Θυμήσου, η εισβολή εξακολουθεί να υφίσταται

Article featured image
Article featured image

Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την Τουρκική Εισβολή. Με αυτήν την ευκαιρία η Πύλη Αμμοχώστου διοργανώνει μια πολυθεματική έκθεση όπου, μέσα από την πνευματική και την καλλιτεχνική δημιουργία, 100 και πλέον καλλιτέχνες και άνθρωποι του πνεύματος, τοποθετούνται στο μείζον αυτό θέμα χωρίς πολλά λόγια.

Τα εκθέματα

Η έκθεση περιλαμβάνει συμβολικά 40 εικαστικά έργα, 40 ποιήματα και 40 σκίτσα σε σχέση με τα 40 χρόνια από την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή. Την όλη προσπάθεια, πέρα από τους εικαστικούς, τους ποιητές και τους σκιτσογράφους, θα ενισχύσει επίσης μια πλειάδα καταξιωμένων νέων από διάφορους τομείς (ηθοποιοί, μουσικοί, σκηνοθέτες, γραφίστες κ.ά.) με τη βοήθεια των οποίων θα υλοποιηθεί αυτό το μεγαλεπήβολο έργο.

Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει την τραγικότητα που βιώνει η πατρίδα και η κοινωνία μας, η οποία για 40 χρόνια υπομένει την κατοχή και τη διαίρεση. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στη Λευκωσία από τις 8 μέχρι τις 20 Ιουλίου στην Πύλη Αμμοχώστου.

Παράλληλες δράσεις

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ποιητική βραδιά με απαγγελίες ποιημάτων που παρουσιάζονται στην έκθεση με τη συνοδεία μουσικής. Θα παρουσιαστούν επίσης 6 ντοκιμαντέρ σχετικά με το θέμα (Μιχάλη Κακογιάννη, Μελίνας Μερκούρη, Κώστα Φαρμακά και Γιώργου Κατσούρη, Ένωσης Δήμων, Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού, Σωματείου Ομάδας Εθελοντών Σιας). Ακόμα κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται ειδικό βίντεο (φιλμ μικρού μήκους) το οποίο θα γυριστεί ειδικά. Τα έργα και τα ποιήματα μαζί με όλους τους συντελεστές θα παρουσιαστούν σε ειδικό λεύκωμα.

Το λεύκωμα και τα έργα θα διατίθενται προς πώληση με μικρό συμβολικό αντίτιμο και τα καθαρά έσοδα θα παραχωρηθούν στο παιδο-ογκολογικό του Μακαρείου Νοσοκομείου. Η όλη οργάνωση και παραγωγή στηρίζεται σε εθελοντική εργασία των εμπλεκομένων και έχει αυστηρά μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Κύριοι Χοργοί της έκθεσης είναι η Ένωση Κατεχόμενων Δήμων, η PGS Lighting – Electrical και η εταιρεία Green Olive και Χορηγοί είναι ο Δήμος Λευκωσίας, ο Δήμος Λεμεσού, η ΠΟΕΔ, τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΚΟ, η Ιερά Μητρόπολη Πάφου, η Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας, η ΟΕΛΜΕΚ, η Drakos Lighting και η ATLANTIC INSURANCE.

Χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης είναι η εφημερίδα Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ