Η Λήδα Κουρσουμπά θίγει το ζήτημα συμμετοχής παιδιών σε τηλεοπτικά προγράμματα

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό που έγινε σε τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ.

 


Article featured image
Article featured image

Την υποχρέωση όλων όσοι εργάζονται με παιδιά να ενεργούν με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων τους και με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματά τους, υπογραμμίζει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά. «Με αφορμή  δημόσια συζήτηση που εκτυλίσσεται σε σχέση με τηλεοπτικό πρόγραμμα/ παιχνίδι στο οποίο συμμετείχαν παιδιά, η Επίτροπος θεωρεί σημαντικό να υπογραμμίσει για ακόμη μια φορά την υποχρέωση όλων όσοι εργάζονται με παιδιά να ενεργούν, πάντα, με γνώμονα τη διασφάλιση του συμφέροντος του παιδιού και με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματά του», αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.

Το επίμαχο θέμα που έχει προκύψει, προστίθεται, «θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης στο πλαίσιο συνάντησης που θα έχει η Επίτροπος με τη Διεύθυνση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου και τους συντελεστές της εκπομπής,  με στόχο το σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των παιδιών που συμμετέχουν σε τέτοιες παραγωγές».

Παράλληλα, η Επίτροπος, παραπέμπει τους επαγγελματίες στο χώρο των ΜΜΕ και των τηλεοπτικών παραγωγών, στο εργαλείο που έχει αναπτύξει με τίτλο «Συμμετοχή παιδιών σε οπτικοακουστικές και καλλιτεχνικές παραγωγές -  Οδηγός για επαγγελματίες και γονείς».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αξιοποίηση του εργαλείου αυτού «μπορεί να διασφαλίσει ένα σταθερό παιδοκεντρικό προσανατολισμό στις παραγωγές τους».

Ο Οδηγός, έχει σταλεί σε όλους τους φορείς που ασχολούνται με ραδιοτηλεοπτικές παραγωγές και βρίσκεται αναρτημένος και στην ιστοσελίδα της Επιτρόπου στο www.childcom.org.cy, καταλήγει η ανακοίνωση.



Τι συνέβη:

Η συζήτηση ξεκίνησε όταν σε τηλεοπτικό παιχνίδι γνώσεων που προβάλλεται από το κρατικό κανάλι, συμμετείχαν σε ένα ειδικό επεισόδιο παιδιά ηλικίας 8 με 10 ετών. Το πρόβλημα προέκυψε όταν ο παρουσιαστής του προγράμματος φέρεται να εκθείαζε επανειλημμένα την εξωτερική εμφάνιση ενός από τα τρία κορίτσια που βρίσκονταν εκεί, παροτρύνοντάς την μάλιστα όταν μεγαλώσει να δηλώσει συμμετοχή σε καλλιστεία.

Το γεγονός αυτό θορύβησε διάφορους πολίτες, οι οποίοι τοποθετήθηκαν διαδικτυακά κατακρίνοντας τη στάση του παρουσιαστή ως άτοπη και προσβλητική.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ