Εσύ γνωρίζεις για την περίεργη ιστορία που κρύβει το ουίσκι Jameson;

Μια ιστορία που έγινε η αιτία για να μάθουν όλοι το «μυστικό» που προσφέρει στο Jameson Irish Whiskey την ιδιαίτερη και ξεχωριστή γεύση του.

 


Article featured image
Article featured image

Μια μικρή απροσεξία ενός υπαλλήλου έγινε αιτία για να χυθούν χιλιάδες λίτρα αυθεντικού, ιρλανδέζικου ουίσκι Jameson. 

Ο λόγος; Μα φυσικά η γεύση.

Αν είσαι λάτρης του είδους, θα γνωρίζεις ήδη ότι το ιρλανδέζικο ουίσκι Jameson καταλήγει στο ποτήρι μας, έπειτα από μία διαδικασία τριπλής απόσταξης, και αυτή η διαδικασία είναι που του προσφέρει την έντονα αρωματισμένη και παράλληλα ραφιναρισμένη γεύση του.

Μία διαδικασία που επαναλαμβάνεται για περισσότερα από 238 χρόνια, εκτός από μία χρονιά. Μια καταστροφική χρονιά για την παραγωγή του Jameson, αφού η γκάφα ενός καινούργιου υπαλλήλου, του Bill Scully, ο οποίος εργάστηκε στο αποστακτήριο της Jameson στην Bow Street τον 19ο αιώνα, ήταν αρκετή για να χυθούν χιλιάδες λίτρα ουίσκι στους υπονόμους της Ιρλανδίας.

Ο Bill Scully, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως ο χειρότερος υπάλληλος που πέρασε ποτέ από την παραγωγή της Jameson, είχε αναλάβει να παρακολουθεί τη διαδικασία απόσταξης ως αντικαταστάτης ενός υπαλλήλου ο οποίος απουσίαζε.

 

Αυτή η γκάφα δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Ο συμπαθής Scully, παρά τα δύο χρόνια προϋπηρεσίας του στο αποστακτήριο, ξέχασε να επαναλάβει ένα πολύ σημαντικό βήμα στη διαδικασία τριπλής απόσταξης που ακολουθεί ευλαβικά η εταιρεία για αιώνες. Ο Scully, λοιπόν, που μάλλον αγνάντευε τον μουντό καιρό του Δουβλίνου, ξέχασε να προχωρήσει στη διαδικασία της τριπλής απόσταξης η οποία αποτελεί το μυστικό για την ιδιαίτερη γεύση του Jameson.

Το λάθος του Bill Scully, μπορεί να στοίχησε χιλιάδες λίτρα ουίσκι, ωστόσο έκανε γνωστό σε όλους ότι η απαλή και ραφιναρισμένη γεύση του Jameson προέρχεται από τη διαδικασία τριπλής απόσταξης, κάθε σταγόνας.

 



Η αφήγηση της ιστορίας, βάσει των χειρόγραφων αρχείων

 

Γιατί, όμως, το Jameson είναι τόσο ιδιαίτερο και ξεχωριστό;

Το Jameson, είναι ένα σοβαρό ουίσκι που, όμως, δεν παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά.

Μπορεί το Jameson Irish Whisky να μετρά 238 χρόνια ζωής, ωστόσο η διαδικασία τριπλής  απόσταξης, επαναλαμβάνεται μέχρι σήμερα, διατηρώντας γεύση του απαλή και ραφιναρισμένη.

Ως αυθεντικό ιρλανδέζικο ουίσκι παλαιώνεται στο κλίμα της Ιρλανδίας για τουλάχιστον 4 - 5 χρόνια πριν εμφιαλωθεί.

Πέραν, όμως, από το πασίγνωστο Jameson Original Irish Whiskey, η σειρά του Jameson περιλαμβάνει επίσης εκδόσεις όπως το εξαίρετο Jameson Caskmates Stout το οποίο παλαιώνει σε βαρέλια Stout μπύρας, όπως επίσης και το Jameson Black Barrel το οποίο παλαιώνει σε διπλά καραμελωμένα βαρέλια Sherry και Bourbon.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί, ότι η παραγωγή του, μέχρι και σήμερα, γίνεται στο παραδοσιακό αποστακτήριο του Jameson, με αποτέλεσμα να μην γίνεται ποτέ χρήση διαφορετικών αποστακτήρων, γεγονός που διατηρεί όλα αυτά τα χρόνια υψηλά την τελική ποιότητα.

Τέλος, η γευστική ιδιαιτερότητα του Jameson, οφείλει το αποτέλεσμά της στην ανάμειξη διαφορετικών μορφών επεξεργασμένου κριθαριού (malt και unmalted).

 

Το πρόσφατο διαφημιστικό της Jameson, εμπνευσμένο από τη... γκάφα του Scully

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ