Είναι το junk food αιτία για την αύξηση του καρκίνου του παγκρέατος στους νέους;

Πρόσφατα ευρήματα μελετών, τα οποία καταγράφουν αυξητικές τάσεις στην εμφάνιση καρκίνου του παγκρέατος ανάμεσα στου νέους, καταδεικνύουν το junk food ως μία από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησής του.

 


Article featured image
Article featured image

Τα ανησυχητικά αυτά ευρήματα, τα οποία αφορούν και την Ελλάδα –για την Κύπρο δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία- φαίνεται πως αποδίδουν το πρόβλημα στο πρόχειρο φαγητό (junk food), μια συνήθεια που γίνεται τρόπος ζωής για πολλούς στην εφηβεία και τους ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή τους.

Ο ρυθμός εμφάνισής του καρκίνου αυτού αυξάνεται, με περισσότερους από 1.000 ασθενείς να διαγιγνώσκονται κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο, με τον καρκίνο του παγκρέατος να αποτελεί μια από τις πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες μορφές καρκίνου ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο απειλητικών, κυρίως λόγω της καθυστερημένης διάγνωσής του, που δυσχεραίνει τη θεραπευτική του αντιμετώπιση.

Γεγονός που μας επιβεβαίωσε στη CITY και ο Δρ. Γιώργος Καραγιάννης, όταν του ζητήσαμε να μας απαντήσει σε «20 συχνές και απλές ερωτήσεις για τον καρκίνο», ότι, δηλαδή, καρκίνοι όπως του παγκρέατος, έχουν μηδαμινό ποσοστό ίασης. Όταν ένας ασθενής διαγνωστεί με καρκίνο του παγκρέατος σπάνια ζει πάνω από 6 μήνες, ανεξάρτητα σε τι στάδιο ανιχνεύτηκε.

Ο λόγος, όπως επισημαίνει ο Δρ. Αλέξανδρος Αρδαβάνης, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος-ΕΟΠΕ και αναδημοσιεύει η Athens Voice, είναι πως «τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος δεν είναι έντονα και σαφή και δεν υπάρχει κάποια εύκολη μέθοδος ανίχνευσης σε πρώιμο στάδιο, αν και διεξάγονται σχετικές έρευνες».

Το γεγονός αυτό, συνεχίζει, συνδυαστικά με την έλλειψη ενημέρωσης για τα σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν στο σώμα και ενδεχομένως συνδέονται με τη συγκεκριμένη νόσο, έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς να διαγιγνώσκονται αφού έχει γίνει μετάσταση. «Αν καταφέρουμε να πετύχουμε πιο έγκαιρη διάγνωση μέσα από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων, θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προόδου για την καλύτερη αντιμετώπιση του παγκρεατικού καρκίνου», τονίζει. 



Ελπίδες την τελευταία πενταετία από τις νεότερες θεραπείες 

«Παρά τη σχετική στασιμότητα που υπήρξε επί δεκαετίες στη θεραπευτική φαρέτρα των ογκολόγων, την τελευταία πενταετία, η χημειοθεραπεία με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας, καθώς και νέες θεραπείες 2ης γραμμής, η ανοσο-ογκολογία (για μια μικρή είναι η αλήθεια ομάδα ασθενών, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά) έχουν αλλάξει συνολικά το θεραπευτικό τοπίο και μας παρέχουν λύσεις ικανές να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και την επιβίωση», σημειώνει.

«Μέχρι το 1997 δεν υπήρχε κανένα φάρμακο εγκεκριμένο γι' αυτόν τον καρκίνο, ακολούθησαν 15 άγονα χρόνια, όπου τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε νέες θεραπείες που βελτιώνουν αλλά και παρατείνουν τη ζωή» επισημαίνει ο κος Αρδαβάνης.



Σημαντική η πρώιμη διάγνωση για να μπορεί να χειρουργηθεί ο ασθενής

Σημαντικές είναι επίσης οι εξελίξεις στο κομμάτι της περιεγχειρητικής χημειοθεραπείας, όπου η χορήγηση κάποιων κυτταροτοξικών συνδυασμών μετά ή και πριν το χειρουργείο, μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της επιβίωσης τονίζουν οι ειδικοί. Ο χειρουργός Δρ. Χρήστος Αγαλιανός, συμπληρώνει για τη χειρουργική αντιμετώπιση: «Η πρώιμη διάγνωση είναι από τις βασικότερες προϋποθέσεις για τη χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου. Είναι σημαντικό οι ασθενείς να γνωρίζουν πως πρόοδος έχει σημειωθεί και στη χειρουργική αντιμετώπιση του παγκρεατικού καρκίνου αλλά και στην περιεγχειρητική-συμπληρωματική χημειοθεραπεία, με αποτέλεσμα σήμερα η μετεγχειρητική εξέλιξη των ασθενών μας, να είναι σημαντικά καλύτερη από ό,τι στο παρελθόν».

Αυτά τονίζουν οι επιστήμονες, με αφορμή τις δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα (15η Νοεμβρίου) για τον καρκίνο του παγκρέατος. Η έγκαιρη διάγνωση του παγκρεατικού καρκίνου, μέσα από την ενημέρωση για τα συμπτώματά του, είναι και ο βασικός στόχος των δράσεων που πραγματοποιεί η ελληνική «συμμαχία» φορέων της ογκολογικής επιστημονικής κοινότητας και των ασθενών, με αφορμή την ημέρα αυτή.

Όσον αφορά στις θεραπευτικές εξελίξεις που έχουν συντελεστεί, ο Δρ. Χρήστος Χριστοδούλου, εκπρόσωπος της Εταιρείας Μελέτης του Καρκίνου του Πεπτικού Συστήματος - ΕΜ-ΚΑΠΕΣ, εξηγεί πως η θεραπευτική αντιμετώπιση του προχωρημένου καρκίνου του παγκρέατος, αποτελεί σήμερα μια μεγάλη πρόκληση για γιατρούς και ερευνητές.

 

 

Κάναμε 20 συχνές (και απλές) απορίες για τον καρκίνο στον Δρ. Γιώργο Καραγιάννη


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ