Αν ετοιμάζεσαι να πουλήσεις το δίευρό σου για 80 χιλιάδες ευρώ, καλύτερα να το ξεχάσεις

Η είδηση που έγινε viral προ μερικών ημερών σε Ελλάδα και Κύπρο, δεν ήταν ακριβώς είδηση.

 


Article featured image
Article featured image

Για να είμαστε πιο ακριβείς, ήταν μούφα, fake news τα οποία ξεκίνησαν μάλιστα από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και εν συνεχεία διοχετεύτηκαν σχεδόν σε όλες τις ιστοσελίδες ελλαδικές και κυπριακές (συμπεριλαμβανομένης και της CITY) αναπαράγοντας κάτι το οποίο δεν είχε καμία ισχύ.

Την αποκάλυψη έκαναν τα Ελληνικά Hoaxes έπειτα από σχετική έρευνα που έκαναν, αποδεικνύοντας ότι ούτε το εν λόγω κέρμα, ούτε κάποιο άλλο αντίστοιχο μπορεί να πιάσει τέτοια ποσά, γι’ αυτό αν γυάλισες ήδη τα δικά σου και ετοιμαζόσουν να τα βγάλεις στην αγορά, καλύτερα να τα αποταμιεύσεις σε έναν κουμπαρά, περισσότερη αξία θα έχουν εκεί.



Πώς ξεκίνησε η ιστορία:

Όπως αναφέρουν τα Ελληνικά Hoaxes, η αγγελία στο ebay όντως υπήρχε (έχει όμως ήδη λήξει), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το συγκεκριμένο κέρμα ή παρόμοια αξίζουν χιλιάδες ευρώ. Στο ebay ο καθένας μπορεί να πουλήσει οτιδήποτε και να ζητήσει ό,τι ποσό θέλει, ή ακόμη να δημιουργήσει μια αγγελία φάρσα. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να ζητήσει 1.000 ή 10.000 ευρώ για μια οδοντογλυφίδα. Αυτές οι τιμές, που είναι έξω από κάθε λογική, δεν ισχύουν και ποτέ δεν θα δοθούν από κάποιο αγοραστή αυτά τα χρήματα. Αυτές οι «τρελές» αγγελίες δεν είναι κάτι καινούργιο στο ebay.

Το πιθανότερο είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μια περίπτωση φάρσας. Ο χρήστης «alexander6010», που δημοσίευσε την συγκεκριμένη αγγελία των 80.000 ευρώ, δεν είναι καν πωλητής του ebay. Έχει βαθμολογία «12» από 12 αγορές που έχει κάνει, δεν έχει πουλήσει ποτέ τίποτα από το 2005 που δημιούργησε το λογαριασμό, και τους τελευταίους 12 μήνες δεν έχει πραγματοποιήσει ούτε μία συναλλαγή.

H εφημερίδα berliner-kurier δημοσίευσε πρώτη το σχετικό άρθρο και από εκεί πήρε την είδηση το Αθηναικό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, και την μοίρασε σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. Όμως το δημοσίευμα της berliner-kurier περιέχει και την εκτίμηση του πιστοποιημένου εμπειρογνώμονα για κέρματα, Guy Franquinet, που προειδοποιεί για την εμφάνιση τέτοιων ψεύτικων αγγελιών και ξεκαθαρίζει ότι αυτά τα κέρματα -που έχουν σφάλματα από την κοπή- δεν αξίζουν χιλιάδες ευρώ. Μάλιστα παρουσιάζει και χαρακτηριστικά παραδείγματα με κέρματα του ευρώ που έχουν σφάλματα. Όμως η εκτίμηση και η προειδοποίηση του εμπειρογνώμονα, δεν μεταφέρθηκε στα ελληνικά δημοσιεύματα.

 

Ας δούμε τα παραδείγματα του ειδικού.

 



Τελικά πόσο αξίζει αυτό το νόμισμα;

Ο «πωλητής» που δημιούργησε την αγγελία ανέφερε ότι «το χαμηλότερο μικρό αστέρι του ευρώ περιέχει το γράμμα S και επιπλέον, ο αριθμός 2 δεν είναι κεντραρισμένος». Το γράμμα «S» μέσα στο αστέρι σημαίνει ότι το κέρμα τυπώθηκε στη Φινλανδία (κοπή 2002). Υπάρχουν δύο διαφορετικά ελληνικά κέρματα του 2002. Όσα νομίσματα κόπηκαν στην Ελλάδα (75.400.000 κομμάτια) δεν έχουν το γράμμα «S», και όσα κόπηκαν στην Φιλανδία (Suomi – 70.000.000) περιέχουν το γράμμα «S».

 

Το νόμισμα είχε σπάνιο σφάλμα;

Όχι σε καμιά περίπτωση. Το κεντράρισμα είναι από τα πιο συνηθισμένα σφάλματα. Το συγκεκριμένο νόμισμα δεν φαινόταν να έχει πρόβλημα στο κεντράρισμα, αλλά ακόμη και να είχε ένα μικρό, δεν έχει καμιά αξία. Είναι τόσα πολλά αυτά που έχουν ένα μικρό πρόβλημα στο κεντράρισμα που πραγματικά δεν του δίνει κάποια αξία. Τα νομίσματα που κόπηκαν στην Φιλανδία (αυτά με S) είχαν γενικά αρκετά σφάλματα. Εκτός από προβλήματα στο κεντράρισμα, ένας τεράστιος αριθμός από αυτά είχαν περισσότερο μέταλλο σε διάφορα σημεία.

Μια περίπτωση είναι το νόμισμα να έχει παραπάνω μέταλλο στο στήθος της Ευρώπης, και έτσι φαίνεται σαν να φοράει μπικίνι. Σωστά μαντέψατε, το σφάλμα αυτό το λένε «μπικίνι».

Αυτή την στιγμή μπορείτε να το αγοράσετε με περίπου 15 ευρώ. Ένα ακόμη συνηθισμένο σφάλμα είναι να υπάρχει παραπάνω μέταλλο στο πόδι της Ευρώπης και στο κεφάλι του ταύρου.

 

Υπήρχε πιθανότητα να το αγόραζε κάποιος συλλέκτης;

Σε καμιά περίπτωση. Οι σοβαροί συλλέκτες νομισμάτων που θα διαθέσουν σημαντικά ποσά για να αγοράσουν νομίσματα είναι γνώστες του αντικειμένου. Γνωρίζουν το τιράζ της κάθε κοπής, τις καταστάσεις των νομισμάτων, πως να τις αναγνωρίζουν, την σπανιότητα του κάθε νομίσματος και φυσικά την αξία του. Δεν είναι κάποιοι τρελοί με πολλά - πολλά χρήματα που θα διαθέσουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για ένα νόμισμα που αν θα ψάξουν, υπάρχει πιθανότητα να το βρουν στα ρέστα που τους έδωσε ο περιπτεράς. Πολύ δύσκολα κάποιος απατεώνας θα τους κοροϊδέψει και θα καταφέρει να τους ξεγελάσει. Εκτός από αυτό, οι συλλέκτες που θα διαθέσουν χιλιάδες ευρώ για ένα νόμισμα, προτιμούν να αγοράζουν πιστοποιημένα νομίσματα από καταστήματα ή τουλάχιστον από εμπόρους που έχουν χιλιάδες βαθμούς από τις πωλήσεις που έχουν κάνει στο ebay, και όχι από κάποιον που έχει βαθμολογία 12 χωρίς να έχει ούτε μια πώληση.

 

Υπάρχουν σπάνια σφάλματα που αξίζουν χιλιάδες ευρώ;

Υπάρχουν, αλλά δεν είναι οι περιπτώσεις που είδατε σε κάποιο από τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν. Για παράδειγμα, το 2013 πουλήθηκε ένα ιταλικό μονόλεπτο για 5.500 χιλιάδες ευρώ. Το συγκεκριμένο μονόλεπτο είχε τυπωθεί σε δίσκο των 2 λεπτών, ενώ η πλευρά του σχεδίου είχε το σχέδιο των 2 λεπτών.


ΕΛΛΗΝΙΚΑ HOAXES

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ