FLUX: Μια διαδραστική εγκατάσταση του ABR IN LAB

Η αρχιτεκτονική σε ρόλο χορογράφου.

 


Article featured image
Article featured image

Τι συμβαίνει όταν ξαφνικά ο ανενεργός χώρος ανταποκρίνεται και προσαρμόζεται στην ανθρώπινη κίνηση; Και πως αυτή η κίνηση μορφοποιείται και αλλάζει, όταν εμπνέεται από  ασυνήθιστα, ρευστά περιβάλλοντα;

Η αρχιτεκτονική θα αναλάβει σύντομα τον ρόλο του χορογράφου στο ‘FLUX’, όπου η συμβατικότητα αμφισβητείται μέσω μιας καινοτόμας, διαδραστικής εγκατάστασης που θέλει να μετατρέψει τους χρήστες της σε χορευτές δικών τους, αυτοσχέδιων χορογραφιών.

Η έκθεση που φιλοξενεί την εγκατάσταση θα ανοίξει στο Point Centre for Contemporary Art, στις 19 Ιανουαρίου 2019, στις 7μμ., και θα διαρκέσει μέχρι 26 Ιανουαρίου 2019.

Αμφισβητώντας τους θεμελιώδεις τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι κινούνται μέσα στο χώρο, ο αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Κυπριανού, ο computational specialist με έδρα το Βερολίνο, Philipp Mecke, και ο Χιλιανός μουσικός και προγραμματιστής διαδραστικού σχεδιασμού, David Dalmazzo, συνεργάστηκαν για να ανοίξουν ένα νέο κόσμο ευκαιριών μέσα στον οποίο η αρχιτεκτονική χορογραφεί τον χρήστη, προωθώντας εναλλακτικά μονοπάτια πλοήγησης.

Μια διοργάνωση των ABR – Alternative Brains Rule, η φετινή δραστηριότητα ακολουθεί δύο προηγούμενες της ίδιας σειράς, που ξεκίνησε με το διεπιστημονικό πρόγραμμα φιλοξενίας και την αντίστοιχη έκθεση ‘Cuprum’ το 2016. Έχει επίσης προηγηθεί ο μαραθώνιος παραστατικών διαλέξεων ‘I’m Permanence’ το 2017.

Επιθυμώντας να εξερευνήσει το πώς κάτι στατικό και προκαθορισμένο μπορεί να μετατραπεί σε κάτι ρευστό και συνεχώς μεταβαλλόμενο, η ομάδα απασχολείται με την μεταβαλλόμενη δυναμική του χώρου και τις άπειρες  δυνατότητες που μπορούν να προκύψουν μέσα σε περιβάλλοντα που συχνά αντιλαμβανόμαστε ως στερεά και άκαμπτα.

«Η πλοήγηση μας ανάμεσα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους είναι συνήθως προκαθορισμένη, και οι εμπειρίες μας συχνά  περιορισμένες», εξηγεί ο Κυπριανού, ιδρυτής των ABR.  «Οι ABR ψάχνουν συνεχώς τρόπους να εισάγουν την δημιουργικότητα στην καθημερινότητα, και τώρα διερευνούν τους κοινότυπους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι κινούνται στο χώρο, προσφέροντας μια συναρπαστική και εναλλακτική εμπειρία. Χρησιμοποιώντας διαφορετικά ερεθίσματα που ενθαρρύνουν τους επισκέπτες να γίνουν χορευτές ως ένα μέρος μιας διαδραστικής εγκατάστασης, η κίνηση τους θα αλλάξει την αρχιτεκτονική και τους ήχους ενός μέχρι πρότινος καθορισμένου περιβάλλοντος».

Με τον στόχο να προκαλέσει τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε ένας από εμάς ζει και βιώνει την αρχιτεκτονική στον μοντέρνο κόσμο, η εγκατάσταση δεν θα βοηθήσει μόνο στην επανεξέταση της σχέσης μεταξύ αρχιτεκτονικής και ‘χρήστη’, αλλά και των ευκαιριών που μπορεί να επιφέρει μια κατάσταση ρευστότητας για το ανθρώπινο σώμα. Όπως  ο κάθε επισκέπτης ενθαρρύνεται να εξερευνήσει τις αμέτρητες δυνατότητες, δυναμικές και ιδιοσυγκρασίες τις δικής του κίνησης σε ένα περιβάλλοντα χώρο πολύ πιο ρευστό και διαδραστικό από αυτούς που συναντά συνήθως, έτσι και η αλλαγή που μπαίνει σε τροχιά ενθαρρύνει καινοτόμες προσεγγίσεις αρχιτεκτονικής εξερεύνησης, που είναι ταυτόχρονα πιο ευαίσθητες και ευπροσάρμοστες στον σημερινό κόσμο, που εξελίσσεται συνεχώς με γρήγορες ταχύτητες.

 

Exhibition opening: 19 Ιανουαρίου 2019, 7 μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης: 20 Ιανουαρίου – 26 Ιανουαρίου.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 4μ.μ. – 7μ.μ., Σάββατο & Κυριακή 3μ.μ. – 7μ.μ.

Χώρος: Point Centre for Contemporary Art - Ευαγόρου 2, Λευκωσία

 

 

Μάθετε περισσότερα για το «ABR IN LAB» στο www.facebook.com/ABRINLAB

 

ΧΟΡΗΓΟΙ:

MINISTRY OF EDUCATION AND CULTURE: CULTURAL SERVICES

ANAXAGORAS PNEUMATICS


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ