Σε κοιμητήριο στη Λεμεσό έκαναν εκταφή οστών και τα πέταξαν σε χάρτινες κούτες

Η καταγγελία έγινε μέσω email με φωτογραφίες που αποδείκνυαν του λόγου του αληθές.

 


Article featured image
Article featured image

Τι προνοεί η νομοθεσία και ποια η θέση της εκκλησίας επ’ αυτού;

Η ανώνυμη καταγγελία, που αφορούσε συγκεκριμένο κοιμητήριο στη Λεμεσό, έλεγε: «Απαράδεκτο να συμβαίνει αυτό το πράγμα. Να πετάνε τα κόκκαλα των νεκρών, έτσι απλά στις κούτες στο έδαφος, επειδή δεν πληρώθηκαν οι τάφοι. Αηδία. Παρακαλώ βοηθήστε μας να βοηθήσουμε αυτούς τους αδικημένους νεκρούς».

Η εικόνες, όντως, αποκρουστικές και ακόμη πιο αποκρουστικό το γεγονός ότι ανάμεσα σε αυτά τα οστά μπορεί να βρίσκεται ο δικός σου νεκρός, πεταμένος, πλέον, σαν σκουπίδι σε μία κούτα.

Ποιος μπορεί να κάνει, όμως, κάτι τέτοιο; Έχει δικαίωμα ο οποιοσδήποτε να κάνει εκταφή των λειψάνων ενός νεκρού χωρίς την άδεια των συγγενών του;

 

 

Όπως αναφέρει στη CITY ιερωμένος, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, η εκκλησία είναι αντίθετη σε τέτοιου είδους πρακτικές, πέραν του ότι και νομικά είναι παράνομες. Όπως διευκρινίζει ο ιερέας, παλαιότερα γίνονταν εκταφές νεκρών και τα οστά φυλάσσονταν σε οστεοφυλάκια, κάτι όμως που δεν γίνεται πλέον αφού σχεδόν όλα τα κοιμητήρια, πλην μερικών εξαιρέσεων, ανήκουν στους Δήμους και τις κοινότητες και κάθε τάφος είναι αγορασμένος, άρα ανήκει στην οικογένεια του νεκρού, κατά κάποιο τρόπο είναι περιουσιακό στοιχείο, άρα κανείς δεν μπορεί να προβεί σε εκταφή χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη. «Η εκκλησία τιμά και σέβεται τους νεκρούς και το σώμα τους, δεν θα ενέκρινε ποτέ τέτοιες πρακτικές. Τα οστά των νεκρών πρέπει να τιμώνται και όχι να πετιούνται σε μία κούτα ως άχρηστα αντικείμενα».

 

 

Υπάρχουν, όμως, τάφοι που είναι εγκαταλελειμμένοι. Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις;

Σε κάθε περίπτωση ισχύει το ίδιο, για εκταφή και επαναχρησιμοποίηση του τάφου η αρμόδια Αρχή οφείλει να πάρει άδεια από την οικογένεια, έστω και αν ο τάφος είναι παραμελημένος ή αφημένος για χρόνια. Αν η οικογένεια δεν θέλει τον τάφο και επιθυμεί να τον παραχωρήσει, τότε καλώς. Ωστόσο, και πάλι τα οστά πρέπει να φυλαχτούν με προσοχή σε κατάλληλες συνθήκες που να τιμούν το νεκρό.



Για την περίπτωση του κοιμητηρίου που αναφέρεται στην καταγγελία, ο πάτερ ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι εις γνώση του το περιστατικό και ούτε μπορεί να ξέρει τι ακριβώς ισχύει, παρόλα αυτά πιθανολογεί πως πρόκειται για εκταφές που χρονολογούνται με τα οστά να παρέμειναν ξεχασμένα στο συγκεκριμένο χώρο.

 

 

Τι προνοεί η κυπριακή νομοθεσία: Σύμφωνα με τον ΠΕΡΙ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ (ΤΑΦΗ ΚΑΙ ΕΚΤΑΦΗ) ΝΟΜΟ και τα άρθρα 24 και 25,

Δεν επιτρέπεται η εκταφή οποιουδήποτε πτώματος ή λειψάνου χωρίς διάταγμα του αρμοδίου δικαστηρίου με το οποίο καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις αναφορικά με τηνεκταφή και επαναταφή. Το εν λόγω διάταγμα εκδίδεται έπειτα από αίτηση του ενδιαφερόμενου προς την αρχή τοπική της διοίκησης.

Ενώ, στο οστεοφυλάκιο τοποθετούνται και παραμένουν για πάντα τα οστά νεκρών που δεν έχουν οικογενειακό τάφο ή νεκρών που έχουν οικογενειακό τάφο αλλά οι συγγενείς τους επιθυμούν όπως τα οστά τους τοποθετηθούν, μετά την εκταφή, στο οστεοφυλάκιο.

Με τις ποινές που προβλέπονται για τους παραβάτες να επισείουν ποινή φυλάκισης μέχρι 3 μήνες ή πρόστιμο έως 250 ευρώ ή και τα δύο.   


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ