Κίτρινη προειδοποίηση για μεγάλες ποσότητες βροχής

Το Kitasweather εξέδωσε κίτρινη προειδοποίηση αφού αναμένονται παρατεταμένοι περίοδοι με έντονες βροχές ή/και καταιγίδες, με το ενδεχόμενο να προκληθούν και τοπικές πλημμύρες.

 


Article featured image
Article featured image

To πολύ αργό -σχεδόν αμετακίνητο- μέτωπο κακοκαιρίας που επηρεάζει την περιοχή μας, θα συνεχίσει να δίνει παγκύπριες βροχές ή/και καταιγίδες κατά διαστήματα.

Κατά την περίοδο της προειδοποίησης αναμένονται παρατεταμένοι περίοδοι με έντονες βροχές ή/και καταιγίδες με το ενδεχόμενο να προκληθούν τοπικές πλημμύρες.

Τοπικά, οι ποσότητες βροχής θα φτάνουν ή και θα υπερβαίνουν τα 35 χιλιοστά σε διάστημα 3 ωρών, τα 40-50 σε διάστημα 6 ωρών ή τα 50-60 σε διάστημα 12 ωρών.

Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να επηρεάσουν τοπικά το νησί, ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα, κυρίως στο οδικό δίκτυο, τοπικές πλημμύρες, διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, καταστροφές σε γεωργικές καλλιέργειες και περιουσίες, ενώ το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό για να μη θέσει τον εαυτό του σε κίνδυνο.

Στον πιο κάτω χάρτη βλέπετε τις πιθανότητες που έχει η κάθε περιοχή να δεχτεί τα πιο πάνω ύψη βροχής και να δημιουργηθούν τοπικά προβλήματα ή/και πλημμύρες!

 

Ισχύ από: 10:00 Τ.Ω, 6/2/2019. Μέχρι 10:00 Τ.Ω, 7/2/2019.

Ώρα έκδοσης: 09:00 Τ.Ω, 6/2/2019

 

 

Τι σημαίνει «Κίτρινος Συναγερμός»

Το επίπεδο επικινδυνότητας «Κίτρινο» σημαίνει ότι ο καιρός είναι δυνητικά επικίνδυνος και τα καιρικά φαινόμενα που έχουν προβλεφθεί δεν είναι ασυνήθιστα, αλλά χρειάζεται προσοχή σχετικά με δραστηριότητες που εκτίθενται σε μετεωρολογικούς κινδύνους. Επίσης, χρειάζεται συχνή ενημέρωση σχετικά με τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες και αποφυγή αχρείαστων μετακινήσεων.

 

Ειδικότερα σε περιοχές όπου είναι σε εξέλιξη τα πιο πάνω φαινόμενα, οι πολίτες καλούνται:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία σε περίπτωση που παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να αποφεύγουν εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

• Να ακολουθούν τις αστυνομικές ανακοινώσεις του οδικού δικτύου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ