Πότε επιτέλους θα σταματήσει αυτό το «φάε άλλο νάκκον, έμεινες νηστικός»;

Έστω και αν έχεις καταβροχθίσει το μισό ψυγείο μέχρι εκείνη την ώρα.

 


Article featured image
Article featured image

Δεν ξέρουμε εάν είναι κατάλοιπο από το παρελθόν ή ένας τρόπος των άμεσων συγγενών μας (γονείς, παππούδες), να δείξουν το ενδιαφέρον και την αγάπη στα παιδιά τους, ωστόσο η καταπίεση που υφιστάμεθα από βρεφική ακόμη ηλικία σε σχέση με το φαΐ είναι τουλάχιστον εφιαλτική και ανούσια, καθώς όσο και να πιέζεις κάποιον να φάει περισσότερο απ’ όσο θέλει, το μόνο που μπορείς να πετύχεις είναι να τον οδηγήσεις με στομαχόπονο στην τουαλέτα.

Ένα φαινόμενο που εντοπίζεται ακόμη και σήμερα, θεωρώντας πως όσο περισσότερο φαγητό μπουκώνουμε τα παιδιά μας, τα οποία όταν νιώσουν το αίσθημα του κορεσμού σταματούν σε αντίθεση με τους ενήλικες Κύπριους, τόσο το καλύτερο είναι για την ανάπτυξή τους. Και όταν μιλάμε για έξτρα φαγητό, δεν εννοούμε, φυσικά, λαχανικά και υγιεινά σνακ, αλλά συνήθως είναι επιπλέον κακές θερμίδες, λίπη και ζάχαρη.

Γεγονός που αποδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα οποία εξακολουθούν να δίνουν στην Κύπρο την αρνητική πρωτιά με τα πιο παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά της Ευρώπης. Όπως αναφέρουν τα στοιχεία το 20% των παιδιών σχολικής ηλικίας είναι παχύσαρκα ενώ το 43% υπέρβαρα.

Το θέμα απασχόλησε την εκδήλωση «Επενδύουμε στη διατροφή των παιδιών στο σχολείο ως μέσο προαγωγής της υγείας», που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΠΑΚ, από το πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας του Διεθνούς Ινστιτούτου Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία (CII) του Πανεπιστημίου και την ομάδα του Ευρωπαϊκού έργου ORGANIKO LIFE+.

 





83% των σχολικών κυλικείων πρόσφεραν προς πώληση είδη εκτός τιμοκαταλόγου, 46% πρόσφεραν προϊόντα με σφολιάτα, που απαγορεύεται, και 22% παρασκεύαζαν σάντουιτς εκτός προδιαγραφών







Τα ανησυχητικά δεδομένα από την παχυσαρκία των παιδιών στην Κύπρο, κατέδειξαν στις παρουσιάσεις τους η Δρ.Αναστασία Περίκκου, Ερευνητικός Συνεργάτης του ΤΕΠΑΚ και η Ελίζα Μαρκίδου, Συντονίστρια Διατροφής του Υπουργείου Υγείας και Εκπρόσωπος του ΠΟΥ για θέματα διατροφής.

Όπως είπε η  Δρ.Περίκκου, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την υγεία, του 2018, η Κύπρος καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό παχύσαρκων και υπέρβαρων παιδιών και συγκεκριμένα, στιης λικίες 6-9, ποσοστό 21% των αγοριών να είναι παχύσαρκα και 43% υπέρβαρα. Το ποσοστό παχυσαρκίας στα κορίτσια της ίδιας ηλικίας φτάνει το 19% και επίσης 43% είναι υπέρβαρα.

Υπογράμμισε δε τις αρνητικές συνέπειες της παχυσαρκίας, οι οποίες κατηγοριοποιούνται σε οργανικές (σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, μεταβολικό σύνδρομο, μείωση προσδόκιμου ζωής), σε ψυχολογικές (χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη, υπερφαγία, αντικοινωνικότητα, χαμηλή σχολική απόδοση, σχολικός εκφοβισμός) και οικονομικές.

Η παιδική παχυσαρκία μπορεί να προληφθεί μέσω της προώθησης, από την οικογένεια και το σχολείο, ενός υγιεινού τρόπου ζωής, είπε η Δρ.Περίκκου, ενώ αναφερόμενη στους ελέγχους στα σχολικά κυλικεία που έγιναν για την σχολική χρονιά 2017-2018, υπογράμμισε τις παρατυπίες που εντοπίστηκαν και που υποβοηθούν στην ενίσχυση του φαινομένου.

Συγκεκριμένα, 83% των σχολικών κυλικείων πρόσφεραν προς πώληση είδη εκτός τιμοκαταλόγου, 46% πρόσφεραν προϊόντα με σφολιάτα, που απαγορεύεται, και 22% παρασκεύαζαν σάντουιτς εκτός προδιαγραφών.

Από την πλευρά της, η Ελίζα Μαρκίδου, είπε πως η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μια νέα ασθένεια της εποχής μας,  σημειώνοντας πως από το 1980 έχει τριπλασιαστεί στις ευρωπαϊκές χώρες, με 7% του προϋπολογισμού υγείας των χωρών μελών της ΕΕ, να ξοδεύεται σε ασθένειες που έχουν σχέση με την παχυσαρκία.

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα COSI, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που έχει αρχίσει το 2008, για την επιτήρηση της παιδικής παχυσαρκίας και στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δράσης, ενώ σημείωσε ότι από τον Ιανουάριο του 2019 θα τεθούν συγκεκριμένα ερωτήματα στους μαθητές μας, ώστε να εξαχθούν αναγκαία συμπεράσματα. Πρόκειται για ερωτήματα, όπως, πόσα φρούτα και λαχανικά καταναλώνουν τα παιδιά, πόσα αναψυκτικά πίνουν, το πόσο πολύ ασκούνται, το πόσο χρόνο περνούν μπροστά από τις οθόνες του υπολογιστή/κινητού τους. Υπέδειξε δε ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει καταγραφεί ποσοστό 85% του χρόνου των παιδιών να είναι μπροστά από οθόνες.

«Στόχος μας στο Υπουργείο Υγείας, είναι να έχουμε προγράμματα που να μπορέσουν να μας φέρουν πίσω στην Μεσογειακή διατροφή, που θα διασφαλίσουν την υγεία των παιδιών και θα μπορέσει να φέρει το προσδόκιμο ζωής σε ένα υψηλό επίπεδο», συμπλήρωσε.

Έστειλε δε το μήνυμα ότι για να κρατήσουμε ένα ψηλό επίπεδο διατροφής, χρειάζεται  εκπαίδευση και παρέμβαση στα σχολεία και τόνισε το ρόλο του Υπουργείου Παιδείας,  ώστε να εκπαιδεύσει τα παιδιά να μάθουν να τρέφονται σωστά.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ