Ταξίδι στον εναλλακτικό κινηματογράφο

Article featured image
Article featured image

Το φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου» ανοίγει τις πόρτες του σήμερα με το επίκαιρο «Loucos de Futebol», ένα short film που εξετάζει το πάθος των Βραζιλιάνων για το ποδόσφαιρο.

Το φεστιβάλ, που αρχίζει σήμερα Τετάρτη 25 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι και την 1η Ιουλίου, επανέρχεται για 13η συνεχή χρονιά, αναδεικνύοντας την avant-garde πειραματική, κινηματογραφική σκηνή στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής διοργάνωσης. Στο πλαίσιό του θα προβληθούν πρόσφατες αλλά και παλαιότερες ταινίες σημαντικών εκπροσώπων του πειραματικού κινηματογράφου καθώς και μοναδικές, σπάνιες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από το παγκόσμιο πειραματικό σινεμά. Το φεστιβάλ διοργανώνουν: Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού, Brave New Culture, Θέατρο Ένα, Point Centre for Contemporary Art.

 

Τα προγράμματα του 2014

«Το Φάντασμα της Επανάστασης: Μέρος 1ο»: Το Φάντασμα της Επανάστασης ίπταται πάνω από το χίπικο «Frisco» του Ζαν Λικ και των πρωτοπόρων του Direct Cinema Ρίτσαρντ Λίκοκ και Ντον Άλαν Πενεμπέικερ (One P.M.), σπάει τον γύψο, και εν προκειμένω τον πάγο, του φανταστικού φασιστικού καθεστώτος των ΗΠΑ (Ice), όπως μόνο ο Ρόμπερτ Κρέιμερ το έδειξε, συναντάει τον Μισέλ Πικολί– τρωγλοδύτη και Διογένη μαζί – στο cult «Themroc» του Κλοντ Φαραλντό, αντικατοπτρίζει το οικονομικό χάος μιας ολόκληρης χώρας που βγήκε από μια δικτατορία (Memoria del saqueo) και παράλληλα προσπερνάει τις δεκαετίες με τον Αργεντινό Φερνάντο Ε. Σολάνας του 2004, δικαιώνει τις '»ακατονόμαστες»' – για το τσεχοσλοβάκικο καθεστώς των 60s – πράξεις των δύο έφηβων ηρωίδων της Βέρα Τσιτίλοβα που χάθηκε πρόσφατα (Daisies) και στο τέλος συνθέτει μια δραματική συμφωνία σε άσπρο και μαύρο (Werckmeister Harmonies) για το ποιητικό σύμπαν του Ούγγρου Μπέλα Ταρ.

Footfilmball–Το Ποδόσφαιρο Γράφει…στη Μεγάλη Οθόνη: Καθώς το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου εκτυλίσσεται στη Βραζιλία, η Κύπρος φιλοξενεί… το δικό της Παγκόσμιο Κύπελλο, με καθημερινό πρόγραμμα προβολών ταινιών μικρού μήκους με θέμα το ποδόσφαιρο. Το πρόγραμμα Footfilmball παρουσιάζει επιλεγμένες πειραματικές και θεματικά παράλληλες ταινίες, που πραγματεύονται το ποδόσφαιρο και την ποδοσφαιρική κουλτούρα.

Κινηματογραφικός Οδηγός για Διεστραμμένους του Σλαβόι Ζίζεκ: Μια συναρπαστική αναδρομή σε μερικές από τις καλύτερες ταινίες που έγιναν ποτέ. Παρουσιαστής και καθοδηγητής ο χαρισματικός Σλοβένος φιλόσοφος και ψυχαναλυτής Σλαβόι Ζίζεκ, που με την ελκυστική και παθιασμένη του προσέγγιση, διερευνά την κρυφή γλώσσα του κινηματογράφου, αποκαλύπτοντας τι μπορούν να μας διδάξουν οι ταινίες σχετικά με τον εαυτό μας.

Οπτική Φαινομενολογία του Μέσου: Ο Αυστριακός δημιουργός πειραματικού κινηματογράφου, Γκούσταβ Ντόιτς, αποκρίνεται στο ερώτημα του Αντρέ Μπαζέν «Τι είναι ο κινηματογράφος;» με τη συνεχιζόμενη σειρά ταινιών «Film Is...» Επιστρατεύοντας εκτεταμένη αρχειακή έρευνα και δεξιοτεχνικό χειρισμό του κινηματογράφου ως μέσο, υφαίνει περίπλοκες δημιουργίες από προϋπάρχουσες κινηματογραφήσεις, εισβάλλοντας βαθιά στην ιστορία και την υφή τους και διερευνώντας το πεδίο που δημιουργείται από την πλειάδα απαντήσεων ως προς το θεμελιώδες ερώτημα σχετικά με τη φύση και την ύπαρξη του κινηματογράφου.

Τα Φιλμικά «Αρχιτεκτονήματα» του Τσαρλς και της Ρέι Ιμς: Από το 1940 έως το 1982 ο Τσαρλς και η Ρέι Ιμς δημιούργησαν πάνω από 100 ταινίες μικρού μήκους, με μέγιστη διάρκεια 30 λεπτά. Οι ταινίες αποτέλεσαν αναπόσπαστο μέρος της δημιουργικής τους διαδικασίας, αφού λειτούργησαν ως δοκίμια και πειραματισμοί, μέσω των οποίων αναπτύχθηκε η ταυτότητά τους ως σχεδιαστών, καθώς και το εκθεσιακό τους έργο. Το πρόγραμμα διερευνά την ασύγκριτη ευρύτητα θεματολογίας, ομορφιάς, παιδαγωγικής αποτελεσματικότητας, καθώς και των αισθητικών και τεχνικών μέσων που συναντώνται σε μερικές από τις ταινίες που δημιούργησαν δυο γίγαντες του μοντερνισμού.

Θέατρο Ένα, Λευκωσία. Ώρα έναρξης προβολών: 20.30. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης μπορείτε να αποτείνεστε στο τηλέφωνο 77772552 ή στη σελίδα του φεστιβάλ στο facebook/Images&ViewsofAlternativeCinema.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ