Ο Λάρκου περιοδεύει την ποίηση του Β. Μιχαηλίδη για τρίτη χρονιά

Article featured image
Article featured image

Για τρίτη συνεχή χρονιά συνεχίζεται η περιοδεία του μουσικοσυνθέτη και ερμηνευτή Λάρκου Λάρκου, ο οποίος παρουσιάζει τις μελοποιήσεις του στην ποίηση του Βασίλη Μιχαηλίδη, που ως παράσταση έχει περιοδεύσει σε πολλές πόλεις και κοινότητες της Κύπρου αλλά και στην ομογένεια με στάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο, Στοκχόλμη και Μελβούρνη.

 

Το έργο, ως γνωστό,  τιτλοφορείται «Το πρώτο ‘δώ βασίλειο είχαν θεοί το κτίσει» και έχει την μορφή CD και βιβλίου. Περιέχονται οι μελοποιήσεις του Λάρκου Λάρκου σε 17 ποιήματα του Βασίλη Μιχαηλίδη στην καθαρεύουσα, τη Δημοτική και την κυπριακή διάλεκτο, με φιλικές συμμετοχές από Κύπριους και Ελλαδίτες  ερμηνευτές , όπως ο Αλκίνοος Ιωάννίδης («Η ανεράδα»), ο π. Νικόλαος Λυμπουρίδης και η Άλκηστη Παυλίδου («Η Χιώτισσα»), ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Πέτρος Γαϊτάνος, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Μιχάλης Ττερλικκάς, ο Κώστας Χατζής, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Χρίστος Σίκκης και άλλοι.

Το βιβλίο που συνοδεύει το CD το έχουν επιμεληθεί οι μελετητές του Βασίλη Μιχαηλίδη Κυριάκος Ιωάννου και Λευτέρης Παπαλεοντίου. Ήδη κυκλοφορεί η δεύτερη έκδοση, μετά την εξαιρετική επιτυχία της πρώτης έκδοσης.

Κάθε παράσταση-παρουσίαση του έργου αποτελεί ένα μουσικό δρώμενο με ζωντανές εκτελέσεις τραγουδιών, φιλολογικά κείμενα και προβολές βίντεο. Η ιδιομορφία της περιοδείας έγκειται και φέτος στο γεγονός ότι ο συνθέτης εργάζεται σκληρά με σκοπό να εντάσσει συντελεστές από την εκάστοτε περιοχή που παρουσιάζεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κάθε εκδήλωση να έχει τον χαρακτήρα της πρεμιέρας, με διαφορετικούς συντελεστές κάθε φορά να ερμηνεύουν τα μελοποιημένα ποιήματα του Βασίλη Μιχαηλίδη. Παράλληλα δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα ενότητας με διαπαιδαγωγικές προεκτάσεις μέσω της σύμπτυξης δυνάμεων πνευματικών ανθρώπων της κάθε περιοχής.

Το έργο, ως παράσταση, παίρνει πολλές μορφές και διαστάσεις και συχνά παρουσιάζεται, με την παρουσία του συνθέτη, σε σεμινάρια, σχολικές εκδηλώσεις, παραστάσεις οργανωμένων συνόλων κλπ.

Οι επόμενοι σταθμοί της φετινής περιοδείας είναι στο γραφικό χωριό Λαζανιάς (5 Ιουλίου), στην Αθηένου μαζί με τον Πέτρο Γαϊτάνο (10 Ιουλίου), στον Λυθροδόντα (18 Ιουλίου), στον Αγρό (17 Αυγούστου), στο Δάλι (12 Σεπτεμβρίου) και στην Ερήμη (15 Νοεμβρίου).

Η συναυλία στον Λαζανιά, το Σάββατο 5 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί στο θεατράκι Ερατώ, στις 20.00, ενώ η παράσταση στην  Αθηένου, στις 10 Ιουλίου, θα γίνει στο Κωνσταντίνειο Δημοτικό Πάρκο Αθηένου, στις 20.30.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ