Η ανακοίνωσης της Παιδιατρικής Εταιρίας Κύπρου για την εποχική γρίπη

Με αφορμή της έξαρση του φαινομένου σε σχέση με τον ιό της γρίπης αλλά και των περιστατικών που καθημερινά βλέπουν το φως τη δημοσιότητας, η Παιδιατρική Εταιρία Κύπρου εξέδωσε μια ανακοίνωση με ημερομηνία 7 Φεβρουαρίου 2019.

 


Article featured image
Article featured image

Η γρίπη εμφανίζεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή και η αυξημένη δραστηριότητα της διαρκεί συνήθως 6-8 εβδομάδες.

Οφείλεται στον ιό της γρίπης και μπορεί να προκαλέσει από ήπια εικόνα νόσου μέχρι πολύ σοβαρή νόσο με επιπλοκές ή ακόμα και θάνατο.

Συνήθως εισβάλλει απότομα με πυρετό, ρίγος, βήχα, πόνο στον λαιμό, στους μύες και στις αρθρώσεις, με έντονο αίσθημα αδυναμίας. Μπορεί ακόμα να προκαλέσει ρινική καταρροή και έντονο πονοκέφαλο.

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή γρίπη ή και επιπλοκές.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν τα άτομα άνω των 65 ετών, άτομα με χρόνια πνευμονοπάθεια, άσθμα, χρόνια καρδιοπάθεια, νεφροπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, νευρομυϊκές παθήσεις, ανοσοκαταστολή.

Σημειώνεται ότι στις ομάδες υψηλού κινδύνου για επιπλοκές ανήκουν και οι έγκυες γι’ αυτό και συνιστάται όπως εμβολιάζονται.

 

Άλλοι τρόποι πρόληψης της γρίπης είναι και οι ακόλουθοι:

1. Ο καλός αερισμός των χώρων όπου ζούμε

2. Αποφυγή του συγχρωτισμού

3. Ο ασθενής με γρίπη να περιορίζεται στο σπίτι για μερικές μέρες μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα της νόσου

4. Όταν κάποιος βήχει ή φταρνίζεται θα πρέπει να καλύπτει το πρόσωπο του με χαρτομάντιλο το οποίο μετά να πετά στο καλάθι απορριμμάτων και να πλένει συχνά και επιμελώς τα χέρια του



Η γρίπη δεν θα πρέπει να αποτελεί αιτία πανικού, και συνιστάται όπως το κοινό ακολουθεί αυστηρά τις οδηγίες πρόληψης.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ