Ποιος είναι Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, ο Τ/κ που επέλεξε το ΑΚΕΛ για τις ευρωεκλογές

Για πρώτη φορά Τουρκοκύπριος επιλέγεται από ελληνοκυπριακό κόμμα ως υποψήφιος στις ευρωεκλογές και αυτό λέει κάτι.

 


Article featured image
Article featured image

Η ανακοίνωση έγινε την περασμένη Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, όταν το ΑΚΕΛ δημοσίευσε τη λίστα με τους 6 υποψήφιους που επέλεξε να εκπροσωπήσουν το κόμμα στη μάχη για τις επερχόμενες ευρωκλογές τον Μάϊο.

Ανάμεσά τους ο Τ/κ ακαδημαϊκός Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, ο οποίος είναι και ο πρώτος Τ/κ που συγκαταλέγεται σε ψηφοδέλτιο ευρωεκλογών, ως επιλογή ελληνοκυπριακού κοινοβουλευτικού κόμματος. Και παρότι δεν στηρίζουμε τους χαρακτηρισμούς Ε/κ και Τ/κ, αφού στη βάση μας είμαστε όλοι Κύπριοι, εντούτοις για χάρην επικοινωνίας και συνεννόησης τους χρησιμοποιούμε.

Η απόφαση του ΑΚΕΛ, εξέπληξε πολλούς τόσο ευχάριστα όσο και δυσάρεστα, καθώς παρότι ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ ζει και εργάζεται στις ελεύθερες περιοχές εδώ και αρκετά χρόνια και για πολλούς δεν θεωρείται πλέον Τ/κ, εντούτοις αρκετοί είναι αυτοί που χαρακτήρισαν ως ακραία την επιλογή του ΑΚΕΛ, ειδικά σε μια περίοδο που τα πράγματα με το Κυπριακό βρίσκονται σε στασιμότητα.

Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που η παρουσία του Νιαζί Κιζιλγιουρέκ προκαλεί αντιδράσεις αντιγνωμίες, αφού ο ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου Κύπρου βρέθηκε ξανά σε αντίστοιχη θέση όταν εργοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου το 1995.





 

Ποιος είναι, όμως, ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ και ποια η ιστορία του;

Ο Τουρκοκύπριος Νιαζί Κιζιλγιουρέκ γεννήθηκε το 1959 στο μεικτό χωριό Ποταμιά. Η οικογένειά του προσφυγοποιήθηκε στη διάρκεια των δικοινοτικών συγκρούσεων του 1963-64 και μετακινήθηκε στο τουρκοκυπριακό γκέτο της Λουρουτζίνας, στην ηλικία των 5 ετών.

Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, όπου έλαβε πτυχίο στην Κοινωνιολογία, Πολιτική και Οικονομικά το 1983. Το διδακτορικό του αφορούσε το Κυπριακό Πρόβλημα

Το 1995 εργοδοτήθηκε στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου ως λέκτορας με διάφορους εθνικιστές της εποχής, αλλά και ΜΜΕ να αντιδρούν, ενώ δεν δίστασαν να κάνουν και εκστρατεία ούτως ώστε να τον διώξουν από το Πανεπιστήμιο.

Ο ίδιος αντιστάθηκε στον πόλεμο που δεχόταν τότε, και με τη βοήθεια συναδέλφων του παρέμεινε στη θέση του. Το κλίμα έγινε λιγότερο εχθρικό με την έλευση των χρόνων, ενώ το 2013 έγινε Πρόεδρος της Σχολής των Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου.

Η ακαδημαϊκή του ενασχόληση εστιάζεται στην Νεότερη Ιστορία της Τουρκίας, το Κυπριακό Πρόβλημα και τον Εθνικισμό. Μαζί με τον Πανίκο Χρυσοστόμου, παρήγαγε το ντοκιμαντέρ «ο Τοίχος μας», με το οποίο κέρδισε το βραβείο ειρήνης «Αμπντί.

Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά του είναι η νεότερη Ιστορία της Τουρκίας, το κυπριακό πρόβλημα και ο εθνικισμός.

Έχει γράψει περίπου 20 βιβλία ενώ αρθρογραφεί στην τουρκοκυπριακή αριστερή εφημερίδα Yeni Düzen και στην δεξιά ελληνοκυπριακή Σημερινή.

Ανάμεσα στα έργα του περιλαμβάνονται: «Κύπρος, το αδιέξοδο των Εθνικισμών» (ελληνικά), «Η Κύπρος στη μέγγενη του Εθνικισμού» (τουρκικά) και «Η ιστορία ενός αγέννητου κράτους: Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία» (τουρκικά).

Μιλά 5 γλώσσες, Ελληνικά, Τουρκικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Αγγλικά.

 

Με πληροφορίες από Wikipedia, biblionet.gr


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ