Παραδίδεται σήμερα η Πλατεία Ελευθερίας!

Article featured image
Article featured image

Καλά κι εσύ, όπου δεις hoax τίτλο κάνεις κλικ; Συνήθειο, ε; Σε καταλαβαίνω δεν λέω, αλλά αντιλαμβάνεσαι τι hoax θα περάσουν από μπροστά σου μέχρι το πιο πάνω να ισχύει, no;

 

Αππωμένος λαός που είμαστε, υπήρξε περίοδος που νομίσαμε πως η Λευκωσία θα γινόταν το νέο Μπιλμπάο. Η πλατεία της Χαντίτ και η πλατεία της Χαντίτ και δώστου πολυσέλιδα αφιερώματα σε περιοδικά και εφημερίδες που να αναλύουν τις οργανικές φόρμες τούτου του σπουδαίου κομψοτεχνήματος που θα έκανε την εμφάνισή του μες τη Λευκωσία.

Κι επειδή τα όνειρα και οι δηλώσεις είναι δωρεάν, ονειρευτήκαμε και δηλώσαμε:

«Η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και του περιβάλλοντα χώρου με την αποπεράτωσή της, θα συνδέσει το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας με τη σύγχρονη πόλη και θα αναδείξει τα ενετικά τείχη, γεγονός που αποτελεί σήμερα ένα μεγαλεπήβολο έργο, όχι μόνο για τη Λευκωσία άλλα για ολόκληρη την Κύπρο».

Χασμουριέσαι; Κι εγώ.

Γιατί; Γιατί την πρώτη και την δεύτερη φορά που το ακούς, ωραία ηχεί στο αυτί σου. Απ’ την τρίτη φορά και μετά, μοιάζει με το «Λύκος! Λύκος!» απ’ τον βοσκό τον ψεύτη.

Νέος στόχος να ολοκληρωθεί η πλατεία, λέει, τέλη του ’15. Γιατί κι οι στόχοι δωρεάν είναι, δεν χρεώνεσαι να τους βάζεις. Ή μήπως όχι;

Απ’ τα τελευταία στη λίστα του γιοφυριού της Άρτας, κι είναι πολλά, η Άρτα με τα Γιάννενα που λένε, το… «βελούδινο διαζύγιο». Γράψε 530 χιλιάδες ευρουλάκια κάτω, μεταξύ του εθνικού μας χτίστη και του καταπονημένου Δήμου Λευκωσίας.

Ποσπάζεται το θέμα, πληρώνεται η διατροφή και ο διαζευγμένος βγαίνει και θέλει νέες προσφορές λέει, λάθη έγιναν, πάμε να τα φτιάξουμε.

Guess what, οι νέες προσφορές ήρθαν, από τόσες εταιρίες, όσες δεν φτάνουν ούτε φιλικό σε γήπεδο μπάσκετ να παίξουν.

Και ανοίγει το φακελάκι και τσουπ, νάτο το Kinder-έκπληξη. Η χαμηλότερη των προσφορών στα 50% υψηλότερη απ’ ότι αναμενόταν.

Ακούω κι αυτό, σκέφτομαι την ασχήμια της περιοχής, τα λεφτά που, απ’ ότι ξέρω δεν υπάρχουν εκτός κι αν μας τα κρύβουν, το ευρωπαϊκό κονδύλι που δεν γνωρίζω αν ισχύει ακόμη και λέω «Χέστο που θες και πλατεία. Οι Λήδρας-Ονασαγόρου και παράδρομοι καλοί σου είναι».

Η όλη ιστορία πάει χρόνια τώρα, θυμάμαι να πηγαινοέρχονται κάτι cds τότε στο γραφείο με τα σχέδια της περίφημης πλατείας, προς δημοσίευση. Αρχές του ‘08 γράφαμε πως «Η Πλατεία Ελευθερίας βρίσκεται στο στάδιο του τελικού σχεδιασμού» και οι προσφορές για την κατασκευή θα προκηρύσσονταν μετά το καλοκαίρι και πως μέχρι τον Μάρτιο του ‘09 θα ξεκινούσαν οι εργασίες.

Κι επειδή, ως γνωστόν όπου και να σκάψεις μες την Κύπρο κάτι καινούριο-αρχαίο θα βρεις, αναμέναμε ως τον Δεκέμβριο του ’09, αν θυμάμαι καλά, να δώσει το οκ το Τμήμα Αρχαιοτήτων να προχωρήσει το πράμα.

Φτάνουμε Ιούνιο του ’10, με τα σχέδια της πλατείας να φιγουράρουν σε όλα τα αφιερώματα τύπου «Το νέο πρόσωπο της πόλης!», «Λευκωσία reloaded!» και λοιπά και λοιπά, και νέες, δωρεάν πάντα, δηλώσεις που υποστήριζαν πως, σίγουρα-definitely-sûrement τον Φεβρουάριο του ‘11 θ’ άρχιζε η κατασκευή.

Κάπου εδώ σημείωσε πως η τρύπα που βλέπεις τώρα μες τη μέση της πόλης, ήτανε να μεταμορφωθεί σε πλατεία απ’ το 2012.

Ευτυχισμένο το 2013 και το 2014, και δεν ξέρω πόσες βασιλόπιττες θα κόψουμε ακόμα, η τρύπα είναι ακόμα εκεί και καθόλου chic όπως οι γειτονικές τάφροι και η ιστορία που κουβαλούν.

Θα μου πεις μια ιστορία ολόκληρη κουβαλά και η τεχνητή τάφρος που δημιουργήσαμε, έγνοια σου.

Φτάνουμε περασμένο Νοέμβριο και ο καινούριος στόχος του Δήμου είναι λέει να ολοκληρωθεί η πλατεία τέλη του ’14.

Να υπενθυμίσω πως έχουμε μέσα Ιουνίου και ούτε τζαμαρία, άμα πιάσεις πρώτα τους τίτλους, δεν κλείνεις σε διαμέρισμα.

Τρεις μήνες μετά απ’ τον νέο στόχο, βγαίνει ετούτος ο «φιλικός διακανονισμός» αξίας 530 χιλιάδων για να βγει ο κατασκευαστής απ’ τη μέση. Παίρνω κι εγώ τηλέφωνο τους φίλους μου, τους βρίζω, τι σκατά φθηνιάρικα δώρα μου κάνουν στα γενέθλιά μου, και τσουπ, τα τσεπώνει ο φίλος της πλατείας και τους αδειάζει τη γωνιά.

Νέα προκήρυξη, φέρε κόσμε  την προσφορά σου, έρχεται το kinder-έκπληξη που λέγαμε πιο πάνω, ‘που είμαστε;’, πουθενά δεν είμαστε, μπαίνει ο Ιούλιος, κάτσε να απλώσουμε σε καμιά θάλασσα και έγνοια σου. Καλύτερη ήταν πριν εξήντα χρόνια.

Πρότασή μου είναι ο Δήμος να κάνει relaunching αυτού:

Επαναφέροντας αυτό:

Πιο hip θα φαινόταν σήμερα.

Ή, απλά, να τελειώσει η γέριμη η Χαντίτ already.

Πήξαμε στους hoax τίτλους και στα hoax υποσχέσεις.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ