«Ο παππούς μου θα κολακευόταν από την τιμή που του κάνει σήμερα η Κύπρος»

Το μήνυμα του εγγονού του Oscar Wilde για το πρώτο φεστιβάλ προς τιμήν του παππού του, που διοργανώνεται στην Κύπρο.

 


Article featured image
Article featured image

Λίγες μόλις μέρες πριν από την έναρξη του 1ου «The Cyprus Oscar Wilde Festival», οι διοργανωτές του φεστιβάλ έλαβαν μια ευχαριστήρια επιστολή από τον εγγονό και θεματοφύλακα του έργου του Oscar Wilde, κου Merlin Holland, μέσω της Πρέσβειρας της Ιρλανδίας στην Κύπρο κας Deirdre NiFhalluin.

«Απολογούμαι που δεν μπορώ να βρεθώ μαζί σας και να συμμετάσχω στο The Cyprus Oscar Wilde Festival αλλά θα πρέπει να βρίσκομαι στη Γαλλία εκείνη την περίοδο. Και λυπάμαι πραγματικά γιατί ο παππούς μου [ο Oscar Wilde] έτρεφε μεγάλο πάθος για την Ελλάδα και ό,τι έχει σχέση με αυτή, ήδη από την πρώιμη νιότη του όταν άρχισε να μαθαίνει για τον αρχαίο πολιτισμό σας που ξεκάθαρα θεωρούσε την κοιτίδα του σύγχρονου πολιτισμού. Όταν φοιτούσε στο Trinity College, στο Δουβλίνο, είχε την ιδιαίτερη τύχη να έχει για δάσκαλό του τον John Mahaffy, τον καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας τον οποία μνημόνευσε 20 χρόνια αργότερα ως «έναν άνθρωπο υψηλού και διακεκριμένου πολιτισμικού επιπέδου στον οποίο χρωστώ τόσα πολλά σε προσωπικό επίπεδο. Ήταν ο πρώτος και καλύτερος δάσκαλός μου, ο διανοούμενος που μου έδειξε πώς να αγαπήσω όσα έχουν σχέση με την Ελλάδα». Αργότερα, όταν ο Oscar σπούδαζε στην Οξφόρδη, ο Mahaffy τον πήρε μαζί του στα δύο αξέχαστα ταξίδια του στην Ελλάδα, το 1875 και το 1877.  Στο δεύτερο από αυτά, [o Wilde] επέστρεψε  πίσω καθυστερημένα για την έναρξη του μαθημάτων και αποκλείστηκε για έναν χρόνο επειδή (όπως ο ίδιος το έθεσε με χιούμορ) «ήταν ο πρώτος φοιτητής που επισκέφθηκε την Ολυμπία». Όταν επισκέφθηκα την Αθήνα, το 2000, περίπου στα εκατόχρονα από τον θάνατό του, εντυπωσιάστηκα όταν ανακάλυψα ότι σχεδόν όλα τα έργα του, ακόμα και κάποια από τα λιγότερο γνωστά, είχαν ήδη εκδοθεί. Είμαι σίγουρος ότι ο παππούς μου θα είχε κολακευτεί από αυτή την τιμή που του ανταπέδωσε η Ελλάδα, τόσα χρόνια μετά τον θάνατό του. Αντίστοιχα θα είχε κολακευτεί από το φεστιβάλ της Κύπρου που γίνεται προς τιμή του σήμερα. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία».

Το «The Cyprus Oscar Wilde Festival» συνδιοργανώνεται από την Πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Κύπρο, από την 1η έως τις 16 Μαρτίου.

 





Διάβασε επίσης: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το 1ο φεστιβάλ Oscar Wilde στην Κύπρο





 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ