Πρόσκληση για διάλεξη σε σχέση με την ανασκαφή του Παλαιού Δημαρχείου

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας μας προσκαλεί να παρακολουθήσουμε τη διάλεξη «Ανασκαφή Παλαιού Δημαρχείου: Ένα διαχρονικό παράθυρο στην ιστορία της Λευκωσίας», με ομιλητή τον Γιάννη Βιολάρη, Λειτουργό του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

 


Article featured image
Article featured image

Φωτογραφίες: Τμήμα Αρχαιοτήτων, Κύπρου

 

Η διάλεξη, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, ώρα 19:30, παρουσιάζεται με αφορμή την πολυσυζητημένη περιοδική έκθεση «Λευκωσία: Η γέννηση και η εξέλιξη μιας πρωτεύουσας. Βυζαντινή – Μεσαιωνική περίοδος».

 

Το περιεχόμενο της διάλεξης

Η διάλεξη θα παρουσιάσει την ανασκαφή του Παλαιού Δημαρχείου (19.6.2002-25.10.2006), η οποία  έλαβε χώρα στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας. Τα ανασκαφικά ευρήματα συζητήθηκαν εκτενώς, θέτοντας θέματα συνύπαρξης ενός μεγάλου δημοσίου κτιρίου, του νέου δημοτικού μεγάρου, με έναν περίπλοκο αρχαιολογικό χώρο.

Η ανασκαφή παραμένει μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη σε έκταση συστηματική ανασκαφή που έγινε ποτέ στην εντός των τειχών πόλη. Πρόκειται, πιθανότατα, και για τη σημαντικότερη, λόγω της καλά διατηρημένης στρωματογραφίας, της πυκνότητας των αρχιτεκτονικών καταλοίπων και του πλούτου των κινητών ευρημάτων. Όλα αυτά μας επιτρέπουν να μιλάμε για ένα διαχρονικό παράθυρο στην ιστορία της Λευκωσίας, αφού τεκμηριώνεται η συνεχής χρήση του χώρου, από τα μέσα περίπου του 11ου αιώνα μέχρι και τον 20ο.

Το μεγαλύτερο μέρος των ευρημάτων της ανασκαφής του Παλαιού Δημαρχείου χρονολογείται στη Μεσοβυζαντινή περίοδο και στη Φραγκοκρατία. Από τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα ξεχωρίζουν δύο εκκλησίες με κοιμητήρια, η αρχική φάση των οποίων χρονολογείται στη Μεσοβυζαντινή περίοδο. Τουλάχιστον η μία από αυτές ενδέχεται να αποτελούσε καθολικό μονής. Στο χώρο της εκκλησία αυτής εντοπίστηκαν στοιχεία που μαρτυρούν την ύπαρξη εργαστηρίου μικροτεχνίας εγκόλπιων σταυρών από πικρόλιθο και άλλων αντικειμένων από πολύτιμα μέταλλα.

Στην ανασκαφή του Παλαιού Δημαρχείου, βρέθηκε επίσης στατιστικά σημαντικός αριθμός  σπάνιων στην Κύπρο βυζαντινών νομισμάτων που χρονολογούνται στα μέσα περίπου του 11ου αιώνα και αποτελούν την πρωϊμότερη αρχαιολογική μαρτυρία που τεκμηριώνει το γεγονός ότι, την εποχή αυτή, η Λευκωσία είχε ήδη καταστεί πρωτεύουσα του νησιού.

 

Λίγα λόγια για τον ομιλητή

Ο Γιάννης Βιολάρης εργάζεται στο Τμήμα Αρχαιοτήτων από το 2002. Ασχολήθηκε επισταμένα τόσο με την ανασκαφή του Παλαιού Δημαρχείου, όσο και με άλλες ανασκαφές στη Λευκωσία. Το 2007 μετατέθηκε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων στη Λεμεσό, όπου επίσης διενεργεί ανασκαφές, ενώ επιμελείται εκθέσεις και συμμετέχει σε τοπικά και διεθνή συνέδρια.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την αρχαία Αμαθούντα, τη βυζαντινή και μεσαιωνική τοπογραφία της Λεμεσού και της Λευκωσίας, τη βυζαντινή και μεσαιωνική εφυαλωμένη κεραμική, τη νεότερη κεραμική της Κύπρου, καθώς και την ιστορία της αρχαιολογίας στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Κατά καιρούς δημοσιεύει μελέτες για αρχαιολογικά θέματα και αρθρογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο για θέματα λαογραφίας και ιστορίας της λογοτεχνίας.

 

Κρατήσεις

Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος  για όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι για  την έγκαιρη συμμετοχή στη διάλεξη. Επικοινωνία: Τηλ: +357 22661475 / email: info@leventismuseum.org.cy

 

Περισσότερες πληροφορίες για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων της περιοδικής έκθεσης  «Λευκωσία: Η γέννηση και η εξέλιξη μιας πρωτεύουσας. Βυζαντινή – Μεσαιωνική περίοδος» στην ιστοσελίδα του Μουσείου: www.leventismuseum.org.cy

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ