Τα social media μπλοκάρουν έκθεση τέχνη επειδή είναι... προκλητική

«Ο Χριστός ήρθε στον κόσμο για να σώσει τους πάντες, λευκούς, μαύρους, πόρνες και ομοφυλόφιλους και ουδέποτε σκανδαλίσθηκε», λέει ο καλλιτέχνης. Εσείς γιατί;

 


Article featured image
Article featured image

Ακόμη μία φορά, η μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook, λογόκρινε καλλιτεχνική έκθεση, επειδή δεν σεβάστηκε τα πρότυπα της κοινότητας. Ποια είναι, όμως, αυτά τα πρότυπα;

«Θύμα» αυτή τη φορά ήταν η έκθεση του Τζουζέπε Βενετσιάνο, η οποία μεταξύ άλλων περιλάμβανε και έναν πίνακα του Χριστού να φορά λεοπάρ εσώρουχο και να παραπέμπει σε άτομο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Την είδηση γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ίσων Ευκαιριών της Καράρας, Αλεσάντρο Μπαντόνι, ο οποίος δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook φωτογραφίες από την έκθεση «Storytelling» του Βενετσιάνο, που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο στο Παλάτσο Ντουκάλε της Μάσα και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου.

 



Η σελίδα κοινωνικής δικτύωσης έστειλε το τυπικό μήνυμα «για ένα περιεχόμενο που ενδεχομένως δεν σέβεται τα πρότυπα της κοινότητάς μας» και «μπλόκαρε» το προφίλ του Μπαντόνι για 23 ώρες.

 



 

Παράλληλα, όμως, στο διαδίκτυο κυκλοφορεί και ένα αίτημα στον δήμαρχο της πόλης, Φραντσέσκο Περσιάνι, με απαίτηση να κατεβεί η «βλάσφημη έκθεση, η οποία αποτελεί προσβολή για τον Χριστό και όλους τους πιστούς, σπιλώνοντας τη θρησκεία και το αίσθημα εκατομμυρίων ανθρώπων».

 



 

Ο καλλιτέχνης από την πλευρά του δηλώνει πως περίμενε αντιδράσεις, τις οποίες ωστόσο, έσπευσε να απορρίψει λέγοντας: «Λυπούμαι που κάποιος αισθάνθηκε προσβεβλημένος, αλλά στόχος της τέχνης είναι να ταρακουνήσει τις συνειδήσεις. Ο Χριστός ήρθε στον κόσμο για να σώσει τους πάντες, λευκούς και μαύρους, πόρνες και ομοφυλόφιλους και ο ίδιος ουδέποτε σκανδαλίσθηκε. Θα ήθελα ο πίνακας αυτός να δυναμώσει ακόμη περισσότερο τη φωνή του Ευαγγελίου, που επιτάσσει: ‘αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν’».   

Όσον αφορά το διαδικτυακό αίτημα εναντίον της έκθεσής του, ο καλλιτέχνης δηλώνει: «Η δουλειά μου θίγει κοινωνικά θέματα, όπως η πολιτική, η θρησκεία, το σεξ και μπορεί να συμβεί στον καθένα να απεχθάνεται αυτό που κάνω, αλλά θέλω να γίνει σαφές πως στη δουλειά μου δεν υπάρχει καμία πρόθεση να προκαλέσω επίτηδες».

 

Με πληροφορίες από τη naftemporiki.gr


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ