Αναγνωρίζεις το σημείο στη φωτογραφία;

Αν όχι, μάθε πως πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό υγροβιότοπο που έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

 


Article featured image
Article featured image

Η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε σήμερα, 1 Ιανουαρίου και απεικονίζει σημείο της Λίμνης Παραλιμνίου, αναφέροντας ότι, μετά από 9 ώρες συνεχόμενης βροχής η λίμνη κοντεύει να γεμίσει μετά από πολλά χρόνια.

Η Λίμνη Παραλιμνίου αποτελεί έναν πολύ σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό για πολλά αποδημητικά πτηνά. Συνολικά στην περιοχή μπορείς να συναντήσεις περισσότερα από 100 είδη πουλιών. Ανάλογα με την εποχή, στη Λίμνη βρίσκεις διάφορους φτερωτούς επισκέπτες ή και μόνιμους κατοίκους, όπως πελλοκατερίνες, θαλασσοσφυριχτές, ερωδιούς, καλαμοκανάες, χιονάτες, διάφορα μικροπούλια και πολλά άλλα. Έκπληξη αποτελούν τα φλαμίνγκο που βγάζουν το χειμώνα στην περιοχή μαζί με άλλα είδη πουλιών.

 



Πελλοκατερίνα / φωτογραφία: Σ. Χριστοδουλίδης



Πέρα από τα πουλιά, στην περιοχή μπορείς να συναντήσεις και διάφορα είδη ερπετών και θηλαστικών, μας εξήγησε η κυρία Πελλοκατερίνη, όπως για παράδειγμα το κυπριακό νερόφιδο, διάφορα είδη νυχτερίδων, σαύρες, φίδια, βατράχια και άλλα. Με σκοπό την προστασία κάποιων σημαντικών ειδών της περιοχής, όπως είναι η Πελλοκατερίνα και το Νερόφιδο, η Λίμνη Παραλιμνίου έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

 



Το πανέμορφο κυπριακό νερόφιδο / φωτογραφία: Σάββας Ζώτος

 

Ενίοτε, όμως, δυστυχώς η Λίμνη «φιλοξενεί» σκουπιδότοπους δίπλα στα πουλιά, με πλυντήρια, μπάζα, καρέκλες, πεταμένα φυσίγγια από τις κυνηγετικές εξορμήσεις στην περιοχή και άλλα πολλά.

Ως γνωστό, ο Δήμος Παραλιμνίου πήρε το όνομά του από τη συγκεκριμένη Λίμνη, γιατί είναι παρά τη λίμνη.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ