8χρονος πρόσφυγας -που διαμένει σε κέντρο φιλοξενίας- ζωγράφισε το βιασμό του

Δύο φιγούρες σε ένα κρεβάτι και στη μέση μία γραμμή…

 


Article featured image
Article featured image

Όσα εφιαλτικά έζησε ένας 8χρονος πρόσφυγας που διαμένει σε κέντρο φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη, περιέγραψε στην Αστυνομία μέσα από μία ζωγραφιά του, καταγγέλλοντας στην ουσία τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη, μαζί με ένα άλλο 11χρονο παιδί, από έναν 14χρονο, που επίσης διαμένει σε δομή φιλοξενίας.

Δύο φιγούρες σ’ ένα κρεβάτι, με μια γραμμή στη μέση, απ' άκρη ' άκρη στο χαρτί να δηλώνει ότι ήταν ακινητοποιημένοι κι ένα κεφάλι από πάνω τους, πρόδωσε τη φρίκη που έζησαν ένα οκτάχρονο και ένα 11άχρονο, τα οποία βιάζονταν και κακοποιούνταν από τον δεκατετράχρονο, μέσα στη σκηνή τους, σε δομή προσφύγων.

Το περιστατικό περιέγραψε η αστυνόμος Α΄, τμηματάρχης του Τμήματος προστασίας ανηλίκων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Σοφία Κουσίδου, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Ανήλικοι οι οποίοι αιτούνται ή δικαιούνται διεθνή προστασία και η αντιμετώπισή τους από το δικαστικό σύστημα», που διοργάνωσαν σήμερα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Θεσσαλονίκης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Επιμελητών Ανηλίκων Ελλάδας.

Αναφερόμενη στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η υπηρεσία και αφορούν γενικότερα στη συγκέντρωση πληροφοριών για τη διερεύνηση τέτοιων περιστατικών, τόνισε ότι αν και τη συγκεκριμένη πράξη κατήγγειλε- έστω και καθυστερημένα- ο πατέρας ενός από τα θύματα, εντούτοις, όταν η αστυνομία έφτασε στο σημείο, υπάλληλος οργάνωσης αρνήθηκε να προσφέρει υπηρεσίες διερμηνείας, ενώ η σκηνή όπου είχε τελεστεί το αδίκημα, είχε απομακρυνθεί. «Ωστόσο, ο ανήλικος δράστης, ο οποίος βρισκόταν στη χώρα μας με τη μητέρα του εντοπίστηκε και συνελήφθη» ξεκαθάρισε η κ.Κουσίδου, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη για «έλλειψη συντονισμού για τέτοια περιστατικά που υπάρχει μεταξύ της αστυνομίας και διαφόρων οργανώσεων που εργάζονται στο προσφυγικό».

«Σε χώρους φιλοξενίας, πρέπει να υπάρχει άμεσα καταγγελία για να μη δημιουργείται φημολογία που μπορεί να οδηγήσει σε περιστατικά αυτοδικίας. Όμως, εκτός από τη δυσκολία που υπάρχει από τα ίδια τα θύματα να αποκαλύψουν την κακοποίηση- ζητώντας, επιπλέον, αστυνομικό του αντίστοιχου φύλου για να μιλήσουν- μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων έχουν μια στρεβλή εικόνα αντιμετώπισης» κατέληξε η κ. Κουσίδου.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ