«Πρέπει το κράτος να προστατεύσει την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών εντός της χώρα»

Η UniteCyprusNow σχολιάζει την κίνηση ομάδας πολιτών να κλείνουν τα οδοφράγματα για μερικές ώρες κάθε Κυριακή.

 


Article featured image
Article featured image

Πριν μερικές μέρες, μία ομάδα πολιτών ανακοίνωσε το κλείσιμο κάποιων οδοφραγμάτων πάνω στην πράσινη γραμμή, κάθε Κυριακή για τους επόμενους μήνες. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται προσπάθειες να κλείσουν τα οδοφράγματα από διαδηλωτές.

Σεβόμαστε πλήρως το δικαίωμα του κάθε πολίτη ή ομάδας να διαδηλώσει ειρηνικά. Κανείς όμως δεν μπορεί να αποδεχτεί την παραβίαση των νόμιμων δικαιωμάτων μας ως Κύπριους και Ευρωπαίους πολίτες ούτε την ανάληψη της εξουσίας των αρχών από τους διαδηλωτές.

Η διέλευση πολιτών, αγαθών και υπηρεσιών μέσα από την Πράσινη Γραμμή ρυθμίζεται από τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής (EC 866/2004) που πηγάζει από το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της ΚΔ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι ένα δικαίωμα εγγυημένο για όλους τους Κύπριους και Ευρωπαίους πολίτες.

Είναι λοιπόν ευθύνη των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας και των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασφαλίσουν την προστασία αυτού του δικαιώματος. Καλούμε τις Κυπριακές και Ευρωπαϊκές αρχές να τοποθετηθούν δημόσια ενάντια σε αυτές τις παράνομες ενέργειες.

Πέρα από το νομικό κομμάτι, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ενισχύει την πιο στενή συνεργασία και τη βαθύτερη κατανόηση ενώ στρώνει τον δρόμο για την ειρήνη, την επαναπροσέγγιση και μια ενωμένη Κύπρο.

Το δικαίωμα στην ελεύθερη διακίνηση στο νησί πρέπει να διασφαλιστεί πάση θυσία αφού είναι το μόνο που έχουμε απέναντι στη διχοτόμηση. Η αστυνομία και οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλουν να προστατεύσουν αυτό το δικαίωμα, να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και να διασφαλίσουν ότι οι διελεύσεις θα συνεχίζονται χωρίς παρεμπόδιση. Αν αποτύχουν σ’αυτό, η UniteCyprusNow θα ενεργοποιήσει τους Κύπριους για την προστασία των δικαιωμάτων μας ως Ευρωπαίους πολίτες.

Η UniteCyprusNow θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε άνοιγμα στη διαχωριστική γραμμή μέχρι τη μέρα που όλοι οι Κύπριοι θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στη χώρα τους χωρίς να περνούν καθόλου από οδοφράγματα.

 

#UniteCyprusNow

UniteCyprusNow@gmail.com

www.unitecyprusnow.org


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ