Η Νατάσα και ο Nigel μάς διηγούνται το... παραμύθι της δημιουργίας της «Μηλίτσας»

Η Νατάσα και ο Nigel έφτιαξαν στο χωριό τους τον πρώτο premium κυπριακό μηλίτη.

 


Article featured image
Article featured image

Μπορεί εκ πρώτης όψεως να έχουμε να κάνουμε με μία καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα, ενός νέου ζευγαριού, πίσω όμως από το προφανές, το στόρι της Νατάσας και του Nigel κρύβει πολλά και ενδιαφέροντα.

Μεγάλωσε μαζεύοντας μήλα μαζί με τον πατέρα της, στο χωριό τους, τον Φαρμακά. Όπως θυμάται η Νατάσα, από τότε είχε όνειρο να φτιάξει μαζί του έναν μηλίτη, από τα δικά τους μήλα τους. Μόνο που ο πρόωρος χαμός του δεν τους επέτρεψε να πραγματοποιήσουν αυτό το όνειρο.

Ύστερα ήρθε ο Nigel, ο σύζυγός της, με τον οποίο δημιούργησαν τη «Μηλίτσα», έναν premium παλαιωμένο κυπριακό μηλίτη, αποκλειστικά από κυπριακά μήλα -λόρτικα και καθιστά. Όταν δοκίμασε για πρώτη φορά το τελικό αποτέλεσμα αυτού που είχαν φτιάξει, για ένα πράγμα ήταν σίγουρη… Ότι, αν ο πατέρας της γευόταν τη «Μηλίτσα» θα ήταν πολύ περήφανος. Και αυτό λέει πολλά.

 



Βρείτε τη Μηλίτσα μας ανάμεσα στις λατζιές και τις ξυσταρκές, λέει η λεζάντα της εν λόγω φωτογραφίας

 

Συναντήσαμε τη Νατάσα Κλεάνθους και τον Αυστραλό σύζυγό της, Nigel O'Connor, στο χώρο παραγωγής της «Μηλίτσας», στο χωριό Φαρμακάς, της επαρχίας Λευκωσίας. Ανοίξαμε μερικούς παγωμένους μηλίτες, κεραστήκαμε διάφορα καλούδια του χωριού και με φόντο το δάσος, οι δυο τους μας διηγήθηκαν το δικό τους (πραγματικό) παραμύθι!

 

Από τους Μιχάλη Μιχαηλίδη και Ανδρέα Κάτσιη

 

 

Τι αναμνήσεις σου ξύπνησε η Μηλίτσα, δοκιμάζοντάς την για πρώτη φορά;

Νατάσα: Θυμήθηκα τότε που βοηθούσα τον πατέρα μου, όταν ήμουν μικρή, να μαζεύουμε μήλα στο χωράφι που βρισκόταν δίπλα στο σπίτι μας. Ανέκαθεν ήθελα να φτιάξουμε μαζί έναν μηλίτη, αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε ποτέ. Όταν δοκίμασα τη «Μηλίτσα» για πρώτη φορά, το τελικό της αποτέλεσμα με έκανε να σκεφτώ πως αν ζούσε ο πατέρας μου και τη δοκίμαζε θα ήταν πολύ περήφανος.

 




Η Κύπρος έχει τη σωστή ισορροπία σε όλα τα επίπεδα. Καλός καιρός, όμορφοι άνθρωποι, καλό φαγητό, ενώ πλέον με τον μηλίτη μας, έχει και αυτό το κάτι που της έλειπε.




 

Nigel, πώς ένιωσες όταν για πρώτη φορά δοκίμασες αυτό που είχατε φτιάξει;

Ένιωσα ευχαρίστηση και ικανοποίηση. Κάθε γουλιά περιείχε όλες εκείνες τις γεύσεις των μήλων που χρησιμοποιήσαμε στην παραγωγή. Η τελική ζύμωση είχε χαρακτήρα, αρώματα και όλες τις γεύσεις των κυπριακών μήλων που διαλέξαμε. Αναμφίβολα, ήμουν χαρούμενος που θα κυκλοφορούσαμε στην κυπριακή αγορά, εμείς για πρώτη φορά, έναν παλαιωμένο μηλίτη.



Πώς είναι να ζεις σε ένα κυπριακό χωριό και να φτιάχνεις μηλίτη;

Nigel: Μου αρέσει πολύ! Έχω ταξιδέψει κι έχω ζήσει σε πολλές και διαφορετικές χώρες του κόσμου, μπορώ να πω όμως με σιγουριά ότι η Κύπρος για μένα έχει τη σωστή ισορροπία σε όλα τα επίπεδα. Καλός καιρός, όμορφοι άνθρωποι, καλό φαγητό, ενώ πλέον με τον μηλίτη μας, έχει και αυτό το κάτι που της έλειπε.

 



Η πρώτη επίσημη για τη Μηλίτσα, στο πρόσφατο (6ο) Φεστιβάλ Παραδοσιακών Εδεσμάτων στον Φαρμακά





Τι περιέχει η Μηλίτσα;

Nigel: Κυρίως κυπριακά μήλα από το Τρόοδος, με ποικιλίες όπως «καθιστά» και «λόρτικα». Αγοράζουμε από ντόπιους παραγωγούς, ενώ έχουμε και μήλα δικής μας παραγωγής.

 

Η Μηλίτσα, είναι παλαιωμένος μηλίτης. Ποια η διαδικασία παλαίωσης που ακολουθείται;

Nigel: Είναι παρόμοια με αυτήν του κρασιού. Έτσι και ο μηλίτης παλαιώνεται για μερικούς μήνες, πριν βγει στην αγορά, μέχρι να εξελίξει άριστα τα αρώματα και τις γεύσεις του.

 




Για την παρασκευή της Μηλίτσας χρησιμοποιούμε μόνο κυπριακά μήλα και δοκιμάζοντάς την, νιώθεις την Κύπρο να μετουσιώνεται μέσα από κάθε φυσαλίδα.




 



Ένα από τα περβιόλα από τα οποία προμηθεύονται τα ντόπια μήλα

 

Ονομάσατε το προϊόν σας «Μηλίτσα». Παραπέμπει κάπου η ονομασία; Ίσως σε κάποιο υπαρκτό πρόσωπο;

Νατάσα: Και ναι και όχι! Η Μηλίτσα, είναι μία ανεράδα η οποία τριγυρνάει στα νερά του Τροόδους και ζει κάτω από λατζιές. Σκοπός της είναι να προστατεύει τις μηλιές, να μυρίζεται τα άνθη και να επιλέγει τους καλύτερους καρπούς για να τους δίνει στους ανθρώπους. Η Μηλίτσα δεν είναι μια κλασσική ανεράδα των παραμυθιών που κάνει πονηρές και κακές σκέψεις. Είναι μία ανεράδα αθώα, η οποία μας βοηθά να φτιάξουμε τον καλύτερο μηλίτη.

 

Επιλέξατε να συσκευάσετε το προϊόν σας σε μαύρο μπουκάλι. Nigel ήταν δική σου επιλογή;

Δεν ήταν κάτι που το είχαμε στο μυαλό μας εξ αρχής. Αυτό προέκυψε εξ αιτίας της Janet Nielson. Η Janet, χρόνια φίλη μας, δημιουργεί εξαιρετικά prints και θέλαμε να φτιάξει και το σχεδιαστικό της «Μηλίτσας». Μόνο που τα δικά της σχέδια ταίριαζαν περισσότερο σε σκουρόχρωμα μπουκάλια. Ήταν δύσκολο, βέβαια, να βρούμε μαύρο γυαλί, αλλά ξέραμε ότι αισθητικά θα ήταν τέλειο. Το αποτέλεσμα, όπως μπορείτε να δείτε, μας δικαίωσε.

 

 

Αλήθεια, γιατί να προτιμήσω έναν μηλίτη;

Nigel: Ο μηλίτης, αρχικά, αποτελεί κατηγορία από μόνος του, άρα δεν μπορεί κάποιος να τον συγκρίνει με κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό. Δεν θα το χαρακτήριζες, για παράδειγμα, ούτε μπίρα ούτε κρασί. Είναι κάτι, παρόλα αυτά, το οποίο μπορείς να απολαύσεις παρέα με φίλους, στην παραλία, στο σπίτι, χωρίς να σου προκαλέσει υπνηλία, ούτε και πονοκεφάλους την επόμενη ημέρα. Είναι ένα καλό, ποιοτικό προϊόν, το οποίο συνδυάζεται εξαιρετικά και με το φαγητό.

 




Η Μηλίτσα είναι μία ανεράδα η οποία τριγυρνάει στα νερά του Τροόδους και ζει κάτω από λατζιές. Σκοπός της είναι να προστατεύει τις μηλιές, να μυρίζεται τα άνθη και να επιλέγει τους καλύτερους καρπούς για να τους δίνει στους ανθρώπους.




 

Με ποια φαγητά θα το προτείνατε;

Νατάσα: Συνδυάζεται πολύ όμορφα με πολλά πράγματα, κυρίως από τη μεσογειακή κουζίνα, όπως ψητά κρέατα, ψάρια αλλά και τυριά, συμπεριλαμβανομένου, φυσικά, του χαλουμιού.

 



Τη μέρα της επίσκεψής μας στον Φαρμάκα, η Νατάσα πήγε στο καφενείο και κέρασε κυπριακό μηλίτη όλους τους θαμώνες

 

Στην Αυστραλία υπάρχει κάτι παρόμοιο με τη «Μηλίτσα»;

Nigel: Ο μηλίτης τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μεγάλη βιομηχανία παραγωγής, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας συνεχή ανάπτυξη. Ένεκα αυτού, η ποιότητά του βελτιώνεται κάθε χρόνο και αυτό ανεβάζει πολύ τα standards. Αυτό που επιδιώκουμε με τη «Μηλίτσα» είναι να δημιουργήσουμε έναν premium μηλίτη στην Κύπρο. Γι’ αυτό δεν μπορώ να συγκρίνω το προϊόν μας με κάποιο άλλο είδος μηλίτη, είτε στην Αυστραλία, είτε στην Αγγλία, είτε στην Γαλλία ή στις ΗΠΑ. Άλλωστε, όπως είπαμε και πριν, για την παρασκευή της Μηλίτσας, χρησιμοποιούμε μόνο κυπριακά μήλα και δοκιμάζοντάς την, νιώθεις την Κύπρο να μετουσιώνεται μέσα από κάθε φυσαλίδα.

Τι παραγωγή έχετε μηνιαίως; 

Νατάσα: Η διαδικασία παραγωγής ξεκινά την περίοδο συγκομιδής των μήλων (Οκτώβριο-Νοέμβριο). Κατά την περίοδο αυτή χρησιμοποιούμε μήλα από τα χωράφια μας και μήλα πολλών παραγωγών της περιοχής Πιτσιλιάς, οι οποίοι τα μεταφέρουν ταξινομημένα σε κάθε ποικιλία που μας ενδιαφέρει. Τα μήλα, στη συνέχεια, θα συνθλιβούν ανάμεσα σε περιστρεφόμενους κυλίνδρους, και θα μας δώσουν τον φρέσκο χυμό. Θα ακολουθήσει η διαδικασία της ζύμωσης και της παλαίωσης μέχρι τα μέσα της Άνοιξης, όπου ξεκινά η εμφιάλωση του μηλίτη. Μπορεί η «Μηλίτσα» να είναι έτοιμη για κυκλοφορία το καλοκαίρι, αλλά η απόλαυσή της είναι παντός καιρού και εποχής.

 

Πού μπορεί κάποιος να βρει και να αγοράσει τη Μηλίτσα;

Νατάσα: Έχουμε μόλις αρχίσει τη διανομή της σε όλη την Κύπρο και μπορείτε να τη βρείτε σε διάφορες κάβες, delicatessen, αλλά και εστιατόρια, μπαρ και καφενεία. Επειδή, όμως, η λίστα μας ανανεώνεται συνεχώς μπορείτε να παρακολουθείτε τα υφιστάμενα αλλά και τα καινούρια σημεία διανομής και πώλησης στη σελίδα μας στο Facebook.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ