Τι πρέπει να προσέξεις αν έχεις τζάκι στο σπίτι [βίντεο]

Για να μην κάνεις Ανάσταση αντί Χριστουγέννων.

 


Article featured image
Article featured image

Ενόψει της χειμερινής περιόδου, που ήδη άρχισε να δείχνει τα πρώτα της σημάδια, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου, εξέδωσε διαφωτιστικό φυλλάδιο σχετικά με τη σωστή και ασφαλή χρήση των οικιακών τζακιών.

 

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Π.Υ:

- Μη χρησιμοποιείτε υγρά καύσιμα ή οινόπνευμα για να ανάψετε φωτιά. Χρησιμοποιείτε ως προσάναμμα μικρά κομμάτια ξύλου ή στερεό πετρέλαιο.

- Μη γεμίζετε το τζάκι με ξύλα πέραν του ορίου των δυνατοτήτων του. Τεμαχίστε την ξυλεία σε μικρά κομμάτια και μη στοιβάζετε πολλά ξύλα μέσα στην εστία γιατί  πιθανόν να στρεβλώσει ή να καταστρέψει το τζάκι

- Ο χώρος πρέπει να αερίζεται ικανοποιητικά

- Μην αφήνετε παιδιά και ηλικιωμένα άτομα χωρίς επιτήρηση κοντά σε αναμμένο τζάκι

- Μη ρίχνετε μέσα στο τζάκι ακαθαρσίες, πλαστικά, ελαστικά ή υλικά που μπορεί να εκσφενδονιστούν μέσα στο χώρο (π.χ. κουκουνάρια)

- Αποφεύγετε την καύση παλαιών ξύλινων επίπλων ή συγκολλημένης ξυλείας (μοριοπλάκες, MDF, κόντρα πλακέ κτλ)

- Χρησιμοποιείτε πάντοτε προστατευτικό πλέγμα εάν το τζάκι δεν διαθέτει γυάλινη πόρτα

- Εγκαταστήστε ανιχνευτές καπνού μέσα στο σπίτι, τους οποίους να ελέγχετε κάθε έξι μήνες για σωστή λειτουργία. Να έχετε τουλάχιστον έναν πυροσβεστήρα έτοιμο για χρήση. Επιπλέον, η εγκατάσταση ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα (CO) μέσα στο σπίτι παρέχει επιπρόσθετη προστασία και προειδοποίηση σε περίπτωση που ανεβεί το επίπεδο μονοξειδίου του άνθρακα στο χώρο.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης νερού μέσα στο τζάκι προϋποθέτει συστηματικό και σχολαστικό έλεγχο και συντήρηση.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ