Ο Λειτουργός Πάφου του Τμ. Δασών εξηγεί γιατί μπήκε εκσκαφέας στον Ακάμα

Τι συμβαίνει, άραγε, μεταξύ Λουτρών της Αφροδίτης και Φοντάνα Αμορόζα;

 


Article featured image
Article featured image

Αυτό ήταν το ερώτημα που έθετε σε ανάρτησή του, σήμερα το πρωί, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, ο οποίος δημοσίευσε φωτογραφίες με εκσκαφέα στα Λουτρά της Αφροδίτης και της Φοντάνας Αμορόζα να προχωρούν σε οδικές εργασίες διαπλάτυνσης των επικίνδυνων δρόμων - μονοπατιών, που οδηγούν στα πιο πάνω σημεία.

Το πρόβλημα, όπως τόνιζε στην αναφορά του ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος, έγκειται στο γεγονός ότι κάποιοι αποφάσισαν να ξεκινήσουν βελτιωτικές εργασίες σε μία περιοχή Natura, εν αναμονή της απαγόρευσης της χρήσης της περιοχής από ιδιωτικά οχήματα, και ενώ υπάρχει Διάταγμα Διατήρησης που δεν επιτρέπει καμία οικοδομική εργασία, έχουν ξεκινήσει έργα βελτίωσης της όδευσης.

 

 

 

Λειτουργός του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου αναφέρει στη CITY, πως ενώ μόλις πρόσφατα παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης για το Δασικό Πάρκο του Ακάμα, το οποίο μεταξύ άλλων έκανε ειδική αναφορά στη χρήση των δρόμων και μονοπατιών που οδηγούν σε δημοφιλή σημεία του Ακάμα, πριν καν παρθεί οποιαδήποτε απόφαση σχετικά, κάποιοι έσπευσαν να ξεκινήσουν οδικές εργασίες. «Δεν μπορεί έτσι απλά όποιος θέλει, να εισβάλλει στον Ακάμα και να αρχίζει να ανοίγει δρόμους. Πόσο μάλλον, όταν το συγκεκριμένο σημείο δεν είναι δρόμος, αλλά μονοπάτι», ξεκαθαρίζει ο Λειτουργός.

Όπως αναφέρει στη CITY λειτουργός Πτηνολογικού Συνδέσμου, επειδή στο συγκεκριμένο σημείο είχε συμβεί πρόσφατα το θανατηφόρο αυτοκινητιστικό ατύχημα και όντως πρόκειται για επικίνδυνο σημείο, είχε γίνει πρόταση να σταματήσει η χρήση του από ιδιωτικά οχήματα και η διακίνηση να γίνεται μόνο με δασικά οχήματα. «Γιατί δεν έγινε αυτό και προχώρησαν σε επέμβαση και διαπλάτυνση τού δρόμου;», αναρωτιέται ο Λειουργός του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου.

 

«Καμία παράνομη επέμβαση, όλα γίνονται βάσει του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης»

Ξεκαθαρίζοντας τη θέση του Τμήματος Δασών, ο Περιφερειακός Λειτουργός Πάφου Μιχάλης Μακρής, ανέφερε πως όντως γίνονται εργασίες στο σημείο, υπό την επίβλεψη, όμως, του Τμήματος και την έγκριση του Υπουργείο Γεωργίας. «Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσω ότι δεν γίνεται διαπλάτυνση, αλλά διαμόρφωση του δρόμου για να μπορούν να περνούν μεγάλα οχήματα, όπως αυτά της πυροσβεστικής ή φορτηγά που μεταφέρουν σκυρόδερμα. Ταυτόχρονα, βέβαια, με αυτή τη διαμόρφωση εξασφαλίζεται και η ασφάλεια των ιδιωτικών οχημάτων», λέει ο κος Μακρής.

 

 

Τι εννοείτε όταν αναφέρεστε σε «φορτηγά που μεταφέρουν σκυρόδερμα»;

Οι δρόμοι εκεί είναι επικίνδυνοι και χρειάζονται περισσότερα από μια διαμόρφωσή τους για να καταστούν ασφαλείς. Εξ ου και στα σημεία που υπάρχει κλίση ή/και το έδαφος διαβρώνεται δημιουργώντας εξοχές και λάκκους, θα γίνει επίστρωση με σκυρόδερμα για να καλυφτεί. Και για να προλάβω την ερώτησή σας, στο σκυρόδερμα θα μπει ώχρα για να φτιάξουμε πανομοιότυπο χρώμα με αυτό του εδάφους, ενώ θα επενδυθεί και με λίνια (πέτρα της περιοχής) για να δείχνει πιο φυσικό αποτέλεσμα.

 

Στην παρουσίαση του Σχεδίου, έγινε αναφορά για κλείσιμο δρόμων και πύλες που θα απαγορεύουν την είσοδο σε ιδιωτικά οχήματα. Τι ισχύει, τελικά;

Υπάρχει μια παρανόηση που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε. Κανένας δρόμος δεν θα κλείσει. Θα γίνει διαμόρφωση των δρόμων που κινούνται ιδιωτικά και άλλα οχήματα και αυτοί θα καταγραφούν πάνω σε χάρτες για να γνωρίζει ο κόσμος. Οι δρόμοι που θα κλείσουν, στην ουσία δεν είναι δρόμοι, είναι μονοπάτια τα οποία έγιναν «δρόμοι» από τις τετράτροχες που τα χρησιμοποιούσαν παράνομα για να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην παραλία, με αποτέλεσμα να καταστρέψουν το οικοσύστημα της περιοχής. Αυτοί είναι ο «δρόμοι» που θα κλείσει το Υπουργείο.

Το ίδιο ισχύει και με τη φήμη για τις πύλες ελέγχου στις εισόδους του Ακάμα. Ούτε αυτό ισχύει. Ισχύει, όμως, και αυτό έχει παρουσιαστεί και στο Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης για το Δασικό Πάρκο του Ακάμα, ότι θα δημιουργηθούν 14 σημεία – κόμβοι, όπου ο κόσμος θα βρίσκει χώρους στάθμευσης για αυτοκίνητα και ποδήλατα, αναψυκτήρια, τουαλέτες και άλλες παροχές.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ