Η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο παρουσιάζει τη συλλογή έργων τέχνης της

Μέσω ενός εντυπωσιακού λευκώματος, η ελληνική πρεσβεία παρουσίασε την πλούσια συλλογή έργων τέχνης της η οποία αριθμεί 150 έργα.

 


Article featured image
Article featured image

Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής αποτελείται από έργα Κυπρίων καλλιτεχνών ενώ μικρότερο βαθμό καταλαμβάνουν τα  έργα των Ελλαδιτών καλλιτεχνών.

Η παρουσίαση του λευκώματος με τίτλο «ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ» έγινε στις 23 Ιανουαρίου, στην πρεσβευτική κατοικία, στη Λευκωσία.

 

 

Η συλλογή άρχισε να δημιουργείται από το 1960 και εμπλουτίστηκε σταδιακά με αγορές και άλλων έργων. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη δημιουργία της συλλογής είναι δύο. Ο πρώτος σταθμός είναι η περίοδος μετά το 1974, όταν της Ελληνικής Πρεσβείας ηγείται ο αείμνηστος  Πρέσβυς Μιχάλης Δούντας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του  αποκτήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των έργων Τέχνης των Κυπρίων καλλιτεχνών, με την αγορά τριάντα  περίπου έργων.

Σε μια δύσκολη εποχή, ο Μιχάλης Δούντας διευρύνει ακόμη περισσότερο τις βαθιές σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου και στον πολιτιστικό τομέα, στρέφοντας την προσοχή του και ενισχύοντας τους Κυπρίους καλλιτέχνες, οι οποίοι βιώνουν έντονα  τις συνέπειες της εισβολής, όπως και το σύνολο του κυπριακού ελληνισμού.

Αργότερα, το έτος 1986, προστίθεται  στη Συλλογή της πρεσβείας το σύνολο των έργων, τριάντα οχτώ τον αριθμό, του αποβιώσαντος Σολωμού Φραγκουλίδη, ο οποίος δώρισε τα έργα αυτά «...στη χώρα των ωραίων ιδανικών που αντιπροσωπεύει, η Ελλάδα, δια την στοργή που μου εφανέρωσεν εκ  νεότητός μου», γιατί, όπως έγραψε χαρακτηριστικά, «Υπάρχουν μερικά χρέη που δεν μεταβιβάζονται. Είναι τα ηθικά χρέη. Τέτοιο χρέος έχω στην Ελλάδα».

Ο Σολωμός Φραγκουλίδης στην ομιλία του, στην έκθεση έργων του το 1977, στη Γκαλερί «ΖΥΓΟΣ 2», στη Λευκωσία, μιλάει  με ιδιαίτερη συγκίνηση και θαυμασμό για τα όμορφα χρόνια που έζησε στην Ελλάδα,  της Μικρασιατικής Καταστροφής, του Β΄ Παγκόσμιου Πόλεμου και της Κατοχής, αλλά και των ηθικών αξιών και ιδανικών. Εκεί απολαμβάνει απλόχερα αυτό που έχουν να του προσφέρουν οι φίλοι και οι γνωστοί του. Και αυτό δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από τη φιλία, την αγάπη, τη στοργή. Τον προσανατολίζουν στην αναζήτηση των ιδανικών, που και εκείνοι έχουν αναγάγει σε τρόπο ζωής. Δίνουν την ψυχή τους στο ελληνόπουλο από την Κύπρο, για να σπουδάσει και να εργαστεί. Η ελληνική πολιτεία αργότερα θα του παραχωρήσει τιμητική σύνταξη. Για όλα αυτά αισθάνεται ένα ηθικό χρέος προς την Ελλάδα, όπως δημόσια δήλωσε. Είναι αυτό το ηθικό χρέος που τον ωθεί να αφήσει ό,τι απομείνει από το έργο του, στην Ελλάδα, μετά το τέλος των ημερών του.

 

 

Ο Πρέσβυς κ. Ηλίας Φωτόπουλος στην ομιλία του, κατά την παρουσίαση του λευκώματος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η συγκρότηση της συλλογής αποδεικνύει τη σταθερή στάση που έχει η Ελλάδα απέναντι στα παιδιά της όπου και να βρίσκονται, αλλά και τη σταθερή ανταπόδοση της αγάπης των παιδιών της, σε κάθε δύσκολη στιγμή. Από τη μία πλευρά, στη δημιουργία της συλλογής, βρίσκεται ο Πρέσβυς, Μιχάλης Δούντας.   Από την άλλη πλευρά, σε άλλη χρονική στιγμή, και με διαφορετικά δεδομένα προστίθεται στη συλλογή, η δωρεά του Σολωμού  Φραγκουλίδη.

 

 

Όπως ανέφερε ο κ. Η. Φωτόπουλος κατά την παρουσίαση του λευκώματος, κατ’ αρχήν φαίνεται ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές μεταξύ τους περιπτώσεις, κοινός τόπος και των δύο και συνεκτικό στοιχείο είναι η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο. Νομίζω όμως ότι αυτά τα δύο γεγονότα μόνο τυχαία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Γιατί πίσω από αυτό υπάρχει μια κοινή σταθερά, η οποία παραμένει αναλλοίωτη εδώ και χρόνια. Αυτή η σταθερά δεν είναι άλλη από τους ακατάλυτους αδελφικούς δεσμούς που συνδέουν Ελλάδα και Κύπρο.

 

  

 

Η καταγραφή και τεκμηρίωση της συλλογής, καθώς και η έκδοση του λευκώματος επιτεύχθηκε με τη χορηγία της ΕΚΟ Ελληνικά Πετρέλαια  Κύπρου. Τη συγγραφή των κειμένων ανέλαβε η ιστορικός τέχνης κυρία Ελένη Νικήτα. Το λεύκωμα εκδόθηκε από τις εκδόσεις «ΕΝ ΤΥΠΟΙΣ» και στοιχειοθετήθηκε  στο τυπογραφείο Λοϊζίδη.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ