10 πράγματα που μας έμαθε ο πρώτος γύρος του Μουντιάλ

Article featured image
Article featured image

Το Παγκόσμιο Κύπελλο προσφέρεται για συμπεράσματα επειδή επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερα χρόνια με αποτέλεσμα να υπάρχει μέτρο σύγκρισης. Ο πρώτος γύρος του Παγκοσμίου Κυπέλλου ολοκληρώθηκε με αποτέλεσμα να μπορούμε να κάνουμε μία πρώτη ανασκόπηση των όσων χρήσιμων μάθαμε κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων.

 

1) Η Εθνική Ελλάδας ποδοσφαίρου έχει αποκτήσει τη δυναμική μίας ομάδας που βρίσκεται ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA. Πλέον μετά κι από αυτή την πρόκριση και μάλιστα με τον τρόπου που αυτή ήρθε μπορούμε να μιλάμε για ομάδα με μέταλλο η οποία κατάφερε να μεταλαμπαδεύσει το πνεύμα του νικητή από τη γενιά του 2004 σε αυτή του 2014 και ίσως οι επιτυχίες να συνεχιστούν όπως συνέβη και με το μπάσκετ.



2) Οι αφρικανικές ομάδες συμμετέχουν στα Παγκόσμια Κύπελλα για να καταλαβαίνουν οι υπόλοιποι τι μπορεί να πάθουν αν δεν είναι πειθαρχημένοι. Φέτος, τις καλύτερες στιγμές μας χάρισε το Καμερούν και η Γκάνα με ξύλο, απεργίες και άλλα ωραία. Οι υπόλοιποι μπορεί να μην υπέπεσαν σε ανάλογα πειθαρχικά παραπτώματα αλλά εντός του γηπέδου η εικόνα που έβγαζαν ήταν πιτσιρικάδων στην αλάνα που έπαιζαν το σύστημα με τα τρία «ου».



3) Όλοι οι Ουρουγουανοί ανεξαιρέτως έπεσαν στη χύτρα με την τρέλα όταν ήταν μικροί. Από τον Σουάρες έως τον Πάμπλο Γκαρσία φαίνεται ότι έχουν λίγο μειωμένη αντίληψη ως προς το τι επιτρέπεται και τι όχι σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.



4) Τώρα που οι ΗΠΑ έφτιαξαν καλή ομάδα ίσως είναι καιρός να σταματήσει αυτή η παρωδία με τις τέσσερις ομάδες από την CONCACAF (κεντρική, βόρεια Αμερική και Καραϊβική). Γιατί μαζί με τη Βασιλικιά ποτίζεται και η γλάστρα, όπου γλάστρα ομάδες όπως η Ονδούρα φέτος, την οποία μπορείς να ανεχτείς μόνο σε αγώνα MMA ή έστω Ragby.



5) Η στατιστικές έχουν βάση. Ιδιαίτερα εκείνη που λέει ότι οι Ευρωπαίοι κλατάρουν μόλις περάσουν τον ωκεανό για να αγωνιστούν στην Αμερικανική Ήπειρο. Ισπανία, Ιταλία, Αγγλία, Πορτογαλία, Ρωσία και Βοσνία το έμαθαν με τον άσχημο τρόπο. Και οι υπόλοιπες, αν εξαιρέσεις τη Γαλλία, κινήθηκαν σε σχετικά ρηχά νερά.



6) Η Αγγλία πλέον έχει καταντήσει σύντομο ποδοσφαιρικό ανέκδοτο. Σύντομο όσο και η πορεία της στις μεγάλες διοργανώσεις και το χειρότερο είναι ότι δεν φαίνεται κάποια προοπτική στον ορίζοντα ότι μπορεί να αντιστραφεί το κλίμα.



7) Όπως συνέβη με τη Γαλλία το 2010 έτσι και με την Ισπανία το 2014, ο κύκλος μίας μεγάλης ομάδας έκλεισε με εκκωφαντικό τρόπο. Πλέον οι Ίβηρες θα προσπαθήσουν να φτιάξουν μία νέα ομάδα που θα καταφέρει να επαναφέρει την χώρα στην κορυφή. Βέβαια, μόνο εύκολο δεν είναι κάτι τέτοιο από τη στιγμή που η φουρνιά που φεύγει είχε τόσα αστέρια που είναι δύσκολο να αντικατασταθούν στο έπακρο.



8) Οι διαιτητές είναι αλλοπρόσαλλοι είτε παίζουν σε φιλικό μεταξύ ομάδων τρίτης κατηγορίας στην Αρούμπα, είτε στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ιδιαίτερα μετά την οδηγία της Fifa να βγάζουν κάθε τρεις και λίγο την κάρτα από το τσεπάκι έχουν κάνει τα μισά ματς ροντέο.



9) Στις πρώτες δύο αγωνιστικές τα ματς ήταν εντυπωσιακά με μεγάλα σκορ και πολύ λίγες ανιαρές στιγμές.  Ελπίζουμε το σκηνικό να επαναληφθεί και στους νοκ-άουτ αγώνες.



10) Κάθε τέσσερα χρόνια που περνάνε διαπιστώνουμε πόσο μειώθηκαν οι αντοχές μας. Πολύ φοβάμαι ότι στο επόμενο Μουντιάλ θα παρακολουθούμε τους αγώνες με σαλάτα και φυσικούς χυμούς αντί για παϊδάκια, μπούτια αρνίσια και μπύρες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ