Είναι η αναγεννημένη αριστερά η απάντηση στα προβλήματα του καπιταλισμού;

Το ανατρεπτικό εξώφυλλο του Economist που θα προβληματίσει.

 


Article featured image
Article featured image

Έντονο κόκκινο φόντο και μια νέα γυναίκα, γύρω στα 20, να φωνάζει «σοσιαλισμός». Με αυτό το απλό αλλά όχι απλοϊκό εξώφυλλο, ο Economist αναρωτιέται εάν το νέο κίνημα αριστερού σοσιαλισμού που γεννιέται ανάμεσα στους millennials είναι ικανό να λύσει τα υφιστάμενα προβλήματα του καπιταλισμού.

30 χρόνια μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού και την επικράτηση του καπιταλιστικού συστήματος, φαίνεται πως οι αριστερίζουσες ιδέες του αναγεννημένου σοσιαλισμού επιστρέφουν και πάλι στη μόδα, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα την Αμερικανή Alexandria Ocasio-Cortez και τον Βρετανό Jeremy Corbyn, ο οποίος φαίνεται να οδεύει ολοταχώς προς την οικία της Downing Street.



Γιατί, όμως, επιστρέφει ένα αποδεδειγμένα αποτυχημένο οικονομικά σύστημα;

Όπως αναφέρει η ανάλυση του Economist, ο λόγος είναι πολύ απλός. Επειδή και ο καπιταλισμός αντίστοιχα έχει αποτύχει οικονομικά, θέτοντας την κοινωνία εκτός πλάνου και αναδεικνύοντας μόνο την ελίτ.

Αυτή τη φορά, ο αριστερός σοσιαλισμός εμφανίζεται πιο έτοιμος να επικρατήσει, έχοντας πλέον σχηματίσει μια ολοκληρωμένη και ουσιαστική άποψη πάνω στο τι έχει πάει στραβά στις δυτικές καπιταλιστικές κοινωνίες, την ίδια ώρα που έχει αναγνωρίσει αρκετά από τα λάθη του παρελθόντος του.

Παράλληλα υπάρχει μια έντονη στροφή της δεξιάς προς τον σοβινισμό και τη νοσταλγία για το παρελθόν, γεγονός που ενοχλεί αρκετά κοινωνικά στρώματα, την ίδια ώρα που η «νέα» αριστερά επικεντρώνεται στην κοινωνική ανισότητα, το περιβάλλον και στο πώς να εξασφαλίσει περισσότερες εξουσίες στον πολίτη, παρά στην ελίτ.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η αναγεννημένη αριστερά οδεύει στα σωστά μονοπάτια, εμφανίζεται αρκετά απαισιόδοξη για το μέλλον του σύγχρονου κόσμου, με τις πολιτικές της να εξακολουθούν να υποφέρουν από έλλειψη γνώσεων σε θέματα γραφειοκρατίας, προϋπολογισμών και επιχειρήσεων.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ