Τα «φάουλ» κάποιων ΜΜΕ στην υπόθεση δολοφονίας του 9χρονου κοριτσιού στη Λάρνακα

Παραβιάστηκαν βασικοί κανόνες του Κώδικά Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, στήνοντας, για ακόμη μία φορά, λαϊκό δικαστήριο στο οποίο κατηγορούμενος ήταν ένα ανήλικο παιδί.

 


Article featured image
Article featured image

«Παραβιάστηκε το τεκμήριο αθωότητας του αδελφού της μικρής, 13 χρόνων, που κηρύχθηκε ένοχος από τα ΜΜΕ, κατά παράβαση του τεκμηρίου αθωότητας, αλλά και των δικαιωμάτων του παιδιού, δεδομένου ότι ως ανήλικος είναι νομικά ακαταλόγιστος», σημειώνει μεταξύ άλλων σε σημερινή της ανακοίνωση η Επιτροπή Δεοντολογίας.

Περαιτέρω, αναφέρει ότι «μεταδόθηκαν προσωπικά δεδομένα των δύο παιδιών και της οικογένειας, όπως η φυλετική καταγωγή, η οικογενειακή κατάσταση και άλλες λεπτομέρειες, πραγματικές και φανταστικές, που όζουν προκατάληψης και ρατσισμού».

«Μερικά Μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν δηλώσεις ανεύθυνων περιοίκων και άλλων, στην πλειονότητά τους ανακριβών, σχετικά με το παιδί, για τις φερόμενες συνθήκες του θανάτου της αδελφής του, για τις σχολικές του επιδόσεις και για το χαρακτήρα του, με αποκορύφωμα τον αδιανόητο ισχυρισμό κάποιου γείτονα, ο οποίος αναφέρθηκε με ένα βαρύ χαρακτηρισμό στην υποτιθέμενη διανοητική κατάσταση του παιδιού, που αναπαράχθηκε από τα ΜΜΕ, ως να επρόκειτο για αδιαμφισβήτητη επιστημονική διάγνωση», σημειώνει.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας προτρέπει του λειτουργούς των ΜΜΕ όπως εφαρμόζουν πιστά το κώδικα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παιδιά, ως προς τις πρόνοιες περί του τεκμηρίου της αθωότητας, έστω και αν τα γεγονότα βοούν, καθώς επίσης και ως προς τα δικαιώματα του παιδιού, την προκατάληψη και τις δυσμενείς διακρίσεις.

Επίσης, προτρέπει τους λειτουργούς των ΜΜΕ «να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν, μεταδίδουν και υιοθετούν ατεκμηρίωτες πληροφορίες, βασισμένες σε δηλώσεις άσχετων τρίτων».

 





ΑΡΘΡΟ: Ο πατέρας του άτυχου 9χρονου κοριτσιού μάς καλεί να τον ακούσουμε [ΒΙΝΤΕΟ]





 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ