Η εικόνα ενός μονοκάμπινου να ψεκάζει σε Δημοτικό Σχολείο μάς ανησύχησε

Κάποιοι ψεκάζουν (στ’ αλήθεια) τις αυλές των σχολείων, με αμφιβόλου ποιότητας φάρμακα...

 


Article featured image
Article featured image

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η επώνυμη καταγγελία που λάβαμε την περασμένη Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου, στο email μας, από κάτοικο Περιστερώνας, ο οποίος υποστήριζε ότι η Κοινοτική Αρχή του χωριού προέβη σε ψεκασμούς εντός του σχολικού χώρου του δημοτικού σχολείου της περιοχής, για την απομάκρυνση των χόρτων, χρησιμοποιώντας φάρμακο το οποίο ενδείκνυται μόνο για γεωργικούς σκοπούς, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε συστατικά του ως καρκινογόνα και επιβλαβή.

Όπως, μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά στη CITY ο παραπονούμενος, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, «οι εργάτες της κοινότητας δεν ψέκασαν απλώς τα σημεία που υπήρχαν χόρτα, τα πότισαν λες και έσβηναν φωτιά».

Θα μπορούσαν εναλλακτικά, συνεχίζει ο καταγγέλλων, να χρησιμοποιήσουν για την καταστροφή τους ζεστό νερό ή να τα αποκόψουν από τη ρίζα. «Αυτό το φάρμακο δεν ανήκει στα σχολεία. Είναι μόνο για γεωργική χρήση».



Από την πλευρά του, ο Κοινοτάρχης Περιστερώνας κος Παντελής Κακουλής, αρνείται τις κατηγορίες για χρήση μη νόμιμου φαρμάκου, αφού όπως υποστηρίζει το φάρμακο που χρησιμοποίησαν για τον ψεκασμό ήταν καθόλα νόμιμο, καθώς έχει την έγκριση του Υπουργείου Γεωργίας. Όπως αναφέρει στη CITY, η Διεύθυνση του σχολείου κάλεσε τις Τεχνικές Υπηρεσίες της κοινότητας να προβούν σε ψεκασμούς, αφού τα χόρτα που φυτρώνουν εντός του σχολικού χώρου προκαλούν ανωμαλίες στο δάπεδο, στο γήπεδο του σχολείου και την αυλή. «Εμείς νοιαζόμαστε για την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών μας, δεν θα τα θέταμε ποτέ σε κίνδυνο. Το επικίνδυνο φάρμακο που αναφέρει η καταγγελία ήταν παλιό και έχει αποσυρθεί από την αγορά».

 



Στιγμιότυπο από τους ψεκασμούς που πραγματοποιήθηκαν στο δημοτικό Περιστερώνας, την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου

 

Παράλληλα, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε και με την διευθύντρια του δημοτικού, η οποία δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση σχετικά, ενώ αρκέστηκε να πει ότι όλα όσα λέγονται είναι αναληθή.

Ενήμερος για το περιστατικό ήταν και ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης κύριος Χρίστος Χατζηαθανασίου, ο οποίος όπως μας ενημέρωσε, ανέθεσε την υπόθεση στον Επαρχιακό Επιθεωρητή Λευκωσίας ο οποίος θα το εξετάσει για να δει τι τελικά έγινε. «Αυτό που ισχύει είναι ότι την 1η Νοεμβρίου 2018, σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών, αποστείλαμε εγκύκλιο σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου για να τους ενημερώσουμε ότι μπορούν να προβούν σε ψεκασμούς για το φαινόμενο της πιτυοκάμπης που προσβάλλει τα πεύκα και μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών. Παράλληλα, όμως, η εγκύκλιος σημειώνει ξεκάθαρα ότι όσα σχολεία επιθυμούν να προβούν σε ψεκασμούς, μπορούν να απευθυνθούν στα κατά τόπους επαρχιακά ή τοπικά γραφεία του Τμήματος Δασών για πληροφορίες και παροχή τεχνικών συμβουλών», σημειώνει ο κ. Χατζηαθανασίου.

 



Συνεργείο της κοινότητας, την ώρα που πραγματοποιεί τους ψεκασμούς (Κυριακή 9 Δεκεμβρίου)

 

Όπως ξεκαθαρίζει ο Διευθυντής Δημοτικής, ακόμη δεν έχει πλήρη εικόνα του τι έγινε στο συγκεκριμένο σχολείο και αν ο ψεκασμός έγινε στο πλαίσιο της νομιμότητας της εγκυκλίου ή για κάποιον άλλο λόγο. «Οι οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας είναι πολύ συγκεκριμένες και αφορούν μόνο τον ψεκασμό για πιτυοκάμπη, για οτιδήποτε άλλο δεν έχουμε αποστείλει οδηγίες».

Σε ερώτηση εάν η υπηρεσία του έδωσε άδεια για ψεκασμούς στο Δημοτικό Περιστερώνας, ο ίδιος ανέφερε ότι ποτέ δεν έλαβε τέτοιο αίτημα και φυσικά ουδέποτε δεν χορήγησε τέτοια άδεια.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ