Το νησί Lítla Dímun συχνά καλύπτεται από το… δικό του «αφράτο» σύννεφο

Ούτε προϊόν photoshop είναι οι φωτογραφίες ούτε μια ευφάνταστη τούρτα είναι αυτό που βλέπεις, με λευκή ζαχαρόπαστα ή σαντιγί στην κορυφή.

 


Article featured image
Article featured image

Πρόκειται για ένα από τα 18 νησιά που απαρτίζουν το 18 νήσων σύμπλεγμα των Νήσων Φερόε, που σημαίνει Νησιά των Προβάτων (που αποτελούν αυτόνομη κοινοβουλευτική δημοκρατία, η οποία ανήκει στο Βασίλειο της Δανίας και ομώνυμο αρχιπέλαγος).

Αν και πολύ μικρό (συγκεκριμένα, το μικρότερο του συμπλέγματος), το νησί Lítla Dímun έχει τη δύναμη να επηρεάζει την ατμόσφαιρα. Εξ ου και το θέαμα που βλέπεις στις φωτογραφίες!

 

 

Πολύ συχνά λοιπόν, ένα τέτοιο σύννεφο εμφανίζεται σαν καπέλο στην κορυφή του, δημιουργώντας ένα μαγευτικό θέαμα για όσους τους επισκέπτονται με τα πλοιάρια. Τα εν λόγω στάσιμα σύννεφα συνήθως σχηματίζονται πάνω από κορυφές βουνών ή άλλες προεξέχουσες χερσαίες εκτάσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, συνήθως «καπελώνει» την κορυφή του νησιού, ενώ συχνά το σκεπάζει εντελώς, καλύπτοντας ολόκληρη την επιφάνεια και αγγίζοντας το νερό της θάλασσας.

 

 

Το εν λόγω νησί είναι το μοναδικό του συμπλέγματος που δεν κατοικείται από ανθρώπους, αλλά από πρόβατα. Μάλιστα, μέχρι τα μέσα τους 19ου αιώνα κατοικείτο από τα πρόβατα Lítla Dímun (εξ ου και η ονομασία του), τα μαύρα, άγρια πρόβατα, που πιστεύεται ότι ήταν οι απόγονοι των ζώων που υπήρχαν εκεί κατά τη Νεολιθική περίοδο. Μετά όμως που σφαγιάστηκαν, το νησί γέμισε με εξημερωμένα πρόβατα.

 

 

Αν τύχει πάντως να επισκεφθείς ποτέ την περιοχή, μάθε πως το καλύτερο σημείο για να απολαύσεις το Lítla Dímun είναι τα χωριά Hvalba και Sandvík που βρίσκονται στο νησί Suðuroy.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ