Η μουσική παράδοση των Βάσκων στο Ethnic Festival

Article featured image
Article featured image

Το Έθνικ Φεστιβάλ του θεάτρου Ριάλτο παρουσιάζει για πρώτη φορά το σχήμα Korrontzi και μέσω αυτού και τη μουσική παράδοση της Χώρας των Βάσκων.

Το σχήμα, αξιοποιώντας παραδοσιακά όργανα και μουσικές των Βάσκων, έγινε γνωστό για το δυναμικό και συνάμα σύγχρονο αποτέλεσμά του, που μοιάζει με αυτό της Κέλτικης μουσικής.

Ποιοι είναι

Το σχήμα που αποτελείται από τους μουσικούς Agust Barandiaran (ακορντεόν, txalaparta, φωνή), Ander Hurtado de Saratxo (κρουστά, txalaparta, ντραμς), Kike Mora (κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο, φωνητικά) και τον Alberto Rodríguez (κιθάρα, μαντολίνο, φωνητικά) δημιουργήθηκε από τον Agus Barandiaran το 2004, με πρωταρχικό στόχο του τον εμπλουτισμό της παραδοσιακής μουσικής των Βάσκων, μέσα από ένα σύγχρονο άγγιγμα των παραδοσιακών ήχων, πάντα όμως μέσω της βαθιάς ριζωμένης μουσικής του παραδοσιακού ακορντεόν των Βάσκων, του trikitixa. Η παραδοσιακή Βασκική μουσική των Korrontzi συνοδεύεται και ενισχύεται από τις νέες τεχνικές και τα μοντέρνα μουσικά όργανα.

Οι Korrontzi που παρουσίασαν πρόσφατα το 4ο τους άλμπουμ, συνηθίζουν να κάνουν τις ηχογραφήσεις τους σε διάφορα στούντιο και σε διαφορετικές χώρες του κόσμου. Στο 4ο άλμπουμ τους με τον τίτλο «Tradition 2.1», οι Korrontzi δίνουν ένα κοσμοπολίτικο όραμα, όπου η παραδοσιακή μουσική των Βάσκων αναμειγνύεται μέσω του ακορντεόν trikitixa,  με μουσικές από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες. Το trikitixa αποτελεί την καρδιά, τη ρίζα και τον κεντρικό κορμό ενός δένδρου του οποίου τα πολύχρωμα φύλλα αντλούν τη δύναμή τους από τα δυνατά κλαδιά του. Είναι για αυτό που οι ήχοι του trikitixa ενισχύονται, εμπλουτίζονται αλλά και προστατεύονται. Το τελικό αποτέλεσμα αυτού του άλμπουμ είναι συναρπαστικό με δεκαέξι διαφορετικά τραγούδια, όλα γεμάτα κέφι και ζωντάνια.

Οι ήχοι του φλαμέγκο αναμειγνύονται με ήχους fandango, fado και θορυβώδεις ήχους όπως porrusalda, arin-arin αλλά και ήχους από Ιταλία, Σικελία, Σαρδηνία, Ζιμπάπουε, Μαδαγασκάρη, Σκωτία, Αυστρία, Καταλονία, Γαλλία κ.α. λες και όλοι ενώνονται από μια φυσική θαλάσσια σύνδεση. Οι Korrontzi μάς συστήνουν την παράδοσή τους αφού πρώτα τη ζωντανεύουν διανθίζοντας και φωτίζοντας τη με σύγχρονες μελωδίες. Μάθε περισσότερα γι’ αυτούς στο http://www.korrontzi.net/.

Πέμπτη 10 Ιουλίου, Πλατεία Ηρώων, 20.30. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες: 77777745/www.cyprusrialtoworldmusic.com.

Η συναυλία θα παρουσιαστεί επίσης την Τετάρτη 9 Ιουλίου στην Πλατεία του Έρωτα στην Πάφο, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον οργανισμό Πάφος17.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ