Ισχυρές καταιγίδες, χαλάζι και πυκνή σκόνη made in Africa μας περιμένουν τις επόμενες ημέρες

Όχι που θα γλυτώναμε τόσο εύκολα.

 


Article featured image
Article featured image

Πολύ βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Ιταλίας, το οποίο επεκτείνεται στη Βόρεια Αφρική και κινείται ανατολικά, αναμένεται να ευνοήσει τη μεταφορά σκόνης προς την περιοχή μας. Η σκόνη φαίνεται να μας ταλαιπωρεί από αύριο Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή, με κορύφωση το Σαββατοκύριακο, όπως αναφέρει το kitasweather.com. 

Τα επίπεδα σκόνης θα μεταβάλλονται από μέτρια έως πολύ υψηλά και θα γίνεται αναφορά σε ποια επίπεδα αναμένεται να κυμαίνονται, από την προηγούμενη ημέρα.

Η σκόνη είναι ήδη εμφανής από δορυφόρο και κινείται προς την περιοχή μας. Τα επίπεδα σκόνης για αύριο Πέμπτη, αναμένονται αρχικά κυρίως από χαμηλά έως μέτρια, αλλά σύντομα θα φτάσουν τα μέτρια έως υψηλά και παροδικά το απόγευμα δεν αποκλείεται να φτάνουν οριακά πολύ υψηλά.

Αναμένονται κάποιες ελαφριές λασποβροχές ή σταγόνες σκόνης αρχικά αύριο, ενώ το απόγευμα και νωρίς το βράδυ αναμένονται τοπικές βροχές/καταιγίδες.

 



Η πρόγνωση του καιρού από το kitasweather.com

Αύριο Πέμπτη, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος αλλά σταδιακά θα καταστεί κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος και το απόγευμα αναμένονται τοπικές βροχές/καταιγίδες.

Οι βροχές/καταιγίδες θα είναι πιο εκτεταμένες και πιο συχνές στο δυτικό – βορειοδυτικό μισό του νησιού. Το είδος των καταιγίδων που θα ευνοούνται αύριο βάσει των συνθηκών της ατμόσφαιρας που θα επικρατούν, είναι πολυκύτταρες και υπερκύτταρες καταιγίδες.

Ο κίνδυνος που υπάρχει και από τα 2 αυτά είδη καταιγίδων, είναι οι πολύ ισχυροί ριπαίοι άνεμοι, χαλάζι διαμέτρου 2 εκατοστών και άνω και οι πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις, με μεγάλες ποσότητες βροχής σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.

Επίσης, σε υπερκύτταρη καταιγίδα, οι συνθήκες της ατμόσφαιρας θα υποστηρίζουν τη δημιουργία ανεμοστρόβιλου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί και γενικά στην Κύπρο ένα πολύ μικρό ποσοστό υπερκύτταρων καταιγίδων δημιουργεί ανεμοστρόβιλο.

Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναμένεται χιονόπτωση με ελαφριά χιονόστρωση, κυρίως αργά το απόγευμα. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη από τη Βόρειο Αφρική. Τα επίπεδα σκόνης θα είναι αρχικά κυρίως από χαμηλά έως μέτρια, αλλά σύντομα θα φτάσουν τα μέτρια έως υψηλά και παροδικά το απόγευμα δεν αποκλείεται να φτάνουν οριακά πολύ υψηλά.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ανατολικοί έως νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά, μέτριοι έως ισχυροί 4-5 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, 16 έως 18 στα βόρεια και ανατολικά παράλια, 19 έως 21 στα νότια και δυτικά παράλια και στους 6 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ αναμένονται ακόμα λίγες τοπικές βροχές ή και καταιγίδες, αλλά σύντομα ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη, τα επίπεδα της οποίας θα κυμαίνονται κυρίως από μέτρια έως υψηλά. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 6 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 9 έως 11 στα παράλια και στους -2 βαθμούς στη Χιονίστρα, όπου αναμένεται να σχηματιστεί παγετός.

Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος με σκόνη. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή πτώση σε σχέση με αύριο Πέμπτη.

Το Σάββατο ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος με σκόνη. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή άνοδο σε σχέση με την Παρασκευή.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και καταιγίδες. Στο Τρόοδος αναμένεται χιονόπτωση από το απόγευμα της Κυριακής. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη την Κυριακή, ενώ τη Δευτέρα εκτοπίζεται στα ανατολικά. Η θερμοκρασία σημειώνει σταδιακή πτώση.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ