10 άτομα θυμούνται τη ζωή… στο City Plaza

Με αφορμή την είδηση για την πώληση και ενδεχομένως κατεδάφιση του εμβληματικού εμπορικού κέντρου της Πρωτεύουσας, ζητήσαμε από κόσμο να μας πει τι έρχεται στο μυαλό τους όταν ακούνε City Plaza.

 


Article featured image
Article featured image

Για τους περισσότερους από εμάς που μεγαλώσαμε στη Λευκωσία, το εν λόγω «mall» που λειτούργησε το 1989 έχει ταυτιστεί με την εφηβεία μας αλλά και τα χρόνια που ακολούθησαν.

Φραπέ και τυρόπιτα στο υπόγειο, piercing και tattoos στο Desoro, αγορές από τα διάφορα καταστήματα, σκασιαρχείο από το σχολείο, παιχνίδια από το Jumbo, είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που ανασύρουν από τη μνήμη τους οι Λευκωσιάτες και όχι μόνο.

 



Σχετικά άρθρα: Πωλείται ένα από τα πιο εμβληματικά εμπορικά κέντρα της Λευκωσίας





 

Λυπήθηκα που άκουσα για το κλείσιμο, έβγαλα τη μισή μου εφηβεία εκεί μέσα! Φραπέ, κρουασάν, τάβλι, ανεμελιά. -Άντρη Β.

 

Χριστούγεννα, κρουασαντερί στο υπόγειο, τζάμπο στον τελευταίο όροφο, όταν ήταν απλά ένα κατάστημα παιχνιδιών, γυάλινο ασανσέρ που πάντα ήταν κατειλημμένο, παρέες, συμμαθητές, βόλτες. -Στέλιος Π.

 



Φωτογραφία: Χρίστος Φιλανιώτης

 

To υπόγειο που κάπνιζα στα 14 μου, τους Τους ΕΛΔΥΚάριους που μας έκλεβαν γκόμενες, το sex shop και το Croissanterie. -Σωκράτης Ι.

 

Όταν ακούω City Plaza έρχεται στο νου μου το Jumbo στον πάνω όροφο, φτάνοντας εκεί από τις κυλιόμενες σκάλες και κατεβαίνοντας με πολύν πράμα. -Πόπη Β.

 

Καταρχήν, τον καιρό μας ήταν το «έξω μας» το city plaza, ραντεβού και hot chocolate στο Croissanterie, επίσης είχε τα must καταστήματα πριν εμφανιστούν όλες οι αλυσίδες, μας άρεσε να περνάμε έξω από τον «τατουατζή» Desoro (νομίζω έτσι τον έλεγαν), όπου εκεί κάναμε το 1ο μας απαγορευμένο piercing! Και προσωπικά, εμένα η πρώτη μου εργοδότηση, στα 16 μου, ήταν στο πρώτο τεράστιο κατάστημα παιχνιδιών, στο Jumbo, στον 3ο όροφο! -Μάρλεν Σ.

 



Φωτογραφία: Mentality 10

 

Ίσως το πιο άκυρο mall στην Κύπρο, για μένα. Αλλά θυμάμαι ότι εκεί άνοιξε το πρώτο Jumbo, τα απογεύματα πηγαίναμε στο υπόγειο που είχε ένα καφέ, το Croissanterie αν θυμάμαι καλά, και καθόμασταν με τις ώρες. Γενικά, από καταστήματα θυμάμαι εκείνο του Βαρνάβα που αγοράζαμε τα Jean μας με την ξαδέλφη μου. -Μαρία Χ.

 

Θυμούμαι το Croissanterie που στο στες δόξες του δεν έβρισκες τραπέζι να κάτσεις, ότι μέρα και ότι ώρα κι αν επήαινες. Επίσης, το Jumbo που εξεκίνησε που ένα μαχαζί και μετά επεχτάθηκε σε έναν ολόκληρο όροφο. Ήταν το πρώτο παιχνιδάδικο στην Κύπρο και ήταν κάτι το πρωτοφανές. Θυμούμαι ειδικά το section του στατικού μοντελισμού –από εκεί αγόρασα πολλά μοντέλα. Τρίτο, θυμάμαι το tattoo studio του Desoro, σταθερό και διαχρονικό. Γενικά, το όλο feeling εκεί μέσα ήταν πρωτόγνωρο για τα κυπριακά δεδομένα. Ήταν λες και ήμασταν στο mall που έδειχνε στο «Parker Lewis Can’t Loose». Τέλος, θυμάμαι το μαχαζί στο υπόγειο με τα action figures και collectibles από ταινίες. Θυμάμαι να κολλούμε στο γυαλ και να θαυμάζουμε το life-size άγαλμα του C3PO από Star Wars. -Αντρέας Χ.

 

Θυμίζει μου τες εποχές που δεν υπήρχε Mall και πηγαίναμε για ψώνια και ψυχαγωγία εκεί με φίλους και συγγενείς. -Γιώργος Μ.

 

 

Έρχεται στο μυαλό μου η απόλυτη έλλειψη φαντασίας και δημιουργικότητας! Ένα αναξιοποίητο κτίριο που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εντελώς διαφορετικά. Ένα κτίριο σε θέση κλειδί, που ξοδεύτηκαν πολλά λεφτά για τη δημιουργία του αφέθηκε για μια σειρά ετών, δυστυχώς, στο έλεος του χρόνου… Χωρίς όραμα, χωρίς σκοπό και στόχο… Καλαισθησία, καινοτομία, δημιουργικότητα, ευαισθητοποίηση, οι λέξεις αυτές θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ύπαρξή του, αντί αυτού είχαμε την απόλυτη απραξία. Ακόμη ένα παράδειγμα που δείχνει ότι η κοινωνία μας πάσχει από κριτική σκέψη. Θα μπορούσαμε να μιμηθούμε εποικοδομητικά παραδείγματα του εξωτερικού όπως το Camden και το  Coven Garden βάζοντας την δική μας ταυτότητα. Κρίμα, τι να πω! -Μαρία Χ.

 

Θυμούμαι τις αφίσες που παίρναμε από τζάμπο, τα πρώτα μας «αλήτικα» σκουλαρίκια, τα φραπέ στο υπόγειο, τα τρέντι γυαλιά ηλίου στο ισόγειο, τις βόλτες του Σαββάτου, το σκασιαρχείο από το σχολείο, αλλά και τα pop up festival που έγιναν εκεί πριν από μερικά μόλις χρόνια. Πάμε γι’ άλλα. -Στέφανος Ν.

 



Φωτογραφία: Zoover.gr


 



* Το εμπορικό κέντρο CITY PLAZA συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, αφού μέσα υπάρχουν κάποια καταστήματα. Το τι θα γίνει με αυτά, αφορά το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς και πώς ο νέος ιδιοκτήτης θα αποφασίσει να εκμεταλλευτεί το εν λόγω ακίνητο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ