Εικόνες και βίντεο από το ψεσινό «κακό»

Ουκ ολίγοι είναι αυτοί που ξύπνησαν με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.

 


Article featured image
Article featured image

Καταιγίδες, άνεμοι, χαλαζόπτωση, στο πλαίσιο του συστήματος κακοκαιρίας «Γαία», το οποίο άρχισε να επηρεάζει ψες το νησί μας, ενώ σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε θα παραμείνει στο νησί μας μέχρι την Παρασκευή.

Μάλιστα, σύμφωνα με το KitasWeather, κατά τις πρώτες περίπου 36 ώρες του συστήματος, θα είναι σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για τοπικά ισχυρές ή και ακραίες καταιγίδες.

Όσοι ξύπνησαν λοιπόν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, πιθανόν να έχουν δει την ένταση και το μέγεθος της κακοκαιρίας. Οι υπόλοιποι μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τις φωτογραφίες και τα βίντεο παρακάτω.

 



Φωτογραφίες: Γιώργος Χαραλάμπους

 



Η διασταύρωση των λεωφόρων Μακαρίου και Διγενή Ακρίτα

 



Ο Στρόβολος ψες (φωτογραφίες: Μαρία Ισακίδου)

 



Λεμεσός, σύνθεση 17 φωτογραφιών (φώτο: Στέφανος Μιστρελλίδης)

 

Δείτε παρακάτω και δύο σχετικά βίντεο:

 

 

 

 



 

Αναλυτικά η προειδοποίηση που εκδόθηκε χθες από το KitasWeather:

Αρκετές καταιγίδες αναμένεται να επηρεάσουν το νησί μας κατά την περίοδο της προειδοποίησης, από τις οποίες κάποιες θα είναι ισχυρές ή και ακραίες. Οι καταιγίδες κατά το πρώτο μισό της προειδοποίησης, αναμένεται να επηρεάζουν το νησί μας από τα νότια – νοτιοδυτικά, ενώ αργότερα θα μας επηρεάζουν από τα δυτικά – νοτιοδυτικά. Κατά τις πρώτες περίπου 8 ώρες της προειδοποίησης, οι καταιγίδες θα είναι κυρίως πολυκυτταρικές, χωρίς να αποκλείεται κάποιες μεμονωμένες καταιγίδες να είναι υπερκυτταρικές. Για το υπόλοιπο της προειδοποίησης αναμένονται κυρίως πολυκυτταρικές καταιγίδες. Παρόλο που οι υπερκυτταρικές καταιγίδες μπορούν να δημιουργήσουν ανεμοστρόβιλους και το storm - relative helicity είναι επαρκές, απομακρύνεται αυτό το ενδεχόμενο λόγω της υψηλής βάσης που αναμένεται να έχουν οι καταιγίδες. Ο κύριος κίνδυνος κατά την περίοδο της προειδοποίησης είναι οι τοπικές πλημμύρες, λόγω των ισχυρών και παρατεταμένων βροχοπτώσεων που αναμένονται τοπικά (δείτε στο χάρτη στην κεντρική εικόνα τις πιθανότητες ανά περιοχή). Τοπικά οι ποσότητες βροχής ενδέχεται να φτάνουν ή και να υπερβαίνουν τα 35 χιλιοστά σε διάστημα 3 ωρών, ή τα 50 χιλιοστά σε διάστημα 6 ωρών. Επίσης, οι ισχυρές ή και ακραίες καταιγίδες θα συνοδεύονται από δυνατούς, ριπαίους ανέμους που ενδέχεται να φτάνουν τα 6-8 μποφόρ και χαλάζι που ενδεχομένως να φτάνει μέχρι τα 2 εκατοστά διάμετρο.

Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να επηρεάσουν τοπικά, κυρίως τις περιοχές όπου παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες στον πιο πάνω χάρτη, ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα κυρίως στο οδικό δίκτυο, λόγω συσσώρευσης νερού και όγκων λάσπης και πετρών στο οδόστρωμα, διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, καταστροφές σε γεωργικές καλλιέργειες και περιουσίες, ενώ το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό για να μη θέσει τον εαυτό του σε κίνδυνο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ