Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Κώστας Παπαμαρκίδης

Article featured image
Article featured image

Φτωχότερο το κυπριακό θέατρο μετά από το χαμό του πολύ δημοφιλή ηθοποιού Κώστα Παπαμαρκίδη, ο οποίος έφυγε στα 86 του. Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε ψες αργά το βράδυ ενώ λεπτομέρειες για την κηδεία του θα ανακοινωθούν σήμερα.

 

Ο Κώστας Παπαμαρκίδης γεννήθηκε στο Σουδάν το 1928 από Κύπριους γονείς, οι οποίοι επέστρεψαν οικογενειακώς στην Κύπρο όταν ο Κώστας ήταν πέντε ετών.

Πρωτοεμφανίζεται στο θέατρο το 1949 σε ηλικία 23 ετών στον Μορφωτικό Σύλλογο «Αναγέννηση» Παλουριώτισσας στο έργο «Σιωπηλή γυναίκα» του Μπεν Τζόνσον μαζί με τους παλιούς ερασιτέχνες ηθοποιούς -ανάμεσά τους οι Ναθαναήλ, Τσαγγαράς, Αντώνης Μαυρής- και με δάσκαλο και σκηνοθέτη το Γιώργο Βατυλιώτη.

Στην «Αναγέννηση» έπαιξαν αρκετά έργα όπως για παράδειγμα «Τα αρραβωνιάσματα» και ο «Αγαπητικός της Βοσκοπούλας».

Το 1955 αρραβωνιάζεται και λόγω αρραβώνα αναγκάζεται να αποσυρθεί από το θέατρο γιατί έπρεπε να δουλέψει έτσι ώστε να ζήσει την οικογένειά του. Ξαναγυρίζει στο θέατρο τυχαία το 1957 στους «Ηνωμένους Καλλιτέχνες» που ήταν μια ομάδα από πολύ καλούς ηθοποιούς, στο θέατρο ΣΟΛΟΙ, στο υπόγειο του Αντωνάκης Μπαρ. Τότε έπαιζε στα «Αρραβωνιάσματα» του Μπόγρη.

Αντικατέστησε τον Ρουσάκη σε μια Κυριακάτικη απογευματινή παράσταση που δεν εμφανίστηκε διότι μετέδιδε ποδοσφαιρικό αγώνα και με εισήγηση του αδελφού του Κώστα, Ανδρέα, που ήταν διευθυντής σκηνής ξανανεβαίνει στο θέατρο. Την επομένη πήγε στη Λεμεσό για δυο παραστάσεις με μεγάλη επιτυχία, και η εφημερίδα «Απογευματινός τύπος» έγραψε για το Κώστα Παπαμαρκίδη, ότι «γεννήθηκε ένα πηγαίο ταλέντο».

Τα τελευταία χρόνια τον είδαμε σε αρκετές τηλεοπτικές παραγωγές όπως « Τα ψάρκα», ενώ ιδιαίτερα αγαπήθηκε και για την συμμετοχή του στην επιτυχημένη κωμική τηλεοπτική σειρά του ΡΙΚ «Ιστορίες του Χωρκού», ως Νεκατόστρας.

Με πληροφορίες από την σελίδα Κύπριοι Ηθοποιοί και τον Πανίκο Χρίστου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ