Ολική έκλειψη σελήνης (ή κόκκινο φεγγάρι) ορατή από την Κύπρο

Πότε θα συμβεί και ποια τα χαρακτηριστικά της.  

 


Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία αρχείου: Reddit

 

Ολική έκλειψη σελήνης ή αλλιώς κόκκινο φεγγάρι αναμένεται να σημειωθεί στις 21 Ιανουαρίου, με το φαινόμενο να είναι ορατό από όλη την Κύπρο.

Όπως σημειώνει ο Αστροφυσικός Χρύσανθος Φάκας, το φαινόμενο θα συμβεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας και τα στοιχεία της θα είναι τα εξής:

Είσοδος στην σκιά της Γης ξεκινά στις 05:34 ενώ η Ολική Έκλειψη ξεκινά  στις 06:41. Το φαινόμενο πρακτικά θα είναι ορατό στο κυπριακό κοινό από τις 05:34 που η Σελήνη θα αρχίσει να εισέρχεται στην σκιά της Γης, ενώ στις 06:41 όπου η Σελήνη θα εισέλθει ολόκληρη στην σκιά της Γης θα παρατηρούμε την ολική έκλειψη Σελήνης.

Το φαινόμενο δεν θα παρατηρηθεί στην ολότητα του διότι στις 06:52 θα ανατείλει ο Ήλιος ο οποίος πρακτικά θα σηματοδοτήσει την λήξη του φαινομένου από την Κύπρο. Το φαινόμενο θα συνεχίζει να εξελίσσεται στο ουράνιο στερέωμα και μετά τις 06:52 χωρίς όμως να είναι ορατό από την Κύπρο διότι ο Ήλιος θα ανατείλει και η Σελήνη θα δύσει.

 



Έκλειψη ενός ουρανίου σώματος έχουμε όταν ένα τρίτο σώμα παρεμβάλει ανάμεσα σε δύο άλλα σώματα, με αποτέλεσμα τα δύο σώματα να μην έχουν οπτική επαφή.  Στην προκειμένη περίπτωση την «τριπλέτα» αυτού του συστήματος αποτελούν ο Ήλιος η Γη και η Σελήνη και οι εναλλαγές μεταξύ των τριών  προκαλούν τις Ηλιακές και Σεληνιακές εκλείψεις σε συνδυασμό με την πιο συγκλονιστική ¨ σύμπτωση¨ του Ηλιακού μας συστήματος. Η σύμπτωση αυτή είναι ότι η φαινόμενη διάμετρος της Σελήνης και του Ήλιου όπως την βλέπει ένας  γήινος παρατηρητής είναι σχεδόν η ιδιά.

Κατά τη διάρκεια μια έκλειψης Σελήνης η Γη παρεμβάλλεται αναμεσά στην Σελήνη και τον Ηλιό και έτσι αποκρύβει τον Ηλιό από την Σελήνη. Κατά την διάρκεια της εκλείψεως η Σελήνη δεν γίνεται αόρατη ,όπως συμβαίνει με τον Ηλιό κατά τις ηλιακές εκλείψεις ,διότι η Γη διαθλά και  σκεδάζει έντονα την Ηλιακή ακτινοβολία και έτσι έμμεσα η Σελήνη γίνεται κόκκινη. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κατά την είσοδο της Σελήνης στη σκιά της Γης(05:34) να αρχίζει η Σελήνη να κοκκινίζει, αντί να γίνεται ορατή για το λόγο που προαναφέραμε. Ένας Γήινος παρατηρητής στις 05:34 θα ξεκινήσει να παρατηρεί την αλλοίωση της φωτεινότητας της Σελήνης και όσο η Σελήνη εισέρχεται περισσότερο στην σκιά της Γης και ειδικά πέριξ της 06:41 θα παρατηρήσει την Σελήνη να γίνεται ολόκληρη κόκκινη.

Επίσης την ιδιά μέρα θα είναι και πανσέληνος,  αφού εξάλλου είναι πάντα προϋπόθεση για να υπάρξει έκλειψη.

Το κυπριακό κοινό θα έχει την ευκαιρία να ξαναπαρακολουθήσει έκλειψη της Σελήνης το καλοκαίρι, στις 16 Ιουλίου η οποία όμως δε θα είναι ολική αλλά μερική έκλειψη Σελήνης.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ