Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου

Article featured image
Article featured image

Διάβασα πρόσφατα ένα πολύ συγκινητικό δημοσίευμα από μια πολύ αξιόλογη περιβαλλοντική οργάνωση της Ελλάδος, την Καλλιστώ, που ασχολείται με την Άγρια Ζωή και τη Φύση. Ήταν, στην ουσία, ένας αποχαιρετιστήριος-επικήδειος σε ένα πιστό και θαρραλέο Ελληνικό Ποιμενικό σκύλο, τον Παρδαλό.



Φωτογραφίες Λεύκιος Σεργίδης

 

Το δημοσίευμα ξεκινά ως εξής: «27.6.2014. Σήμερα το πρωί ένας από τους καλύτερους συμπολεμιστές μας στον πόλεμο για την προστασία της άγριας ζωής υπέκυψε στα τραύματα του…  Σε μία πολύ πρόσφατη μάχη με αρκούδα, που έδωσε μόνος του, χωρίς τη βοήθεια άλλων σκύλων, κατάφερε να προστατέψει πλήρως το κοπάδι του! Αλλά, δυστυχώς, τα τραύματα που του άφησε αυτή η θαρραλέα του πράξη απέβησαν μοιραία…

Οι Ελληνικοί Ποιμενικοί εκτρέφονται εκατοντάδες χρόνια τώρα ως φύλακες κοπαδιών στην ορεινή Ελλάδα και όσοι έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή μαζί τους στην ύπαιθρο μένουν έκπληκτοι από τον τρόπο που μπορούν να διαχειρίζονται το κοπάδι τους και να καταφέρνουν να το έχουν συνέχεια σε τάξη ως γνήσιοι ηγέτες.

Ο Παρδαλός όμως δεν κατάφερε να αναρρώσει από τα τραύματα του. Και αυτό γιατί τη μάχη του με την αρκούδα την έδωσε μόνος του. Οι υπόλοιποι σύντροφοι και συμπολεμιστές του πέθαναν φέτος από τα δηλητήρια που άφησαν κάποιοι απερίσκεπτοι στην ύπαιθρο.

Μήπως αυτή η ιστορία με τα δηλητήρια σου λέει τίποτα; Αν είσαι κυνηγός και έχεις σκυλιά σίγουρα θα έχεις πάντα το άγχος μην τυχόν και δηλητηριαστούν οι πιστοί σου φίλοι, κατά τη διάρκεια μια αναγνωριστικής ή κυνηγετικής εξόρμησης. Δηλητήρια που βάζουν κάποιοι απερίσκεπτοι και απαίδευτοι άνθρωποι για διάφορους αδικαιολόγητους λόγους. Και ως αποτέλεσμα αυτής της πράξης το σκυλί σου, που το μεγάλωσες πιθανόν από κουτάβι και που μπορεί κιόλας να το ακριβοπλήρωσες, αφήνει την τελευταία του πνοή σε ένα χωράφι.



Σιαχινολάγουδο

 

Δεν είναι όμως μόνο τα σκυλιά που πεθαίνουν από δηλητήρια. Πάρα πολλά αρπακτικά πουλιά δηλητηριάζονται και ψοφούν ως παράπλευρες απώλειες. Κουκουβάγιες, γεράκια, ανθρωποπούλια, αετοί, είναι κάποια από τα αρπακτικά που δηλητηριάζονται. Μερικά από αυτά τα είδη είναι σπάνια και απειλούμενα σε παγκόσμιο επίπεδο και έτσι η επιπόλαια πράξη, εκτός από μια τεράστια απώλεια για τον κυνηγό, προκαλεί και οικολογική ζημιά.



Ανθρωποπούλι

 



Κίτσης


 



Καλαμόκιρκος


 

Αποκορύφωμα είναι οι γύπες που λόγω και των δηλητηρίων ο πληθυσμός τους τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, έπεσε κάτω από δέκα άτομα. Έτσι, οι Αρμόδιες Αρχές και ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου αναγκάστηκαν να κόψουν εισιτήρια να βάλουν γύπες στο αεροπλάνο από την Κρήτη και να τους φέρουν εδώ για να ενισχύσουν τον τοπικό πληθυσμό (πληροφορίες για το όλο έργο θα βρείτε εδώ).



Γύπας

 

Σκέψου να κάθεσαι στο αεροπλάνο, να ρωτά η αεροσυνοδός «καφέ ή τσάι;» και να ακούγεται από πίσω ένα «κραααα», ζητώντας «κάτι σε ψοφίμι αν υπάρχει…».

Αν έχει πάρει το αυτί σου για κάποιο που βάζει παράνομα δηλητήρια στην ύπαιθρο, μη διαστάσεις. Κατάγγειλε τον αμέσως στην Αστυνομία ή στο Ταμείο Θήρας. Κάνε το ως σεβασμό στα κυνηγόσκυλα της Κύπρου αλλά και ως κομμάτι της οικολογικής σου υποχρέωσης στα πουλιά και την υπόλοιπη πανίδα του νησιού μας, αλλά επίσης και ως φόρο τιμής στον Παρδαλό και τους συντρόφους του.

Καλό ταξίδι φίλε…



Περισσότερες πληροφορίες και δραστηριότητες του Project μπορείς να βρεις στο site www.cyprusbiodiversity.eu αλλά και στo facebook page www.facebook.com/Bioforlife, LIFE+ Project



 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ