Η Μήδεια του Ευριπίδη ανοίγει το χορό του... Δράματος

Article featured image
Article featured image

Με την παράσταση Μήδεια του Ευριπίδη, μια συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου Κροατίας στο Ζάγκρεμπ με το Pandur Theaters από τη Σλοβενία και το Dubrovnik Summer Festival στην Κροατία, σε σκηνοθεσία του παγκοσμίου φήμης Tomaž Pandur, θα ανοίξει το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, στις 4 Ιουλίου στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου.

Η παράσταση, η οποία έχει παρουσιαστεί στην Κροατία, στη Σλοβενία και μόλις πριν από λίγες βδομάδες στο Ιβηροαμερικάνικο Θεατρικό Φεστιβάλ στην Μπογκοτά της Κολομβίας, έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές τόσο για τη σκηνοθεσία όσο και για τη θαυμάσια ερμηνεία της Άλμα Πρίτσα στο ρόλο της Μήδειας.

Η υπόθεση:

Η Μήδεια, κόρη του Αιήτη, βασιλιά της Κολχίδας και εγγονή του Θεού Ήλιου, εγκαταλείπει τον πατέρα της και σκοτώνει τον αδελφό της για να βοηθήσει τον Ιάσονα να πάρει το θησαυρό της οικογένειάς της, το Χρυσόμαλλο Δέρας. Ως επιστέγασμα όλων αυτών η Μήδεια παραμένει πιστή σύζυγος και του γεννά δύο γιους. Αυτός όμως την προδίδει και την αδικεί. Θέλει να την αφήσει και να παντρευτεί τη νεαρή κόρη του Κρέοντα, βασιλιά της Κορίνθου. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Κρέοντας διατάζει την εξορία της από τη χώρα. Απελπισμένη, κατορθώνει να πείσει τον Κρέοντα να της επιτρέψει να παραμείνει στη χώρα ακόμα μια μέρα. Μάταια προσπαθεί ο Ιάσονας να της αποδείξει ότι αυτό που κάνει είναι για το καλό της και το καλό των παιδιών τους. Η Μήδεια εξοργισμένη, καταστρώνει σχέδιο με το οποίο σκοτώνει όλους όσοι έχουν σχέση με τον Ιάσονα: την κόρη του Κρέοντα, τον ίδιο τον Κρέοντα και στο τέλος τα δύο παιδιά τους. Κι όταν ο Ιάσονας αποφασίζει να ανταποδώσει την εκδίκηση, τη βλέπει ψηλά στον ουρανό πάνω από το παλάτι να φεύγει με πύρινο άρμα που της είχε στείλει ο παππούς της, ο βασιλιάς Ήλιος. Η εκδίκησή της κορυφώνεται, όταν δεν αφήνει καν τον Ιάσονα να αγγίξει τα νεκρά κορμιά των παιδιών τους.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι: Μήδεια: Άλμα Πρίτσα, Ιάσονας: Μπόγιαν Ναβόγιετς, Φύλακας του Χρυσόμαλλου Δέρατος: Λίβιο Μπαντούρινα, Φέρης: Ίβαν Γκλοβάτσκι, Μέρμερος: Ρομάνο Νίκολιτς, Αιγέας: Ντάμιρ Μαρκόβινα. Οι Αργοναύτες: Κρίστιγιαν Ποτότσκι, Άντρεϊ Ντόϊκιτς, Πέταρ Τσβίριν, Τόμισλαβ Κρστάνοβιτς, Γιούρε Ράντνιτς, Ίβαν Μάγκουντ, Άντριαν Πεζντίρτς, Ίβαν Όζέγκοβιτς.

Το έργο θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 4 Ιουλίου, στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου & την Κυριακή 6 Ιουλίου, στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, στη Λευκωσία. Ώρα έναρξης: 21.00. Τιμές εισιτηρίων: €10 & €5 (μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, συνταξιούχοι). Πληροφορίες 70002414/www.greekdramafest.com.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ