Αγωγή ΙΚΕΑ σε σάιτ που χρησιμοποιεί το όνομά της

Article featured image
Article featured image

To σάιτ IKEAhackers.net, δημιουργήθηκε το 2006 και παρουσιάζει στους κατόχους επίπλων και αντικειμένων της ΙΚΕΑ, τρόπους δημιουργικής παρέμβασης -ή απλώς hacking- σε αυτά, ώστε να τα μετατρέψουν σε κάτι άλλο, εξίσου χρηστικό.  

Η πρωτότυπη αυτή ιδέα, κέρδισε ένα μεγάλο αριθμό θαυμαστών, δημιούργησε μια κοινότητα χρηστών που επέμβαιναν με έξυπνους τρόπους στα προϊόντα της ΙΚΕΑ και ήταν πολλές οι φορές που ποστ της δημιουργού του σάιτ Jules Yap και μελών που ποστάριζαν τις «χακιές» τους, γίνονταν viral και προωθούνταν σε εκατομμύρια χρήστες. Ήταν μιας πρώτης τάξεως διαφήμιση για το σουηδικό mega-brand.  

Όμως οι δικηγόροι της ΙΚΕΑ, είχαν μάλλον αντίθετη άποψη, αφού έστειλαν πριν λίγους μήνες αγωγή «παύσης λειτουργίας» του πετυχημένου σάιτ επειδή η σύνδεση του ονόματος της ΙΚΕΑ με τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, «προκαλεί σύγχυση στους καταναλωτές».  

Η δημιουργός του site συμφώνησε τελικά να αποσύρει όλες τις διαφημίσεις από την ιστοσελίδα της και σε αντάλλαγμα να διατηρήσει το domain IKEAhackers.net, χωρίς όμως να έχει πλέον εμπορικό χαρακτήρα. Όπως αναφέρει σε blog post, «είμαι συντετριμμένη. Δεν έχω πρόβλημα που θέλουν να προασπίσουν το όνομα και την πνευματική τους ιδιοκτησία, αλλά θα μπορούσαν να το χειριστούν διαφορετικά. Εγώ είμαι απλώς μια blogger».  

Εκπρόσωπος της ΙΚΕΑ δήλωσε στο BBC πως «όταν άλλες εταιρείες χρησιμοποιούν το όνομα ΙΚΕΑ για οικονομικό όφελος, δημιουργείται σύγχυση στους καταναλωτές και τα πνευματικά δικαιώματα χάνονται». 


Πηγή: LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ