Οι παπαγαλίνες προτιμούν για συντρόφους τους... έξυπνους

Οι ειδικοί στους παπαγάλους είχαν παρατηρήσει εδώ και χρόνια ότι οι θηλυκές εκτιμούσαν ιδιαίτερα το εντυπωσιακό πτέρωμα ή το μελωδικό τραγούδι του αρσενικού.

 


Article featured image
Article featured image

Όμως, για να διαλέξουν σύντροφο, λάμβαναν υπόψη τους και την εξυπνάδα του;

Ο Δαρβίνος το είχε υποθέσει, αλλά ήταν πολύ δύσκολο να αποδειχθεί, τουλάχιστον στα ζώα.

Ένα πείραμα που πραγματοποίησαν ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και του ολλανδικού Πανεπιστημίου του Λέιντε φαίνεται ότι δίνει καταφατική απάντηση σε αυτό το θεμελιώδες ερώτημα για την εξέλιξη.

Οι ερευνητές μελέτησαν συνολικά 34 παπαγαλάκια του είδους μπατζεριγκάρ, που είναι ιθαγενές της Αυστραλίας.

Αρχικά, πήραν μια παπαγαλίνα και την έβαλαν σε ένα κλουβί με δύο αρσενικά. Όπως ήταν φυσικό, εκείνη δεν άργησε να επιλέξει το ένα από τα δύο και περνούσε περισσότερο χρόνο μαζί του.

Οι επιστήμονες πήραν τότε τον παπαγάλο που είχε απορρίψει η θηλυκιά και του έκαναν... εντατικά μαθήματα για να την γοητεύσει: του έμαθαν να ανοίγει δύο κουτιά που περιείχαν σπόρους.

Στο διάστημα αυτό, το ταίρι της παπαγαλίνας δεν έλαβε καμία «μόρφωση».

Η θηλυκιά κλήθηκε κατόπιν να παρακολουθήσει ένα οδυνηρό θέαμα: τον αγαπημένο της να παιδεύεται μάταια να ανοίξει τα κουτιά με την τροφή, την ώρα που ο αντίζηλός του ξεχώριζε με τις λαμπρές ικανότητές του στην εύρεση κρυμμένων σπόρων.

Στην τελευταία φάση, τα δύο αρσενικά τοποθετήθηκαν και πάλι στο ίδιο κλουβί με τη θηλυκιά. Οι επιστήμονες υποπτεύονταν ότι εκείνη θα επέλεγε τον ικανότερο από τους δύο και δεν έπεσαν έξω: οκτώ στις εννέα φορές οι παπαγαλίνες άλλαξαν προτιμήσεις και χάρισαν την αγάπη τους στον «έξυπνο» αρσενικό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Huffingtonpost


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ