Ελβετία: δημοψήφισμα για να αλλάξει ο ανιαρός εθνικός της ύμνος

Article featured image
Article featured image

Η συμμετοχή της Εθνικής Ομάδας της Ελβετίας στο Μουντιάλ της Βραζιλίας αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τον εθνικό ύμνο της χώρας που καθιερώθηκε το 1981.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ανάκρουσης των εθνικών ύμνων -πριν από τους αγώνες- παρατηρήθηκε ότι οι παίκτες αδυνατούσαν να τραγουδήσουν τους στίχους του εθνικού τους ύμνου, σε αντίθεση με τους Γάλλους αντιπάλους τους, οι οποίοι έψαλλαν με υπερηφάνεια τη «Μασσαλιώτιδα».

Ο ελβετικός ύμνος συχνά έχει χλευαστεί με αρκετούς να ισχυρίζονται ότι οι στίχοι του θυμίζουν μετεωρολογικό δελτίο. Αυτό, διότι ο μοναχός και συνθέτης της ψαλμωδίας πάνω στην οποία βασίζεται ο εθνικός ύμνος, ο Αλμπερίχ Ζουισίγκ, περιγράφει τις Άλπεις, τον πρωινό ουρανό και τις βουτηγμένες στην ομίχλη κοιλάδες. Πολλές είναι όμως οι φωνές που πιστεύουν ότι αυτές οι φυσιολατρικές αναφορές δεν αντιπροσωπεύουν ικανοποιητικά τη σύγχρονη Ελβετία.

Μετά λοιπόν από πρωτοβουλία του συλλόγου «Ελβετική Εταιρία για την Κοινή Ευημερία», περισσότεροι από 200 μουσικοσυνθέτες αναμένεται να λάβουν μέρος σε διαγωνισμό που θα αναδείξει το νέο εθνικό ύμνο.

«Η πολυμελής κριτική επιτροπή βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης ενός εθνικού ύμνου που θα είναι προσαρμοσμένος στα ιστορικά γεγονότα της Ελβετίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λούκας Νεντερμπέργκερ, πρόεδρος της «Ελβετικής Εταιρίας για την Κοινή Ευημερία».

Η επιτροπή θα επιλέξει την τελική δεκάδα μέχρι το φθινόπωρο. Στις αρχές του 2015 το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει, προκειμένου να προκύψει η τελική τριάδα.

Η διαδικασία της επιλογής αναμένεται να ολοκληρωθεί με το πέρας ενός εθνικού μουσικού φεστιβάλ, όπου το τηλεοπτικό κοινό θα αναδείξει το νικητή του διαγωνισμού και τον νέο ελβετικό εθνικό ύμνο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση αναμένεται είτε να θέσει το νέο εθνικό ύμνο προς δημοψήφισμα, είτε να επικαλεστεί τη συμβουλευτική άποψη των τοπικών κυβερνήσεων των ελβετικών καντονιών.

Από τις μέχρι τώρα προτάσεις, οι 129 περιλαμβάνουν στίχους στη γερμανική γλώσσα, οι 60 στη γαλλική, οι επτά στην ιταλική και οι 10 στην ρομανσική, μία λατινογενή γλώσσα που μιλιέται από περίπου 60.000 ανθρώπους, εκ των οποίων οι περισσότεροι κατοικούν στη νοτιοανατολική Ελβετία.


Πηγή: kool news

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ