Ψήφος εμπιστοσύνης στο ΓεΣΥ

«Ψήφο εμπιστοσύνης» δίνει η πλειοψηφία του κόσμου στο ΓεΣΥ, παρά τους προβληματισμούς και το έλλειμα ενημέρωσης που υπάρχει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Σημερινής της Κυριακής».

 


Article featured image
Article featured image

Η πλειοψηφία του κόσμου φαίνεται να εναποθέτει τις ελπίδες της στο ΓεΣΥ, καθώς το επίπεδο υγείας στην Κύπρο δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και στις ανάγκες τους.  Συγκεκριμένα μια αξιοσημείωτη μερίδα (ποσοστό 19%) απορρίπτει καθολικά το επίπεδο υγείας στην Κύπρο, και ποσοστό 42% απάντησε πως δεν είναι και τόσο καλό. Το 35% απάντησε πως είναι αρκετά καλό και μόνο ποσοστό 4% πολύ καλό.

Θετική είναι η στάση της κοινής γνώμης για το ΓΕΣΥ, με ποσοστό 61% να εκφράζει την βεβαιότητα πως θα εφαρμοστεί. Στον αντίποδα το 39% δεν πιστεύει ότι θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα.  

Την ίδια ώρα, περίπου ένας στους τρεις θεωρεί πως με την εφαρμογή του ΓεΣΥ δεν θα εξυπηρετηθούν οι απλοί πολίτες, αλλά τα συμφέροντα τρίτων. Το 21% πιστεύει πως θα εξυπηρετηθούν οι μεγάλες εταιρείες, το 13% οι γιατροί, το 39% ο απλός πολίτης και ποσοστό 27% δεν γνωρίζει δεν απαντά.

Διαφαίνεται επίσης σημαντικό έλλειμα ενημέρωσης των πολιτών για βασικές παραμέτρους του συστήματος. Το 19% δεν γνωρίζει καθόλου τι είναι το ΓεΣΥ, το 46% γνωρίζει λίγο. Το 29% γνωρίζει αρκετά και μόνο το 6% γνωρίζει πολύ καλά τι είναι το ΓεΣΥ.     

Παράλληλα, τέσσερις στους δέκα (42%) δεν γνωρίζουν ότι από την 1η Μαρτίου θα ξεκινήσει η περικοπή εισφορών στις κοινωνικές ασφαλίσεις για το ΓεΣΥ.

Στην ερώτηση ποιοι πιστεύετε ότι θα πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο οικονομικά για τη χρηματοδότηση λειτουργίας του ΓΕΣΥ; Σχεδόν ένας στους δύο πολίτες (45%) προκρίνει τον κοινό κουμπαρά. Το 31% ζητεί μεγαλύτερη συνεισφορά του κράτους και το 16% το κράτος σε συνδυασμό με τους εργοδότες. 

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό της Σημερινής της Κυριακής σε παγκύπριο δείγμα 500 ατόμων.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ