Από τις Κάννες στις κυπριακές αίθουσες [Πρεμιέρα για το «Committed»]

Article featured image
Article featured image

12 άτομα (συνεργείο), σε μόλις 17 ημέρες, έκαναν γυρίσματα σε 25 διαφορετικά σημεία του νησιού και κάπως έτσι προέκυψε το «Commited». Μια ρομαντική κωμωδία που θα μπορούσε άνετα να ενισχύσει την διαφημιστική καμπάνια της Κύπρου στο εξωτερικό αφού, εκτός των άλλων, παρουσιάζει το νησί στα καλύτερά του.

 

Με αφορμή την επικείμενη πρεμιέρα (20 Ιουνίου) στις κυπριακές αίθουσες, σε όλα τα K-Cineplex και Ρίο, ζητήσαμε από την Κυπρο-νοτιοαφρικανή σκηνοθέτρια της ταινίας, Στελάνα Κλήρη, η οποία μόλις είχε επιστρέψει από τις Κάννες, να μοιραστεί μαζί μας την εμπειρία και τον ενθουσιασμό της.

 

Όντως, κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας ο ενθουσιασμός της ήταν διάχυτος. Το κόκκινο χαλί, οι μεγάλοι σταρ, οι μεγάλες ταινίες, οι ουρές στα ταμεία, η αστερόσκονη, οι εικόνες, το vibe, οι ευκαιρίες, οι υπερβολές, η εμπειρία…Το γεγονός και μόνο ότι το «Commited», μια κυπριακή ταινία, βρήκε τον τρόπο να «τρυπώσει» στο σημαντικότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ στον κόσμο, αυτό των Καννών (έστω στην «Αγορά»), αλλά και στις σελίδες του περιοδικού «Variety», σίγουρα είναι άξιο αναφοράς για τα κυπριακά δεδομένα.

Πόσο κοντά ή πόσο μακριά είμαστε ως χώρα σε μια διάκριση σε μεγάλο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ;

Ίσως τώρα που αρχίσαμε να δουλεύουμε λιγάκι πιο ανεξάρτητα, με αποτέλεσμα πλέον να ξεχωρίζει ο κόσμος που πραγματικά θέλει να δουλεύει στον κινηματογράφο, αφού τώρα πρέπει να το θέλεις πραγματικά και να το παλεύεις, ενδεχομένως να έχουμε κάνει κιόλας ένα μεγαλύτερο βήμα προς τη διάκριση. Στην Ελλάδα σκίζουν με τις ταινίες οπότε ίσως ακολουθήσει και η Κύπρος. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, τρεις ακόμα Κύπριοι ετοιμάζουν ταινίες: οι Μαρίνος Καρτίκης, Θέο Παναγίδης και Σταύρος Παμπαλλής.

Τι δρόμους ανοίγει σε έναν σκηνοθέτη ή έναν παραγωγό μια διάκριση σε ένα τέτοιο φεστιβάλ;

Όλος ο κινηματογράφος είναι θέμα μάρκετινγκ. Σημασία δεν έχει τόσο ποιους ξέρεις εσύ αλλά ποιοι ξέρουν εσένα.



Η Στελάνα (αριστερά) στις Κάννες, μαζί με την πρωταγωνίστρια του Committed, Melia Kreiling και τον Μάριο Πιπερίδη

Συνολικά, τι έχετε καταφέρει ως τώρα με το Committed;

Λόγω του ότι βρήκαμε πράκτορα για πωλήσεις στο εξωτερικό, πέραν από τις Κάννες η ταινία θα κάνει πέρασμα από φεστιβάλ όπως του San Fransisco και του LA (σ.σ. τα φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν ήδη), ενώ μέσα σε διάστημα δύο χρόνων θα βγει και μια ταινία στο Hollywood βασισμένη πάνω στη δική μας, κάτι για το οποίο έχουμε ήδη υπογράψει με μια εταιρεία.

Αλήθεια, πως προέκυψε ο πράκτορας-επενδυτής;

Παλιά δουλεύαμε μόνο με την χορηγία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, αλλά τώρα με την κρίση θα έπρεπε να κοιτάξουμε και αλλού, αφού πλέον δεν υπάρχουν πολλά χρήματα. Κοιτάξαμε μέσω crowdfunding, ένα ωραίο σύστημα όπου ο κόσμος μπορεί να κάνει εισφορά (τουλάχιστον $10), παίρνοντας στη συνέχεια ένα DVD ή μια αφίσα ως αντάλλαγμα, ενώ βρήκαμε και ένα μεγάλο επενδυτή. Το θέμα είναι ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να επιστρέψεις αυτά τα λεφτά. Πρέπει να παλέψεις πραγματικά και να διασφαλίσεις ότι η ταινία σου θα μπει στις αίθουσες και θα πουληθεί. Το βλέπεις λιγάκι πιο εμπορικά πλέον που δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό πράγμα.

Είστε ευχαριστημένοι με τη μέχρι τώρα πορεία της ταινίας;

Ναι, καταρχή είναι φανταστικό ότι φτάσαμε σε remake deal.



Στιγμιότυπα από τα γυρίσματα

Πες μας για την πλοκή. Πείσε μας να έρθουμε στο σινεμά.

Πρόκειται για μια κωμωδία, όπου ένας άντρας ο οποίος έχει τσακωθεί με την κοπέλα του, επειδή τον πιέζει να της κάνει πρόταση γάμου, τα «παίρνει» και φεύγει. Πρωί-πρωί μπαίνει στο αυτοκίνητό του, ένα ωραίο Mercedes του ’58 και στη μέση του πουθενά βρίσκει μια νύφη η οποία το έχει σκάσει από το γάμο της. Και εκεί ξεκινάει ένα road trip στην Κύπρο. Θα δείτε μια Κύπρο διαφορετική.

Δώσατε μεγάλη έμφαση στη φωτογραφία, αφού η ταινία παρουσιάζει αρκετά τοπία από την κυπριακή ύπαιθρο. Σου έκαναν κάποιο ξεχωριστό σχόλιο για τις ομορφιές του νησιού;

Ναι, πολλές φορές είναι το πρώτο σχόλιο που μας κάνουν. Εκτός από τους ηθοποιούς, πολλοί μας έλεγαν και για τη φωτογραφία. Η δουλειά που έκανε ο φωτογράφος μας σε συνεργασία με αυτόν που επεξεργάστηκε την εικόνα μετά, είναι εξαιρετική. Παράλληλα, το ψάξαμε πολύ και με τους χώρους, αφού θέλαμε τοπία που να δείχνουν Κύπρο αλλά που δεν τα έχει δει όλος ο κόσμος. Πήγαμε σε 25 διαφορετικά σημεία του νησιού. Από Λεύκαρα και Λόφου, μέχρι Λάρνακα, Λεμεσό, Lady’s Mile, Άγιο Σωζόμενο, Κάβο Γκρέκο... Η διαδρομή είναι εντελώς φανταστική, κανονικά, δεν θα πήγαινε κάποιος απ’ αυτή τη διαδρομή για να φτάσει εκεί που φτάσαμε, αλλά ήταν ο μόνος τρόπος να δείξουμε το νησί μας. Πάντως, όσοι το έχουν δει στο εξωτερικό, εκδηλώνουν την επιθυμία να ρθούνε στην Κύπρο.

Γιατί Committed;

Βασικά, έχει να κάνει με τον δεσμό. Έχουμε δυο χαρακτήρες οι οποίοι συζητάνε για τις σχέσεις, την αγάπη, τον έρωτα, το γάμο. Ενώ έχει και μια άλλη έννοια την οποία θα την βρείτε αφού δείτε την ταινία.

Η συνεργασία με τη Melia Kreiling, την πρωταγωνίστρια δίπλα στον Ορέστη Σοφοκλέους, πως προέκυψε;

Την είχα βρει τυχαία μέσω του Facebook. Όταν φτιάξαμε το trailer για την καμπάνια (το crowdfunding), το είδε και αρχίσαμε να μιλάμε. Μετά πήγα Λονδίνο και βρεθήκαμε, της είχα στείλει και το σενάριο το οποίο της άρεσε και σιγά-σιγά συνδεθήκαμε. Προέκυψε μια χημεία μεταξύ μας. Από τη στιγμή που την γνώρισα ήξερα ότι αυτή ήταν η νύφη! Η Melia ήταν και τώρα μαζί μας, στις Κάνες αφού, εκτός των άλλων, έχει πάρει πρωταγωνιστικό ρόλο δίπλα στον Sam Neill, σε μια ταινία science thriller (τύπου Matrix) που την λανσάρανε εκεί, το «DxM», η οποία θα βγει του χρόνου. Ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι το big break της. Η Melia είχε παίξει επίσης στο τηλεοπτικό «The Borgias» μαζί με τον Jeremy Irons, αλλά και στην ταινία «Bible» -την βλέπουμε στην τηλεόραση κάθε Πάσχα-, ενώ θα έχει και ένα μικρό ρόλο στη μεγάλη ταινία της Marvel που θα βγει τον Αύγουστο, «Guardians of the Galaxy».



Η Melia Kreiling στις Κάννες

Και η συνεργασία με την Χαριτίνη Κυριάκου, της οποίας το τραγούδι «Ότι ήτανε», σε ερμηνεία Δένας Κυριακίδη, ακούγεται στο trailer; Που την ανακαλύψες;

Ήθελα να βάλω όσα περισσότερα πράγματα μπορούσα από Κύπρο, ακόμα και τη μουσική. Άρχισα να ρωτάω κόσμο, κάποιος μου ανέφερε την Χαριτίνη Κυριάκου, άκουσα τη μουσική, την λάτρεψα, όπως επίσης και την ίδια την Χαριτίνη που είναι σπουδαία καλλιτέχνης.

Από τις 20 Ιουνίου, σε όλους τους κινηματογράφους K-Cineplex και Ρίο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ