Κυκλοφορεί fake application στο iOS που σου κλέβει χρήματα

Αν διαθέτεις συσκευές Apple έχε το νου σου στο τι «κατεβάζεις».

 


Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με την ESET, στο λογισμικό iOS, κυκλοφορεί πλαστή εφαρμογή η οποία υπόσχεται παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης, στην πραγματικότητα, όμως,  κλέβει χρήματα, προειδοποιεί η ESET. 

Οι χρήστες συσκευών iOS καλούνται να είναι προσεκτικοί, καθώς εντοπίστηκαν πολλές εφαρμογές, που υποτιθέμενα βοηθούν στην παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης, ενώ στην πραγματικότητα χρησιμοποιούν τη λειτουργία Touch ID της Apple για να κλέψουν χρήματα.

Ανάμεσα στις πολλές εφαρμογές που βοηθούν τους χρήστες στην προσπάθεια τους για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, τα  apps «Fitness Balance» και «Calories Tracker» υπόσχονταν υπολογισμό  ΔΜΣ, καθημερινή παρακολούθηση θερμίδων ή να υπενθυμίζουν στους χρήστες να πίνουν περισσότερα νερό. Ωστόσο, αυτές οι εφαρμογές έχουν ένα απροσδόκητα βαρύ αντίτιμο, σύμφωνα με τους χρήστες του Reddit.

Την πρώτη φορά που ο χρήστης ενεργοποιήσει μία από τις δύο αυτές εφαρμογές, του ζητείται σάρωση των δακτυλικών του αποτυπωμάτων ώστε να του «προβάλουν προσωποποιημένες συστάσεις για την παρακολούθηση των θερμίδων και της διατροφής» (Εικόνα 1).

 

 



 

Κατόπιν, εμφανίζεται ένα αναδυόμενο παράθυρο που ζητά την πληρωμή 99,99, 119,99 δολαρίων ή 139,99 ευρώ (Εικόνα 2), για να μπορέσει ο χρήστης να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την εφαρμογή. Αυτό το αναδυόμενο παράθυρο εμφανίζεται μόνο για περίπου ένα δευτερόλεπτο, ωστόσο, εάν ο χρήστης έχει μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα συνδεδεμένη απευθείας με τον λογαριασμό του στην Apple, η συναλλαγή επαληθεύεται και τα χρήματα μεταφέρονται.

 

 

Αν οι χρήστες αρνηθούν τη σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων στην εφαρμογή «Fitness Balance» εμφανίζεται ένα άλλο αναδυόμενο παράθυρο, ζητώντας τους να πατήσουν το κουμπί «Συνέχεια» για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή. Αν συμμορφωθούν, η εφαρμογή προσπαθεί ξανά να επαναλάβει την επιθετική διαδικασία πληρωμής.

Παρά την κακόφημη φύση της, η εφαρμογή «Fitness Balance» έλαβε πολλές αξιολογήσεις 5 αστέρων, είχε μέση βαθμολογία 4,3 αστέρων και έλαβε τουλάχιστον 18 θετικές κριτικές. Η δημοσίευση πλαστών θετικών αξιολογήσεων είναι μια πολύ γνωστή τεχνική, που χρησιμοποιείται από τους απατεώνες για τη βελτίωση της φήμης των εφαρμογών τους.

Τα θύματα ανέφεραν ήδη και τις δύο εφαρμογές στην Apple, γεγονός που οδήγησε στην απομάκρυνσή τους από το κατάστημα. Οι χρήστες προσπάθησαν ακόμη να επικοινωνήσουν απευθείας με τον προγραμματιστή της εφαρμογής «Fitness Balance», αλλά έλαβαν μόνο μια γενική απάντηση με την υπόσχεση να διορθωθούν τα αναφερόμενα «ζητήματα» στην επικείμενη έκδοση 1.1. Και οι δύο εφαρμογές, λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον εργασίας και τη λειτουργικότητα, πιθανότατα έχουν δημιουργηθεί από τον ίδιο προγραμματιστή. Οι χρήστες έχουν επίσης δημοσιεύσει βίντεο για τις εφαρμογές «Fitness Balance» και «Calories Tracker» στο Reddit.

Δεδομένου ότι η Apple δεν επιτρέπει λύσεις ασφαλείας στο App Store, οι χρήστες πρέπει να βασίζονται στα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζει η Apple. Επιπλέον, η ESET συμβουλεύει τους χρήστες να διαβάζουν πάντα τις αξιολογήσεις των υπόλοιπων χρηστών. Καθώς πολλές φορές τα θετικά σχόλια είναι πλαστά, οι αρνητικές κριτικές είναι πιο πιθανό να αποκαλύψουν την πραγματική φύση της εφαρμογής.

Οι χρήστες iPhone X μπορούν επίσης να ενεργοποιήσουν μια πρόσθετη λειτουργία που ονομάζεται «Double Click to Pay», η οποία απαιτεί να κάνουν διπλό κλικ στο πλευρικό κουμπί για να επαληθεύσουν μια πληρωμή. Όσοι χρήστες έχουν ήδη πέσει θύμα αυτής της απάτης, μπορούν επίσης να προσπαθήσουν να διεκδικήσουν επιστροφή χρημάτων από το App Store της Apple.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ