Η Κατερίνα Φουκαρά καλεί καλλιτέχνες για να αποχαιρετίσουν μαζί το 2018

Το #recalling2018 θα πραγματοποιηθεί σε μερικές μέρες, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και η επιμελήτρια της έκθεσης, Κατερίνα Φουκαρά, μιλά στη CITY, δίνοντάς μας μεταξύ άλλων επιχειρήματα για να πείσει όλους όσοι μπορούν και θέλουν να λάβουν μέρος σε αυτό το ενδιαφέρον καλλιτεχνικό πρότζεκτ που λαμβάνει χώρα στο Αλμύρα.

 


Article featured image
Article featured image

Μια έκθεση μέσω της οποία οι καλλιτέχνες (θα) έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους και να φτιάξουν νέα έργα, «ανακαλώντας» στη μνήμη τους γεγονότα τα οποία συνέβησαν κατά τη διάρκεια του 2018. Μπορεί να είναι οποιοδήποτε γεγονός, πολιτικό ή οικονομικό, ιδιωτικό ή δημόσιο, παγκόσμιο ή τοπικό, ελάχιστης ή μείζονος σημασίας. Οι δημιουργίες μπορούν να αποτελούν είτε εγκατάσταση, ζωγραφική, σχέδιο, γλυπτική, video art, φωτογραφία ή κολλάζ.

 

Κατερίνα, πότε και από μια ανάγκη ή ποια αφορμή προέκυψε το #recalling;

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ προέκυψε από μια όμορφη συνάντηση  συνομιλώντας με φίλους καλλιτέχνες στο εργαστήριο, ένα βράδυ του Δεκέμβρη το 2016.  Συζητώντας για το χρόνο που πέρασε, για τα πολιτικοκοινωνικά γεγονότα που στιγμάτισαν τη χρονιά, αλλά και άλλα προσωπικά γεγονότα παρουσιάζοντας τα έργα στον ίδιο χώρο, δείχνοντας ο καθένας τη δική του προσωπική δουλειά και τους δικούς τους προβληματισμούς.

 



Έργο του Σέργη Χατζηαδάμου

 

Γιατί είναι σημαντικό το #recalling ως θεσμός;

Το recalling είναι σημαντικό γιατί είναι μια συνάντηση, ένας διάλογος αν θέλετε, μεταξύ των διαφορετικών εικαστικών καλλιτεχνών σε ένα κοινό χώρο, παρουσιάζοντας ίσως ένα από τα πιο σημαντικά έργα που έχουν κάνει στην διάρκεια του χρόνου. Είναι μια έκθεση που αποτελείται από πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, όπου λαμβάνουν μέρος σημαντικοί δημιουργοί, αλλά και νέοι καλλιτέχνες, δημιουργώντας ένα διάλογο και ένα χώρο αλληλεπίδρασης. Δίνεται η ευκαιρία στη γνωριμία από ξένους αλλά και ντόπιους επισκέπτες να γνωριστούν με την κυπριακή τέχνη, τους προβληματισμούς και πειραματισμούς των καλλιτεχνών. Συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην καλλιτεχνική διακίνηση ιδεών και στην διαμόρφωση ενός  ευρύτερου κοινού.

 



Έργο του Αρσέντη Λισένκοβ από το #recalling2016 - με αφορμή το Brexit

 

Αλλάζει κάτι φέτος σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις;

Σίγουρα υπάρχει περισσότερο ενδιαφέρον για συμμετοχή από νεαρούς και ξένους καλλιτέχνες. Θα εμπλουτιστεί το όλο εικαστικό πρότζεκτ και με άλλες μορφές τέχνης, όπως animation, ποίηση, installation, video art, έργα πρωτοποριακά, με θέμα τον χρόνο που πέρασε, τα αποτελέσματα και τα γεγονότα που συνέβησαν στη διάρκεια του 2018.

 

Θα υπάρχει και φέτος το virtual κομμάτι παρουσίασης έργων; Αν ναι, με ποιον τρόπο θα γίνει;

Σίγουρα κάθε ενδιαφερόμενος και κάθε καλλιτέχνης που βρίσκεται στο εξωτερικό ή στην Κύπρο και δεν μπορεί να λάβει μέρος, μπορεί να αναρτήσει ένα από τα έργα του στο instagram ή facebook βάζοντας #recalling2018. Το 2017 το virtual κομμάτι παρουσιαζόταν ξεχωριστά σε μια άλλη αίθουσα, με 100 καλλιτέχνες.

 



Η επιμελήτρια της έκθεσης, Κατερίνα Φουκαρά

 

Με ποια 3 επιχειρήματα θα προσπαθούσες εσύ προσωπικά να πείσεις κάποιον να συμμετάσχει; Ποιες 3 παράμετροι του εν λόγω θεσμού σε κάνουν να τον περιμένεις εναγωνίως κάθε χρόνο;

Σίγουρα είναι μια τεράστια ευκαιρία προς τους καλλιτέχνες να γνωριστούν και να συνδεθούν με άλλους καλλιτέχνες. Επίσης, δίνεται η ευκαιρία σε ιδιοκτήτες γκαλερί, συλλέκτες και ιστορικούς τέχνης να έρθουν σε επαφή  με νέους καλλιτέχνες και να συνεργαστούν σε νέες καλλιτεχνικές συνεργασίες μαζί τους. Η πλατφόρμα του Αλμύρα είναι σίγουρα μοναδική, δεν είναι μια κλασσική γκαλερί αλλά ως τουριστικό θέρετρο και ξενοδοχείο 5 αστέρων, προσελκύει πολλούς τουρίστες στη γνωριμία και αγορά των καλλιτεχνών. Σίγουρα είναι ένα σημαντικό γεγονός! Αναμένω με ευχαρίστηση να δω νέα δουλειά των φίλων μου και να γνωριστώ με νέους καλλιτέχνες.

 



Έργο του Άντρου Ευσταθίου

 



Έργο της Θέκλας Παπαδοπούλου

 

Η έκθεση έχει θέμα τον χρόνο, τον χρόνο που περνάει, τα αποτελέσματά του, γεγονότα - σταθμούς. Ποιο ή ποια απ’ όλα τα έργα που λάβατε μέχρι σήμερα θα έλεγες πως ήταν το/τα πιο συγκλονιστικό/α ή έστω επιδραστικό/ά;

Όλα τα έργα που έχουν περάσει είναι μοναδικά και ιδιαίτερα.

 



Έργο του Ρήνου Στεφανή

 



Έργο της Σούζαν Βάργκας - Στεφανή

 

 

Πότε είναι η τελευταία προθεσμία υποβολής αίτησης συμμετοχής και με ποιο τρόπο μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί σας οι ενδιαφερόμενοι;

Η τελευταία προθεσμία υποβολής της αίτησης συμμετοχής είναι η 15η του Φλεβάρη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω του email foukara_katerina@hotmail.com

 

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Αλμύρα, στην Πάφο, το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019, στις 7 μ.μ.

 

*Όλα τα έργα που παρουσιάζονται πιο πάνω είναι από τις δύο προηγούμενες διοργανώσεις του #recalling

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ