Μάθε σε ποιες περιοχές της Κύπρου θα χιονίσει

Σήμερα το απόγευμα, αναμένεται κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος καιρός, με βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά διαστήματα, σύμφωνα με το Kitasweather.

 


Article featured image
Article featured image

Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές αλλά σύντομες, με μικρού διαμετρήματος χαλάζι.

Σε περίπτωση χαλαζόπτωσης, αναμένεται ελαφριά χαλαζόστρωση. Στα ορεινά και ημιορεινά, αρχικά από τα 700 μέτρα και άνω, αναμένεται χιονόπτωση, με χιονόστρωση από τα 900 μέτρα και άνω.

Μέχρι αργά το απόγευμα, χιονόπτωση και χιονόστρωση θα σημειώνεται τοπικά σε υψόμετρα περίπου 200-300 μέτρα πιο κάτω από τα υψόμετρα που προαναφέραμε. Λόγω των πολύ ισχυρών έως θυελλωδών ανέμων, παρασυρόμενες από τον άνεμο νιφάδες πιθανόν να παρατηρηθούν πρόσκαιρα μέχρι τα 300 μέτρα, ενώ λίγο χιονόνερο δεν αποκλείεται και σε κάποιες πεδινές περιοχές του εσωτερικού.

Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα πυκνές, με βαριές χιονοστρώσεις.

Στα ορεινά θα επικρατεί ομίχλη κατά διαστήματα και ολικός παγετός από τα 800 μέτρα και άνω.

Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως βορειοδυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί 4-5 μποφόρ και στα προσήνεμα τμήματα του νησιού και κορυφές των βουνών, πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και πιο τοπικά έως 8 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 9-10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 3-6 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 11 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 12 έως 14 στα παράλια και στους -3 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Απόψε, ο καιρός θα είναι αρχικά άστατος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές με μικρού διαμετρήματος χαλάζι.

Σε περίπτωση χαλαζόπτωσης, αναμένεται ελαφριά χαλαζόστρωση. Στα ορεινά και τοπικά στα ημιορεινά από τα 400 μέτρα και άνω, αναμένεται χιονόπτωση με τοπικές χιονοστρώσεις, κυρίως από τα 500 μέτρα και άνω.

Οι πιο έντονες χιονοπτώσεις με τις πιο βαριές χιονοστρώσεις, αναμένονται κυρίως στο βόρειο μισό της οροσειράς του Τροόδους αλλά και στην περιοχή του Πεναδακτύλου, λόγω του Sea Effect Snow που προαναφέραμε. Λόγω των πολύ ισχυρών έως θυελλωδών ανέμων, παρασυρόμενες από τον άνεμο νιφάδες πιθανόν να παρατηρηθούν πρόσκαιρα μέχρι τα 300 μέτρα, ενώ λίγο χιονόνερο ή και νιφάδες χιονιού δεν αποκλείονται και σε κάποιες πεδινές περιοχές του εσωτερικού.

Από τα μεσάνυχτα ο καιρός αρχίζει σταδιακά να βελτιώνεται σημαντικά και οι άνεμοι αρχίζουν σταδιακά να εξασθενούν, με τα όποια φαινόμενα να γίνονται πιο τοπικά και εξασθενημένα.

Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί και αργότερα βόρειοι έως βορειοδυτικοί, αρχικά 4-5 μποφόρ και στα προσήνεμα τμήματα του νησιού και κορυφές των βουνών πολύ ισχυροί 5-6 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ, αλλά μετά τα μεσάνυχτα εξασθενούν σταδιακά.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στον 1 βαθμό στο εσωτερικό, 3 έως 4 στα παράλια και στους -8 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Στα ορεινά και ημιορεινά θα επικρατεί παγετός ενώ τις αυγινές ώρες, παγετός αναμένεται τοπικά και σε περιοχές του εσωτερικού.

Αύριο Τετάρτη, πιθανόν να παρατηρούνται ελαφριές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά νωρίς το πρωί, αλλά σύντομα ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε παρόμοια επίπεδα με τα σημερινά.

Αύριο βράδυ ο καιρός αναμένεται αίθριος και ψυχρός. Στα ορεινά και ημιορεινά θα επικρατεί παγετός ενώ τις αυγινές ώρες, παγετός αναμένεται τοπικά και σε περιοχές του εσωτερικού.

Την Πέμπτη η περιοχή μας θα επηρεαστεί από θερμό μέτωπο από τα νοτιοδυτικά και αναμένεται κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος καιρός, με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά.

Στην πιο κάτω εικόνα βλέπετε τις περιοχές που έχουν πιθανότητα χιονόπτωσης και χιονόστρωσης, σύμφωνα με το Kitasweather.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου:

 Βαροµετρικό χαµηλό, συνοδευόµενο από πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέµους, θα επηρεάζει σήµερα την περιοχή, ενώ η ψυχρή αέρια µάζα, που το συνοδεύει, θα επηρεάζει την περιοχή και αύριο. Από την Πέµπτη αναµένεται θερµότερη αέρια µάζα.

Το απόγευµα, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασµένος, µε τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες αλλά και χιόνια στα ορεινά.

Σε καταιγίδα πιθανό να πέσει χαλάζι. Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί, ισχυροί µέχρι πολύ ισχυροί, 5 µε 6 Μποφόρ αλλά στα προσήνεµα παράλια, µέχρι σφοδροί, 7 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι µέχρι κυµατώδης, στα νότια και ανατολικά και µέχρι τρικυµιώδης, στα δυτικά και βόρεια παράλια.

Απόψε, ο καιρός θα είναι κατά διαστήµατα συννεφιασµένος και αναµένονται τοπικές βροχές ή και καταιγίδες, ενώ στα ορεινά και στα ψηλότερα ηµιορεινά αναµένεται χιονόπτωση. Οι άνεµοι θα πνέουν αρχικά κυρίως δυτικοί, µέτριοι µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ και στα προσήνεµα παράλια πολύ ισχυροί µέχρι σφοδροί, 6 µε 7 µποφόρ, για να καταστούν αργότερα κυρίως βορειοδυτικοί, µέτριοι µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ και τοπικά µέχρι πολύ ισχυροί, 5 µε 6 µποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι µέχρι πολύ κυµατώδης, στα νότια και ανατολικά παράλια και µέχρι τρικυµιώδης, στα δυτικά και βόρεια παράλια αλλά αναµένεται σταδιακή υποχώρησή της, από τα µεσάνυχτα και µετά. Η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 4 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 6 στα νότια και ανατολικά παράλια, γύρω στους 8 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους µείον 5 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά. Στα ορεινά και τοπικά στα ηµιορεινά θα σχηµατιστεί παγετός.

Αύριο, ο καιρός θα είναι σε κάποιες περιοχές µερικώς συννεφιασµένος αλλά στα δυτικά, στα βόρεια και στα ορεινά θα είναι κυρίως συννεφιασµένος και κατά διαστήµατα αναµένονται µεµονωµένες βροχές και χιόνια στα ορεινά αλλά και στα ψηλότερα ορεινά. Οι άνεµοι θα πνέουν δυτικοί ως βορειοδυτικοί, το πρωί µέτριοι µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 Μποφόρ για να καταστούν αργότερα ασθενείς µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 Μποφόρ και τοπικά µέτριοι, 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι το πρωί ταραγµένη µέχρι κυµατώδης, στα νότια και ανατολικά παράλια και µέχρι πολύ κυµατώδης, στα δυτικά και βόρεια παράλια. Το απόγευµα, αναµένεται σταδιακή υποχώρηση της. Η θερµοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 12 βαθµούς στο εσωτερικό, στα δυτικά και στα βόρεια παράλια, γύρω στους 14 στα νότια και ανατολικά παράλια και γύρω στους µείον 2 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά. Στα ψηλότερα ορεινά αλλά και σε κάποιες ορεινές περιοχές θα επικρατεί ολικός παγετός.

Την Πέµπτη, ο καιρός θα είναι µερικώς συννεφιασµένος και κατά διαστήµατα συννεφιασµένος, ενώ αναµένονται τοπικά βροχές ή και καταιγίδα, κυρίως από το µεσηµέρι και µετά. Στα ψηλότερα ορεινά αλλά και σε ορισµένες ορεινές περιοχές αναµένεται να πέσουν χιόνια. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει µικρή άνοδο για να πλησιάσει τις µέσες κλιµατολογικές τιµές, παραµένοντας ωστόσο πιο κάτω από αυτές.

Την Παρασκευή και το Σάββατο, διαστήµατα µε ηλιοφάνεια θα εναλλάσσονται µε συννεφιά. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει σταδιακά άνοδο µέχρι το Σάββατο, για να κυµανθεί κοντά στις µέσες κλιµατολογικές τιµές.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ