Κάτι αρκετά μεγάλο έρχεται σύντομα στον προμαχώνα του Δημαρχείου Λευκωσίας

Και δεν εννοούμε τη νέα Πλατεία Ελευθερίας.

 


Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Timothy Joannides / Flickr

 


Εκεί που κάποτε μιλούσαν πρόεδροι και δήμαρχοι στον λαό, πλέον θα μιλάει η τέχνη.


Σε περίοπτη θέση, μπροστά από το παλιό δημαρχείο Λευκωσίας, με θέα την (coming soon) ολοκαίνουργια Πλατεία Ελευθερίας, τοποθετείται σύντομα το εντυπωσιακό γυάλινο γλυπτό «Ποιητής», του Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσου.

Το διάσημο γυάλινο γλυπτό, ύψους 6 μέτρων, το οποίο ήταν το πρώτο τέτοιου μεγέθους που δημιούργησε ο καλλιτέχνης, πολύ πριν τον διάσημο γυάλινο Δρομέα της Αθήνας, μέχρι πριν μερικούς μήνες βρισκόταν καταχωνιασμένο στον προμαχώνα Καράφα, για περίπου 33 χρόνια.

 

 

Σύντομα, ωστόσο, και με καθυστέρηση αρκετών μηνών από την αρχική ανακοίνωση της μετακίνησής του (Φεβρουάριο 2018), ο διάσημος «Ποιητής» άρχισε να μεταφέρεται σιγά σιγά στο νέο σημείο αναφοράς του, μπροστά στο (παλιό) Δημαρχείο.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον κύριο Κώστα Βαρώτσο, μάθαμε πως ήδη έχει μεταφερθεί στο σημείο ο σκελετός του γλυπτού, με τον ίδιο να καταφθάνει στην Κύπρο την Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου, για να επιβλέψει τη μεταφορά των υπόλοιπων υλικών ούτως ώστε να ξαναγεννηθεί το γλυπτό στην περίοπτη θέση που του αρμόζει. «Είμαι πολύ ευχαριστημένος και ενθουσιασμένος με αυτή τη μετακίνηση. Το σημείο μπροστά από το παλιό Δημαρχείο είναι εξαιρετικό και θα αναδείξει το γλυπτό κατάλληλα, ενώ σε συνδυασμό με την πλατεία Ελευθερίας, η οποία αποτελεί έργο εξαιρετικής αισθητικής και διεθνούς εμβέλειας θα δημιουργήσει μια απίστευτη ενέργεια στην περιοχή, η οποία έχω να σας πω ότι ήδη γίνεται αισθητή», σημειώνει ο κος Βαρώτσος.

 



Φωτογραφία: Charis Solomou / Flickr

 

Έχω έρθει πολλές φορές στην Κύπρο όλο το προηγούμενο διάστημα, συνεχίζει, για να παρακολουθήσω τις εργασίες συντήρησης και να επισκεφθώ το καινούργιο σημείο που θα τοποθετηθεί το γλυπτό. «Εκεί που κάποτε μιλούσαν πρόεδροι και δήμαρχοι, πλέον θα μιλάει η τέχνη», καταλήγει.

Σε ερώτηση για το πότε θα ολοκληρωθεί η μεταφορά, ο κος Βαρώτσος διευκρίνισε πως αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως πχ οι καιρικές συνθήκες. Το γεγονός, παράλληλα, ότι το γλυπτό στήνεται εξ ολοκλήρου από την αρχή, αποτελεί από μόνο του μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Στόχος είναι, συμπλήρωσε, να ολοκληρωθεί και να εγκαινιαστεί το έργο πριν τα Χριστούγεννα.

 

 

Τι είχε προηγηθεί

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Δημοτική Αρχή της Λευκωσίας, ανακοίνωνε ότι το διάσημο γλυπτό θα μετακινείτο από τον προμαχώνα Καράφα στην Πύλη Αμμοχώστου, σε μία πιο εξέχουσα θέση μπροστά από το παλιό Δημαρχείο Λευκωσίας και πάνω από τη νέα Πλατεία Ελευθερίας.

Λίγους μήνες αργότερα και έπειτα από μία πληροφορία ότι στην προσπάθεια μεταφοράς του γλυπτού αυτό είχε γίνει θρύψαλα, η CITY βρέθηκε στον προμαχώνα Καράφα για να διαπιστώσει το λόγου του αληθές. Φτάνοντας στο σημείο, αυτό που αντικρύσαμε ήταν μόνο θραύσματα από σπασμένα γυαλιά και δύο μεταλλικές βάσεις, στις οποίες στηριζόταν το γλυπτό.

Σε επικοινωνία που είχαμε λίγο αργότερα με το Δήμο Λευκωσίας, αλλά και με το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, το οποίο είχε δωρίσει το 1985 στο δήμο το γλυπτό, ενημερωθήκαμε ότι ο «Ποιητής» είχε αποσυναρμολογηθεί στην παρουσία του Κώστα Βαρώτσου και είχε μεταφερθεί σε ειδικό εργαστήριο για να συντηρηθεί ο σκελετός του, να αλλαχτούν όλα τα φθαρμένα και καταστραμμένα μέλη του και έπειτα να συναρμολογηθεί ξανά στο νέο σημείο μπροστά από το Παλιό Δημαρχείο.

 



Άρθρα: Το διάσημο γλυπτό «Ποιητής» του Βαρώτσου δεν βρίσκεται πλέον στην Πύλη Αμμοχώστου







Η «επιστροφή» του Κώστα Βαρώτσου στην Κύπρο

Παράλληλα με τα εγκαίνια του «νέου» Ποιητή ο Κώστας Βαρώτσος επιστρέφει καλλιτεχνικά στην Κύπρο, έπειτα από δεκαετίες, για πρώτη φορά με δική του ατομική έκθεση υπό τον τίτλο «Η επιστροφή μου στην Κύπρο», η οποία θα παρουσιαστεί στην Alpha C.K. Art Gallery.  Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στις 7:30μμ από τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη.



Εγκαίνια, Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου στις 7:00 μμ

Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 10πμ – 1μμ & 4μμ – 7μμ & Σαββάτο 10πμ – 1μμ

Διάρκεια έκθεσης: 5-22 ΔΕκεμβρίου 2018



Alpha C.K. Art Gallery, Λεωφ. Μακαρίου & Παπανικολή 3, 1077 Λευκωσία

τηλ. +357 22 751325 | e-mail: info@ackgallery.com | http://www.ackgallery.com

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ