Πέντε Κύπριοι 45+ μιλούν στη CITY για τη σχέση τους με το Facebook

Αν είσαι απ' αυτούς που δέχτηκες friend request από τη μητέρα σου ή τον πατέρα σου και έκανες accept, μας νιώθεις. 

 


Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: WBUR

 

Είναι η γενιά των ανθρώπων που η σχέση τους με την τεχνολογία και δη με τα social media ήρθε σε μια ηλικία που θεωρούσαν ότι ήξεραν πολλά και είχαν δει ακόμη περισσότερα.

Είναι η γενιά των γονιών μας, οι οποίοι –αν και νέοι- κλήθηκαν να προσαρμοστούν σε μία κατάσταση πολύ έξω από αυτούς αφού ήταν ο μόνος τρόπος να ακολουθήσουν τα νέα δεδομένα και να μην «κόψουν» πίσω από τις εξελίξεις.

Είναι η ίδια γενιά που μέχρι πριν λίγο καιρό «την έλεγε» στους νεότερους να κλείσουν τα κινητά και να ασχοληθούν λίγο με την πραγματική ζωή, και μόλις αυτοί μπήκαν στα social media έπαθαν εξάρτηση και κάθε 2 λεπτά κάνουν refresh το timeline τους σχολιάζοντας σχεδόν τα πάντα, λες και μιλάνε με τον άλλον τετ-α-τετ, άσχετα αν τους διαβάζουν δεκάδες άλλοι χρήστες. 

Βρήκαμε πέντε χρήστες του Facebook, άνω των 45 ετών και τους ζητήσαμε να μας εξηγήσουν ποια είναι η σχέση τους σήμερα με αυτό και τι παρακολουθούν στο timeline τους. Γιατί έκαναν λογαριασμό και πόσες ώρες περνάνε εκεί; Τι διαβάζουν και ποια ήταν η πιο μεγάλη γκάφα που έκαναν μέχρι να μάθουν πώς λειτουργεί.

 

Αντριανή, 53 ετών

Facebook έκανα πριν 3 – 4 χρόνια γιατί είχαν φύγει στο εξωτερικό κάποια από τα ανίψια μου για δουλειά και ήθελα να επικοινωνώ μαζί τους, ενώ παράλληλα είχα την απορία να μάθω πώς είναι ο κόσμος των κοινωνικών δικτύων. Μου το έκανε ο γιος μου, αφού εγώ καλά – καλά δεν ήξερα να χειρίζομαι το smart phone μου τότε.

Στην αρχή οφείλω να ομολογήσω ότι το φοβόμουν λίγο, μην με το δει κάποιος γνωστός και με κοροϊδεύει, μη βγουν φωτογραφίες μου προς τα έξω ή άλλες πληροφορίες, ενώ ήμουν και προκατειλημμένη ως προς την ποιότητα των ειδήσεων που δημοσιεύονται εκεί, γι’ αυτό και ήμουν αρκετά συγκρατημένη. Στην αρχή, γιατί πλέον μπαίνω στο προφίλ μου με την πρώτη ευκαιρία και παρακολουθώ πολιτικές ειδήσεις, καλλιτεχνικά, θέματα γενικής φύσης και απόψεις άλλων χρηστών. Η αλήθεια είναι ότι άλλαξε η γνώμη που είχα για τα social media αφού μπορεί να υπάρχει υπερπληροφόρηση, ωστόσο, βλέπεις όλες τις απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Μεγάλη γκάφα δεν μπορώ να πω ότι έκανα, ή τουλάχιστον δεν θυμάμαι εκτός από την αρχή που θεωρούσα ότι τα σχόλια κάτω από δημόσιες αναρτήσεις τα βλέπει μόνο το άτομο που έκανε την ανάρτηση και όχι όλοι οι φίλοι του, εκεί μπορεί και να είχα ξεφύγει λίγο.

 



Φωτογραφία: Popaganda

 

Τούλλα, 47 ετών

Αν θυμάμαι καλά, το έκανα πριν 6 με 7 χρόνια. Ήμουν στο γραφείο, άνοιξα το PC και έφτιαξα το λογαριασμό μου, δεν ήταν και τόσο δύσκολο. Η αλήθεια είναι πως είμαι φανατική χρήστης του Facebook, καθώς το επισκέπτομαι καθημερινά για αρκετές ώρες. Πρωί, απόγευμα, βράδυ όταν έχω αυπνίες, όταν έχω κέφια ή όταν δεν είμαι καλά. Είναι μια καλή διέξοδος για να ξεχάσεις λίγο τα δικά σου.

Συνήθως διαβάζω τις ειδήσεις των ηλεκτρονικών σελίδων ενημέρωσης, εννοείται το «Που Πήγαμε» και άλλα διάφορα post από αθκιασερούς σαν εμένα! Και φυσικά το ημερολόγιο με γιορτές, γενέθλια κλπ. Πάντως, αυτό που με έχει κουράσει είναι ότι ο καθένας γράφει ό,τι του κατέβει για τα κλικ, τις κοινοποιήσεις και τα like και ο κόσμος ακόμη ξεγελιέται με ανυπόστατους τίτλους.

Η μεγαλύτερη γκάφα που έκανα στις αρχές ήταν όταν κοινοποιούσα πράγματα δημόσια στο timeline μου, έχοντας την εντύπωση πως τα στέλνω σε προσωπικό μήνυμα. Έγινα 2 – 3 φορές ρεζίλι έως ότου μάθω πώς έπρεπε να το κάνω.  

 

Θεόδωρος, 54 ετών

Νομίζω λογαριασμό στο Facebook έφτιαξα από τις αρχές που έκανε την εμφάνισή του γιατί ήταν από τα λίγα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ήταν διαθέσιμα, ενώ σου έδινε τη δυνατότητα να επικοινωνείς εύκολα και άμεσα με ανθρώπους στο εξωτερικό.

Καθημερινά ξοδεύω ένα δίωρο στο timeline μου και το απολαμβάνω, αφού βρίσκω αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα να διαβάσω, να μάθω και να θυμηθώ. Πάντως γκάφα δεν θυμάμαι να έχω κάνει, αφού για όποια απορία είχα ρωτούσα όποιον ήξερε, ακριβώς για να αποφύγω τις γκάφες.

 



Φωτογραφία: Popaganda

 





ΑΡΘΡΟ: 5+1 πράγματα που κάνουν (μόνο) οι θειάδες μας στο Facebook





 

Ιωάννα, 46 ετών

Εγώ είμαι καινούργια σε όλο αυτό, αφού το έφτιαξα μόλις πριν ένα χρόνο. Μέχρι τότε αντιστεκόμουν σθεναρά, αφού μου ήταν αδιάφορο. Ωστόσο άκουγα τόσα πολλά καθημερινά από άλλους χρήστες, που πείστηκα να το κάνω. Είπα στην κόρη μου να μου φτιάξει ένα λογαριασμό, να μου εξηγήσει λίγο πώς λειτουργεί και έτσι άρχισα κι εγώ να μπαίνω στο Facebook. Η αλήθεια είναι ότι ανακάλυψα έναν καινούργιο, πολύ ενδιαφέρον κόσμο που δεν ήξερα. Το επισκέπτομαι καθημερινά και ξοδεύω σίγουρα ένα τρίωρο, ανάλογα με το χρόνο που έχω διαθέσιμο. Παρακολουθώ τα πάντα, κυρίως, όμως, θέματα ενημέρωσης και κοινωνικά.

Γκάφα που θυμάμαι να έκανα ήταν ότι έγραψα σε κάποιον περαστικά στον τοίχο του, χωρίς να είναι άρρωστος ο άνθρωπος, εξ αιτίας ενός post που είχε κάνει και με μπέρδεψε.

 

 

Καλλιόπη, 52 ετών

Στο Facebook μπήκα πριν τρία χρόνια αφού έπεισα την κόρη μου να μου κάνει λογαριασμό, αφού εγώ δεν ήξερα. Δεν το πολυχρησιμοποιώ για να είμαι ειλικρινής, ξοδεύω το πολύ μία με δύο ώρες καθημερινά για να δω τα νέα των φίλων μου και σελίδες καταστημάτων που με ενδιαφέρουν.

Η μεγαλύτερη γκάφα που έκανα ήταν όταν καταλάθος δημιούργησα ένα γκρουπ με διάφορα άτομα το οποίο (δεν ξέρω πώς) ονόμασα με την ονομασία της εταιρίας που εργάζεται η κόρη μου. Φαντάζεσαι τι φωνές άκουσα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ