Η 37χρονη μουσουλμάνα «wonder woman», Ιλχάν Ομάρ, μπήκε στο Αμερικανικό Κογκρέσο

Μπήκε με το συντριπτικό ποσοστό του 78%, έχει μια εξαιρετικά προοδευτική ατζέντα για τα καυτά ζητήματα Παιδείας, Υγείας, Ανεργίας, Κοινωνικού Κράτους και δείχνει να μην ξεχνά καθόλου τη διαδρομή της.

 


Article featured image
Article featured image

Η Ιλχάν Ομάρ είναι 37 χρόνων. Γεννημένη στο Mogadishu της Σομαλίας.

Όταν ξεσπά ο αιματηρός εμφύλιος στην πατρίδα της, αναγκάζεται να περάσει τέσσερα ολόκληρα χρόνια σε στρατόπεδο προσφύγων στην Κένυα προσμένοντας την ευκαιρία για φυγή προς την αξιοπρέπεια. Το 1995 (Clinton) η σχετική αίτηση προς τις ΗΠΑ έγινε δεκτή (ο πατέρας της Ilhan είναι εξειδικευμένος εκπαιδευτής Καθηγητών & Δασκάλων) και από κει και πέρα συνεχίζει μία φωτεινή πορεία με κορυφαίες επιδόσεις στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια (τα 4 χρόνια στο στρατόπεδο προσφύγων, ο πατέρας της φρόντισε να μη στερηθεί μέρα εκπαίδευσης).

 

 

Zει στη Μινεάπολη της Μινεσότα, θεωρείται από τους οπαδούς της μια αληθινή Wonder Woman και μόλις προχθές η Ιλχάν Ομάρ κέρδισε την εκλογή της στο Αμερικανικό Κογκρέσο με την υποστήριξη των Δημοκρατικών με το συντριπτικό ποσοστό του 78% +.

Σήμερα, πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και μητέρα τριών παιδιών, γίνεται η πρώτη Σομαλή, πρώτη μουσουλμάνα και η πρώτη γυναίκα που θα εισέλθει στο Κογκρέσο φορώντας χιτζάμπ, τη μαντίλα που καλύπτει όλο το κεφάλι εκτός από το πρόσωπο. Η νεαρή -που ήρθε στις ΗΠΑ στα 12 της χρόνια, πρόσφυγας πολέμου από την Σομαλία- χαίρει τεράστιας εκτίμησης στην μικρή κοινωνία της.

 

 

Η Ομάρ, δεν είναι όμως νέα στην πολιτική σκηνή, καθώς πριν από δυο χρόνια κέρδισε, για πρώτη φορά, μια έδρα στο τοπικό κοινοβούλιο της Μινεσότα. Η Ομάρ που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ως προσωπικό της μότο το: «Θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τον λόγο αγάπης μας μπροστά στο μίσος», υπόσχεται πως με την παρουσία της στο Κογκρέσο θα βοηθήσει προκειμένου να γίνει καλύτερη διαχείριση των μεταναστών που καταφθάνουν όχι μόνο στην πολιτεία, αλλά και στις ΗΠΑ γενικότερα.

Μαζί με την αντίστοιχη εκλογή της Παλαιστίνιας Ρασίντα Τλάιμπ (88%) στο Μίτσιγκαν κατάφεραν να αποτελέσουν τις δύο πρώτες γυναίκες μουσουλμάνες που κέρδισαν μια έδρα στο αμερικανικό Κογκρέσο. Και οι δύο έχουν εξαιρετικά προοδευτική ατζέντα για τα καυτά ζητήματα Παιδείας, Υγείας, Ανεργίας, Κοινωνικού Κράτους και δείχνουν να μην ξεχνούν καθόλου τη διαδρομή τους.

 

 

Οι Δημοκρατικοί στέλνουν στο Κογκρέσο ό,τι απεχθάνεται πιο πολύ ο Τραμπ

Για πρώτη φορά εκλέγονται ιθαγενής, μουσουλμάνες, gay κυβερνήτης.

Τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών ανέδειξαν ένα διχασμένο Κογκρέσο με τους Δημοκρατικούς να κερδίζουν την Βουλή των Αντιπροσώπων για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια και τους Ρεπουμπλικάνους να διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας και να αυξάνουν την δύναμή τους.

Πέραν όμως του βασικού μηνύματος που πέρασαν οι ψηφοφόροι ενδιαφέρον παρουσιάζουν μια σειρά από πρόσωπα τα οποία εκλέγονται και έχουν ένα προφίλ αρκετά διαφορετικό από αυτό που επέλεγαν να εμπιστευτούν μέχρι σήμερα οι Αμερικανοί ψηφοφόροι. Και σίγουρα είναι πρόσωπα «κόντρα» στο προφίλ και τη ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ. Γι’ αυτό και οι μεγάλες πρωτιές σε αυτές τις εκλογές ανήκουν στους Δημοκρατικούς.

 

Πρώτη ιθαγενής

Η Σάρις Ντέιβιντς φαίνεται, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, πως εξελέγη με τα χρώματα των Δημοκρατικών και θα είναι η πρώτη γυναίκα ιθαγενής στο Κογκρέσο. Η Ντέιβιντς είναι δικηγόρος, λάτρης των πολεμικών τεχνών (μάλιστα είναι αθλήτρια ΜΜΑ) και τώρα θα είναι η πρώτη γυναίκα ιθαγενής στην ιστορία των ΗΠΑ που εξελέγη στο αμερικανικό Κογκρέσο. Μάλιστα, φαίνεται πως κατάφερε να επικρατήσει σε ένα από τα προπύργια των Ρεπουμπλικάνων κερδίζοντας σκληροπυρηνικό Κέβιν Γιόντερ.

 

Δύο μουσουλμάνες

Επίσης, κόντρα στην ξενοφοβική και κυρίως ισλαμοφοβική ρητορική του Τραμπ, οι ψηφοφόροι επέλεξαν να στείλουν στον Κογκρέσο Εξάλλου, η Ιλχάν Όμαρ και η Ρασίντα Τλάιμπ, δυο γυναίκες μουσουλμάνες.

Αμφότερες έθεσαν υποψηφιότητα με το Δημοκρατικό Κόμμα και ήταν υποψήφιες στη Μινεσότα και στο Μίσιγκαν, αντίστοιχα. «Τα καταφέραμε μαζί. Ευχαριστώ!», ανέφερε μέσω Twitter η Όμαρ, η οποία είναι πρόσφυγας από τη Σομαλία.

 


 

Αντίστοιχα η Τλάιμπ,είναι γεννημένη στο Ντιτρόιτ από παλαιστίνιους γονείς και ευχαρίστησε και εκείνη με τη σειρά της τους ψηφοφόρους «αναφωνόντας» στο Twitter «Ινσαλαχ».

 


 

 

Νεότερη γυναίκα στο Κογκρέσο

Η 29χρονη Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, Δημοκρατική υποψήφια στη Νέα Υόρκη, αναμένεται να κερδίσει και να γίνει η νεότερη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που θα καταλάβει μια έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων (και άρα στο Κογκρέσο), σύμφωνα με προβλέψεις πολλών αμερικανικών ΜΜΕ.

Η Οκάσιο-Κόρτεζ προωθεί θέσεις υπέρ των μεταναστών και των εργαζομένων, ενώ τάσσεται υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης για όλους.

Θεωρείται πως ανήκει στην προοδευτική τάση του Μπέρνι Σάντερς, του γερουσιαστή του Βερμόντ και ατυχήσαντα διεκδικητή του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος ώστε να γίνει ο υποψήφιός του για την προεδρία το 2016. Η Οκάσιο-Κορτέζ συμμετείχε στην εκστρατεία και άλλων υποψηφίων αυτής της τάσης σε όλη τη χώρα.

 

Πρώτος ομοφυλόφιλος κυβερνήτης

Η πολιτεία του Κολοράντο εξέλεξε για κυβερνήτη των Δημοκρατικό Τζάρεντ Πόλις ο οποίος έχει δηλώσει πως είναι ομοφυλόφιλος και φυσικά η ανάδειξη του στον αξίωμα των καθιστά τον πρώτο ανοιχτά gay κυβερνήτη στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο Τζάρεντ Πόλις, ο οποίος εξελέγη το 2008 στην Βουλή των Αντιπροσώπων, επικράτησε του ρεπουμπλικανού Ουόλκερ Στέιπλτον.

Το 2015, η Κέιτ Μπράουν ήταν η πρώτη αμφιφυλόφιλη κυβερνήτης στην ιστορία των ΗΠΑ και εξελέγη στην πολιτεία του Ορεγκον.

Επίσης ο πρώην κυβερνήτης, ο Τζιμ ΜακΓκρίβι, του Νιού Τζέρσεϊ, είχε αποκαλύψει ότι είναι ομοφυλόφιλος πριν παραιτηθεί το 2004.

 

Πηγές: Infowoman.gr / Huffingtonpost.gr


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ