Το ύποπτο κρέας από την Πολωνία κυκλοφορεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ποια τα μέχρι στιγμής στοιχεία και ποιες χώρες αγόρασαν την εν λόγω παρτίδα.

 


Article featured image
Article featured image

Σε διατροφικό σκάνδαλο τείνει να εξελιχθεί η αποκάλυψη με τα σφαγεία στην Πολωνία. Σήμερα έγινε γνωστό πως 2.700 κιλά ύποπτου βοδινού κρέατος  έχουν εξαχθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.   

Τα στοιχεία έδωσε ο επικεφαλής των πολωνικών κτηνιατρικών αρχών σήμερα μετά την μετάδοση τηλεοπτικών εικόνων από την σφαγή άρρωστων αγελάδων και την πώληση του κρέατός τους για κατανάλωση.   

Ο Πάβελ Νιεμτσούκ δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι το ύποπτο κρέας εξήχθη στην Ρουμανία, την Σουηδία, την Ουγγαρία, την Εσθονία, την Φινλανδία, την Γαλλία, την Ισπανία, την Λιθουανία, την Πορτογαλία και την Σλοβακία.   Η Πολωνία παράγει 560.000 τόνους βοδινού κρέατος ετησίως. Το 80% έως 85% εξάγεται.   

Την Τρίτη και ενώ ένα σοκαριστικό ντοκιμαντέρ είχε ήδη προκαλέσει ανησυχία, ο Αρχικτηνίατρος της Πολωνίας έδωσε εντολή να διεξαχθούν έλεγχοι σε σφαγεία.   Οι τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν μια εταιρεία να σκοτώνει άρρωστες αγελάδες και να πουλάει το κρέας τους για ανθρώπινη κατανάλωση.   

Οι ανησυχίες των καταναλωτών για την ασφάλεια των τροφίμων έχουν αυξηθεί αφότου ένας δημοσιογράφος του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου TVN προσελήφθη σε σφαγείο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 110 χλμ. ανατολικά της Βαροσβίας και στο οποίο διατάχθηκε να σκοτώσει και να τεμαχίσει αγελάδες.   

Στις τηλεοπτικές εικόνες φαίνονταν άρρωστες αγελάδες να μεταφέρονται στο σφαγείο, όπου τις κακομεταχειρίζονταν και τις σκότωναν.

   

Προσοχή: Το βίντεο περιέχει εικόνες που μπορεί να ενοχλήσουν: 

«Το γραφείο του Αρχικτηνιάτρου διέταξε άμεσες επιθεωρήσεις στην Πολωνία ... Οι επιθεωρήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν σε στενή συνεργασία με ... την Αστυνομία, την Επιθεώρηση Οδικών Μεταφορών και την Εισαγγελία», αναφέρεται στον ιστότοπό του.   Οι παραγωγοί κρέατος υποβάθμισαν το μέγεθος του προβλήματος, αν και είπαν πως η υπόθεση θα πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά το σύστημα κτηνιατρικού ελέγχου των σφαγείων.   «Αυτό είναι το πρόβλημα μόνο μιας εταιρείας. Είναι δυσάρεστο και αξίζει να στιγματισθεί. Ευτυχώς είναι ένα μικρό σφαγείο και το άλλο 99,9% των εργοστασίων επεξεργασίας κρέατος είναι καλό», δήλωσε ο Γιάνους Ροτζίεβιτς, επικεφαλής του λόμπι του κρέατος SRiWRP.   «Όλοι οι κτηνίατροι που εργάζονται σε εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος θα πρέπει να πληρώνονται από το κράτος, όχι από τις ίδιες τις εταιρείες, ώστε να εξασφαλίζεται ότι είναι ανεξάρτητοι», πρόσθεσε. 


LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ