Ταινίες κάτω απ’ τ’ αστέρια!

Article featured image
Article featured image

Λένε πως το σινεμά είναι χειμερινό ‘σπορ’...

Διαφωνώ.

Εγώ λατρεύω να βλέπω ταινίες το καλοκαίρι (καλά όχι ότι δεν λατρεύω να βλέπω ταινίες και το χειμώνα δηλαδή), ειδικά κάτω από τον έναστρο ουρανό.

Αν είσαι και εσύ λάτρης του θερινού σινεμά, καλό θα ήταν να μάθεις ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο γίνονται πολλές open air προβολές στην Κύπρο που δίνουν την ευκαιρία στο σινεφίλ (και όχι μόνο) κοινό να απολαύσει κλασικά και σύγχρονα αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά, καθώς και πρόσφατες blockbuster ταινίες που έχουν συζητηθεί.

Ποιες είναι αυτές και που μπορείς να τις δεις;

Μάθε τα όλα εδώ!

 

 

Ταινία: Noah (2014)

Λίγα λόγια: Θρησκευτική, επική ταινία του Darren Aronofsky, ο οποίος μεταφέρει την ιστορία του Νώε στη μεγάλη οθόνη, του δίκαιου και ευσεβούς αυτού ανθρώπου που, όπως αναφέρει η Βίβλος, κατασκεύασε -έπειτα από υπόδειξη του Θεού- την περίφημη Κιβωτό, μέσα στην οποία διασώθηκε από τον Κατακλυσμό που επέφερε ο Θεός για να τιμωρήσει το ανθρώπινο γένος. Το ρόλο του Νώε ενσαρκώνει ο Russell Crowe.

Που και πότε: 21/7 στο 2ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου στον Πρωταρά.

 

Ταινία: Dirty Dancing (1987)

Λίγα λόγια: To καλοκαίρι του 1963, η 17χρονη Baby περνά τις διακοπές της μαζί με την οικογένεια της σε ένα θέρετρο στο Catskill Mountains. Άκρως πολιτικοποιημένη και συνειδητοποιημένη για τη ζωή εχει σκοπό κάποια μέρα να αλλάξει το κόσμο. Δεν μπορούσε όμως να φανταστεί ότι ένας απλός χορευτής θα άλλαζε για πάντα τον δικό της. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες των 80s, με τον Patrick Swayze να γράφει τη δική του ιστορία.

Που και πότε: 21/7 στο 2ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου στον Πρωταρά.

 

Ταινία: Edge of Tomorrow (2014)

Λίγα λόγια: Στην ταινία επιστημονικής φαντασίας του Doug Liman, ο Tom Cruise υποδύεται τον αντισυνταγματάρχη Bill Cage, ο οποίος ενώνει τις δυνάμεις του με την αξιωματικό των ειδικών δυνάμεων Rita Vrataski (Emily Blunt) όταν μια εξωγήινη φυλή θα εισβάλει στη Γη. Ο Cage θα χάσει τη ζωή του στο πεδίο της μάχης, όμως θα βρεθεί σε μια ανεξήγητη δίνη στο χρόνο που του δίνει την ευκαιρία να ζει την ίδια στιγμή ξανά και ξανά.

Που και πότε: 22/7 στο 2ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου στον Πρωταρά.

 

Ταινία: Frances Ha (2012)

Λίγα λόγια: Ο Ολλανδός Noah Baumbach σκηνοθετεί ένα απολαυστικό φιλμ (ένα ‘διαμαντάκι’ του σύγχρονου ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου), στο οποίο αφηγείται τις ελπίδες και τις διαψεύσεις της Frances, μιας ονειροπαρμένης νεαρής γυναίκας που προσπαθεί να βρει νόημα στην ενήλικη ζωή της και παράλληλα να επιβιώσει σε μια σημερινή, ασπρόμαυρη Νέα Υόρκη.

Που και πότε: 25/7 και 30/7 στο Θερινό Κινηματογράφο Κωνστάντια στη Λευκωσία.

 

Τίτλος: Monty Python’s Life of Brian (1979)

Λίγα λόγια: O Brian γεννήθηκε σε ένα στάβλο την ημέρα των Χριστουγέννων, ακριβώς δίπλα στο στάβλο που γεννήθηκε...o Ιησούς! Έκτοτε, όλοι νομίζουν πως είναι ο Μεσσίας. Δυστυχώς, δεν μπορεί να τους πείσει πως δεν πρέπει και να σταυρωθεί! Κλασική κινηματογραφική σάτιρα των Terry Gilliam και Graham Chapman.

Πότε και που: 26/7 και 14/8 στο Θερινό Κινηματογράφο Κωνστάντια στη Λευκωσία.

 

Ταινία: Crna Zorica / Loveless Zoritsa (2012)

Λίγα λόγια: Συμπαραγωγή Κύπρου, Ελλάδας, Σερβίας και Πολωνίας, η ταινία της Χριστίνας Χατζηχαραλάμπους και του Radoslav Pavkovi είναι ένα βαλκανικό παραμύθι με κωμικά στοιχεία. Από τότε που το πρώτο της αγόρι πνίγηκε μυστηριωδώς στο ποτάμι, η Ζόριτσα θεωρείται καταραμένη. Ένας πεισματάρης αστυνομικός όμως, ο οποίος δεν πιστεύει στις δεισιδαιμονίες του χωριού, προσπαθεί να ξεδιαλύνει αν είναι μια διεστραμμένη δολοφόνος ή απλώς ένα κορίτσι που αναζητά την αληθινή αγάπη.

Που και πότε: 27/7 και 21/8 στο Θερινό Κινηματογράφο Κωνστάντια στη Λευκωσία.

 

Ταινία: His Girl Friday (1940)

Λιγά Λόγια: Ο Walter Burns, παθιασμένος εκδότης της εφημερίδας ‘Πρωινά Νέα’, μαθαίνει ότι η πρώην γυναίκα του και μεγάλο αστέρι της δημοσιογραφίας, ετοιμάζεται να ξαναπαντρευτεί. Βάζει τότε σε εφαρμογή ένα σχέδιο με στόχο να αποτρέψει το γάμο. Ασπρόμαυρη κωμωδία του Howard Hawks με τον σούπερ σταρ της εποχής Cary Grant.

Που και πότε: 1/8 στο Θερινό Κινηματογράφο Κωνστάντια στη Λευκωσία.

 

Ταινία: Bananas (1971)

Λίγα λόγια: Ο Woody Allen σκηνοθετεί, γράφει και πρωταγωνιστεί στην κομεντί ‘Bananas’. Προκειμένου να κερδίσει την καρδιά της πολιτικής ακτιβίστριας Nancy, ο Feilding Mellish, ένας μοναχικός και αδέξιος Νεοϋρκέζος, φτάνει μέχρι το Σαν Μάρκος, ένα κρατίδιο της Λατινικής Αμερικής, όπου συμμετέχει στην επανάσταση και καταφέρνει να γίνει πρόεδρος της χώρας.

Που και πότε: 2/8 στο Θερινό Κινηματογράφο Κωνστάντια στη Λευκωσία.

 

Ταινία: Blue Velvet (1986)

Λίγα λόγια: Ο νεαρός Jeffrey επιστρέφει στη γενέτειρά του. Εκεί, τον καλωσορίζει ένα… κομμένο ανθρώπινο αυτί. Με τη βοήθεια της κόρης ενός αστυνομικού, o Jeffrey διεξάγει τη δική του έρευνα. Τα στοιχεία τον οδηγούν στην όμορφη Dorothy, τραγουδίστρια σε βραδινό κλαμπ, και τον Frank, έναν εξαιρετικά διεστραμμένο και βίαιο γκάνγκστερ. Σουρεαλιστικό θρίλερ του David Lynch, με τους Isabella Rossellini, Kyle MacLachlan και Dennis  Hopper στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Που και πότε: 8/8 και 13/8 στο Θερινό Κινηματογράφο Κωνστάντια στη Λευκωσία.

 

Ταινία: The Bling Ring (2013)

Λίγα λόγια: Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, η ταινία της Sofia Coppola καταγράφει την απόλυτη παράνοια, η οποία διαβρώνει τη νεολαία του υπερβολικά εύπορου στρώματος της αμερικανικής κοινωνίας, ιδιαίτερα αυτού που ζει στην καρδιά της χολιγουντιανής βιτρίνας.

Που και πότε: 20/8 και 29/8 στο Θερινό Κινηματογράφο Κωνστάντια στη Λευκωσία.

 

Ταινία: Je Rentre à la Maison / Γυρίζω Σπίτι (2001)

Λίγα λόγια: Η καθημερινή ρουτίνα ενός 76χρονου ηθοποιού αλλάζει, όταν μαθαίνει πως η σύζυγος, η κόρη του και ο άντρας της έχουν σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Αναλαμβάνει την κηδεμονία του εγγονού του και, παράλληλα, συνεχίζει την επαγγελματική του πορεία, αρνούμενος την πραγματικότητα. Γαλλο-πορτογαλική ταινία του Manoel de Oliveira με τους Catherine Deneuve, Michel Piccoli και John Malkovich.

Που και πότε: 10/8 και 16/8 στο Θερινό Κινηματογράφο Κωνστάντια στη Λευκωσία.

 

Ταινία: La Grande Belezza / Η Τέλεια Ομορφιά (2013)

Λίγα λόγια: Επιτυχημένος δημοσιογράφος και συγγραφέας ενός και μόνου μυθιστορήματος, ο Jep Gambardella ζει την κάθε στιγμή. Κινείται με την ίδια άνεση και χάρη ανάμεσα στο αριστοκρατικό και το ευτελές. Είναι 65 χρονών και αισθάνεται την ανάγκη για ενδοσκόπηση. Γύρω του απλώνεται η Ρώμη, αγέρωχη, σαγηνευτική και αβάσταχτα ελαφριά... Ιταλική ταινία του Paolo Sorrentino, η οποία του χάρισε το Όσκαρ και τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, με τον Toni Servillo να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας.

Που και πότε: 13/8, 5/9 και 7/9 στο Θερινό Κινηματογράφο Κωνστάντια στη Λευκωσία.

 

Info: To ‘2o Φεστιβάλ Θερινού Σινεμά Πρωτάρα’ θα διαρκέσει μέχρι τις 27/7 στην πλατεία του Πρωταρά, μπροστά από το ξενοδοχείου ODESSA. Η είσοδος είναι δωρεάν για όλους. Ανυλυτικό πρόγραμμα και ώρες προβολής στη σελίδα ‘2nd Protaras Summer Film Festival’ στο Facebook.

Ο ‘Μαραθώνιος Θερινών Προβολών 2014’ θα διαρκέσει μέχρι τις 7/9. Όλες οι προβολές γίνονται στο Θερινό Κινηματογράφο Κωνστάντια, Σόλωνος Μιχαηλίδη 15, Παλλουριώτισσα, Λευκωσία, 21.00. Είσοδος €5 (δωρεάν για παιδιά δημοτικού και άτομα με αναπηρίες). Πληροφορίες στο τηλ.: 22348203.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ